Dezvoltarea bebelusului. 12 idei de joaca utile pentru mamici!

/ / Modificat: 2016-09-27
Dezvoltarea bebelusului. 12 idei de joaca utile pentru mamici!

Bebelusii adora sa se joace si sa isi petreaca timpul alaturi de parintii lor. De aceea, trebuie sa te asiguri ca atunci cand va jucati il ajuti totodata pe micutul tau sa se si dezvolte. Asta inseamna sa invatati si sa va distrati impreuna, este cel mai bun lucru pe care il poti face pentru copilul tau!

Iata cateva idei care iti vor fi de folos in joaca alaturi de bebelusul tau, pe care il vei ajuta astfel sa se dezvolte armonios si sa descopere lumea in care traieste!

1. Canta-i si leagana-l

Pana la 3 luni, poti stimula simtul echilibrului copilului tau prin leganat. In plus, cuvintele cantate il vor ajuta sa-si dezvolte atentia. Incepi cu cantece simple de leagan si misca-l usor in ritmul muzicii, tinandu-i bine gatul si spatele.

2. Transforma-l intr-un atlet

Tot in primele 3 luni din viata este foarte important sa ii misti tu insati membrele, deoarece el inca nu are forta necesara. Intinde-i picioarele si mainile si indoaie-le, repeta miscarile ritmic si il vei ajuta astfel sa-si fortifice muschii.

3. Ajuta-l sa devina atent si sa depisteze sursa zgomotelor

Foloseste un clopotel pentru a-i atrage atentia si suna-l din locuri diferite, astfel incat sa-l determini pe cel mic sa descopere singur de unde provine zgomotul. Este un joc perfect pentru bebelusii cu varste cuprinse intre 0 si 3 luni.

4. Jocurile de papusi

Intre 3 si 6 luni, poti incepe sa folosesti jucarii din plus si marionete pentru a-l distra. Improvizeaza jocuri de papusi pentru cantecele pe care deja le cunoaste, astfel incat sa-l determini sa inceapa sa asocieze sunetele cu imaginea.

5. Vorbeste-i

E minunat sa-ti privesti copilul exersandu-si coardele vocale. Incurajeaza-l sa imite sunete simple si pune-i intrebari usoare, care sa il determine sa gangureasca mai mult. Comunicarea este foarte importanta pentru copiii cu varste cuprinse intre 3 si 6 luni, mai ales ca in acest interval ei sunt tot mai motivati sa imite sunetele pe care le aud.

6. Foloseste-ti mainile

Nu ai nevoie de jucarii scumpe pentru a-ti distra copilul, mai ales pana cand implineste o jumatate de an. Jocurile care implica miscarea mainilor tale, inclusiv gadilatul sau aratatul in diferite directii ii distreaza pe bebelusi si ii ajuta sa-si descopere simtul tactil si pe cel vizual.

7. Danseaza cu el

Dupa varsta de 6 luni, copiii devin mai sociabili si mai dornici sa descopere lumea prin miscari care devin tot mai precise. Da drumul la muzica si misca-i manutele in sus si in jos, in ritmul cantecelor. Va fi un joc distractiv si placut pentru amandoi.

8. De-a v-ati ascunselea cu obiecte

Pana la varsta de 8 luni, bebelusii au nevoie sa invete ca obiectele exista in continuare chiar si atunci cand ei nu le vad. Jocul de-a v-ati ascunselea si variatiile acestuia cu jucarii sau cu obiecte pe care le poti acoperi este ideal pentru dezvoltarea capacitatii de intelegere. Foloseste-ti imaginatia, asadar si ascunde-te sau ascunde-i jucariile sub paturica sau cu ajutorul unei esarfe sau pur si simplu muta-le din raza lui vizuala.

9. Jocul miscarilor imitate

In intervalul 6-9 luni, bebelusul tau va invata deja sa stea singur pe sezut. Asaza-te in fata lui, cu picioarele departate si tine-l de maini. Canta-i ceva ce ii place si miscati-va impreuna dintr-o parte in alta sau aplecati-va in fata si in spate. Acest exercitiu ii va dezvolta muschii spatelui si il va introduce in universul minunat al jocurilor interactive.

10. De-a v-ati ascunselea

In perioada 9-12 luni, bebelusul va incepe deja sa mearga de-a busilea. Reinventati jocul de-a v-ati ascunselea, folosindu-va de aceasta pozitie si ascunzandu-va, pe rand, in spatele unor obiecte mai mari din casa.

11. Jocul cu mingea

Tot dupa 9 luni, puteti incepe sa lucrati la dezvoltarea motricitatii. Foloseste-te de o minge si invata-ti copilul sa o rostogoleasca spre tine. Astfel va invata atat sa o apuce, cat si sa o loveasca atunci cand vine randul sau.

12. Baschet cu sosete

Coordonarea miscarilor mainilor cu privirea este foarte importanta in intervalul 9-12 luni. Jucati baschet cu perechi de sosete rulate pe care sa le aruncati intr-un cos. Arata-i cum sa tinteasca si continua sa te joci astfel cu el chiar si dupa ce va incepe sa mearga.

Tu ce jocuri ai pus in aplicare pentru a te distra cu bebelusul tau? Asteptam recomandarile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Primele jucarii ale bebelusului. Recomandari si criterii de selectie

Activitati distractive pentru bebelus cand nu puteti iesi afara

Jocul bebelusului in functie de varsta

10 moduri simple de a te juca cu bebelusul

Jocuri pentru primul an de viata al bebelusului

Cucu-bau, un joc cu multe beneficii in dezvoltarea bebelusului

Taguri Jocuri bebelusi Joaca bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre