Idei de activitati senzoriale pentru bebelusi

/ / Modificat: 2017-09-01
Idei de activitati senzoriale pentru bebelusi

Activitatile senzoriale ajuta copiii sa se dezvolte si sa acumuleze cunostinte noi prin intermediul unor jocuri care le solicita toate simturile: vaz, auz, gust, miros si atingere. Studiile de specialitate au aratat ca acestea contribuie semnificativ la dezvoltarea creierului. Joaca senzoriala antreneaza aria limbajului, abilitatile sociale si motorii, creativitatea, gandirea si aria emotionala.

Cand un copil se joaca cu diferite materiale senzoriale precum malai, paste rotunde, castane sau apa, el isi dezvolta simtul atingerii. Pipaind textura si forma lucrurilor, cel mic ajunge sa identifice obiectele, sa le clasifice si sa le sorteze in functie de proprietatile lor: unele obiecte sunt moi, altele tari, unele aspre sau fine, altele reci sau calde. Activitatile senzoriale intaresc totodata abilitatile motorii fine si ajuta la dezvoltarea mentala.

Uneori poate fi dificil sa stii ce fel de experiente de joc se potrivesc bebelusilor cu varste cuprinse intre 3 luni si 6 luni. Iata cateva exemple pe care le poti pune si tu in practica:

Sticla muzicala cu margele de sticla si strasuri

sticla-senzoriala

Sticlele senzoriale le dau ocazia bebelusilor sa explorese culori, sunete, relatia cauza-efect si sa admire lucruri de mici dimensiuni, cu care nu au voie sa se joace de obicei. Sticlele pot fi umplute cu apa, lipici lichid transparent pentru vascozitate, paiete, sclipici, margele, scoici, un strop de colorant alimentar si orice altceva iti trece prin cap. Bebelusii adora sa le dea de-a dura, pentru a urmari culorile si miscarea obiectelor.

Recipientele umplute cu apa si margele de sticla canta atunci cand le scuturi. Pentru a impiedica lichidul sa se scurga, fixeaza capacul filetat cu lipici.

Cos cu obiecte senzoriale din lemn

cos-senzorial

Cosurile impletite, umplute cu diverse obiecte din lemn natural, cum ar fi un inel pentru dentitie, un cub, un tocator mic de bucatarie, un facalet sau o pensula cu peri din silicon pentru ungerea alimentelor, le dau bebelusilor ocazia sa exploreze mediul inconjurator folosind toate cele cinci simturi. Ei pot atinge si simti texturi diferite si pot asculta modul in care obiectele se misca in interiorul cosului.

Punga senzoriala cu apa si ulei

punga-senzoriala

Adauga 200 ml de ulei pentru bebelusi si 75 ml apa colorata intr-o punga de plastic transparenta cu fermoar. Lipeste apoi punga de pardoseala cu ajutorul unei benzi adezive. Cel mic se va distra la maxim plesnind apa colorata si urmarind cum se misca in jurul uleiului, fara sa se amestece cu el. Acest joc senzorial are darul de a atrage atat copiii, cat si adultii. Plesneste si tu punga cu apa, impreuna cu cel mic, va fi incatat sa te vada ca i te alaturi.

Atentie insa! Exista riscul ca punga sa se sparga. Cum uleiul pentru bebelusi nu este sigur pentru consumul uman, poti sa-l inlocuiesti cu ulei de gatit sau ulei din nuca de cocos.

Rame foto senzoriale

rame-senzoriale

Aceasta activitate atrage orice bebelus. Inrameaza diferite materiale textile, precum hartie de ambalat, bucati de covorase pufoase sau cartoane invelite in plasa si aseaza-le pe o paturica, pe podea. Pune bebelusul pe burta si lasa-l sa exploreze texturile.

Ramele foto senzoriale sunt extrem de usor de construit. Inlatura geamul de sticla si pastreaza doar suportul de carton. Decupeaza apoi materialele pe care le ai la indemana, pentru a le potrivi in rama: blanita, dantela, matase, catifea, organza, materiale cu ciucuri sau fire lungi in relief.

Jocul cu apa in scaunul inalt

bile-senzoriale

Pentru aceasta activitate, iti trebuie doar scaun inalt de masa pentru bebelus si cateva mingiute sau bile colorate din plastic. Pune-l pe cel mic in scaun si toarna apoi o cantitate mica de apa in tava, suficienta pentru ca bilele sa pluteasca. Pune bilele in apa una cate una si observa reactiile prichindelului. Cel mai probabil, o sa imprastie apa peste tot in incercarea de a prinde bilele sau va incepe sa plesneasca apa cu ambele manute si apoi sa loveasca bilele, care vor sari prin toata bucataria.

Evident ca se va uda, dar se va si amuza. Supravegheaza-l cu atentie, cat timp se joaca cu apa. Chiar daca bebelusul tau este foarte increzator in fortele lui, este suficienta o clipa de neatentie pentru ca el sa cada. De hainutele ude il poti schimba mai tarziu, dupa ce s-a jucat suficient cat sa isi satisfaca curiozitatea si sa invete lucruri noi despre lichide si fenomenul de plutire al obiectelor pe apa.

Panglici in culorile curcubeului

panglici-colorate

Iata o activitate simpla, dar extrem de eficienta. Poate fi practicata atat in casa, cat si afara. Leaga mai multe panglici de o bara suspendata sau de ramura unui copac si aseaza copilul dedesubt. Micutul va privi fascinat la panglicile care se misca in adierea vantului si va incerca sa le apuce.

Daca vremea nu iti permite sa iesi in aer liber, poti sa legi benzile colorate de bara pentru jucarii a patutului sau a tarcului de joaca. Incercarea de a atinge si de a prinde panglicile ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii fine ale copilului. Totodata, aceasta activitate senzoriala ii dezvolta capacitatea de a urmari obiectele cu privirea.

Este atat de interesant sa urmaresti un copil care invata despre lumea inconjuratoare, prin intermediul jocului senzorial! Este distractiv atat pentru copil, cat si pentru parinti.

Sursa foto: littlelifelonglearners.com

Taguri Activitati senzoriale Joaca bebelus Activitati stimulare creier copii

Articole recomandate

Citeste si despre