Noua activitati de joaca pentru bebelusi

/ / Modificat: 2023-01-26
Noua activitati de joaca pentru bebelusi

Joaca este primul „instrument” care ii ajuta pe copii sa invete despre tot ceea ce ii inconjoara. Este valabil si la bebelusi, chiar daca ai crede ca ei nu stiu sa se joace. Ei bine, jocul si joaca se invata, iar primii lui „profesori” sunteti chiar voi, parintii.

Ce invata bebelusii prin joaca

Jocurile acelea nevinovate care te fac pe tine sa te topesti, iar pe copil sa rada pana sughita uneori sunt mai importante decat ai crede pentru dezvoltarea bebelusilor. Prin joc, copilul invata sa se miste, sa comunice, sa socializeze si sa inteleaga ce se intampla in jurul lui. In primele luni de viata bebelusul invata prin jocuri cum sa interactioneze cu tine; atingerile, sunetul vocilor parintilor, chipurile lor il fac sa se simta confortabil, sa se simta iubit.

„Mima” este primul joc din „bagajul” unui copil

Bebelusii adora sa vada figura parintilor. Incep foarte repede sa-i recunoasca si sa reactioneze la vederea lor, odata ce vazul li se stabilizeaza. Tocmai de aceea ei sunt atat de receptivi la toate acele jocuri in care parintii mimeaza tot felul de mutre haioase: mirare, nedumerire, ghidusie, strambaturi care pot parea puerile vazute din afara, dar care in acele momente sunt cea mai buna forma de comunicare intre adult si bebelus. Copilul invata din toate aceste jocuri despre emotii si sentimente, chiar daca iti vine greu a crede. Iar dovada este faptul ca bebelusul este foarte receptiv la starile pe care i le transmiti. Cand faci o figura simpatica si razi, va rade si el; daca mimezi o fata ingrijorata sau intristata, vei observa ca omuletul din fata ta te imita si uneori mai ca incepe sa planga, daca prelungesti prea mult starea.

Jocul sunetelor - primele lectii de comunicare

Nou nascutii se familiarizeaza cu vocea parintilor chiar mai repede decat cu chipurile lor. Asta pentru ca auzul se dezvolta inaintea vederii. Vorbeste cu bebelusul tau, chiar daca te gandesti ca nu te intelege. Nu te sfii sa scoti sunete ciudate pentru un adult, sa „ganguresti” odata cu el. Nu inseamna ca ai dat in mintea copiilor, ci ca esti un parinte care stie cum sa comunice cu bebelusul sau. Joaca-te in voie cu el, fara sa te intrebi o secunda cum se vede acest lucru din afara, si concentreaza-te pe felul in care micul omulet din fata ta iti raspunde de fiecare data. Transformati acest joc al onomatopeelor intr-un dialog din care copilul tau va invata, asa mic cum este, sa comunice.

Jucati-va cu jucarii pentru bebelusi

Chiar daca puiul tau inca nu poate sa prinda jucariile cu manutele lui, nu inseamna ca este prea mic pentru a avea jucarii. Joaca-te cu el cu jucariile potrivite, in special cu cele senzoriale, care ii stimuleaza vederea, auzul si simtul tactil. ”Zdranganelele”, jucariile texturate, jucariile muzicale nu se demodeaza niciodata si cu cat sunt mai colorate, cu atat mai bine. Acestea stimuleaza bebelusul si il vor „provoca” sa interactioneze cu ele din ce in ce mai mult, subliniaza dr. Mary L. Galvin, intr-un articol pe Kidshealth.org https://kidshealth.org/en/parents/learnnewborn.html.

Cum sa te joci cu bebelusul tau

Zambeste-i, scoate limba si nu te zgarci cu expresiile faciale pe care bebelusul le poate studia, invata si imita.

Arata-i tot felul de jucarii si cand o identifici pe cea pe are o prefera, include-o in momentele voastre de joaca.

Atunci cand copilul este suficient de mare pentru a-si sustine chiar si pentru scurt timp capul, intoarce-l pe burta in timp ce va jucati si comunicati. Este un exercitiu bun pentru muschii gatului si ai umerilor si ii oferi ocazia sa vada lucrurile din jur dintr-o alta perspectiva. Nu il lasa niciodata nesupravegheat cand il intorci pe burtica si urmareste semnele care arata ca a obosit sau ca nu se simte confortabil in aceasta pozitie.

Vorbeste cu copilul, citeste-i chiar daca ti se pare ca e prea mic pentru a intelege.

Danseaza cu bebelusul pe muzica linistitoare si urmareste-i reactiile.

Canta-i bebelusului si analizeaza felul in care iti raspunde; bucura-te de aceste momente, mai ales daca vezi ca si micutul tau incearca sa „fredoneze” in felul lui atunci cand ii canti.

Savureaza din plin aceste momente unice si semnele de dezvoltare pe care puiul tau ti le da in fiecare zi in care va jucati si invatati impreuna.

Alte articole similare:

20 de activitati esentiale pentru dezvoltarea bebelusului

Activitati de bebelusi: statul pe burtica si joaca

10 moduri simple de a te juca cu bebelusul

Taguri Joaca bebelusi Jocuri 1-2 ani Activitati dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre