Rolul jocului in dezvoltarea intelectuala si emotionala a copilului

/ / Modificat: 2012-07-18
Rolul jocului in dezvoltarea intelectuala si emotionala a copilului

Recomandat de Milupa

Inca din primele luni de viata, jocul constituie modalitatea principala prin care copilul invata primele notiuni despre lumea inconjuratoare si relatiile cu persoanele din jur.

De exemplu, un copil in varsta de un an care arunca in repetate randuri pe jos un cub de lemn se joaca, dar este si un mic cercetator amator. Ce zgomot face cubul la impactul cu parchetul? Sunetul este acelasi cand cubul cade pe covor? Va ridica mami obiectul? Se va supara ori va zambi? Toate acestea sunt experimente ale micutului...

bebe_jucaus_minge

Este recomandat ca parintii sa se implice activ in joaca micutilor, pentru ca acestia se vor bucura sa vada ca ceea ce fac ei este apreciat si astfel isi vor dezvolta respectul de sine.

Jocul trebuie adaptat varstei

Pe masura ce copilul se dezvolta din punct de vedere fizic si intelectual, isi va largi orizonturile si in ceea ce priveste jocul. Un psiholog american a identificat si clasificat stadiile de evolutie ale jocului in functie de varsta micutului.

Copiilor le place sa se joace in apa. Puneti in cada un burete sau sticle de plastic care pot fi stranse, plus alte cani si cupe.

Copiii sunt incantati de balonasele de sapun. Lasati copilul sa incerce sa faca balonase de sapun. De asemenea, este amuzant sa incerci sa prinzi balonasele.

Joaca imaginara devine din ce in ce mai amuzanta. Incurajati copilul sa faca un animal de plus sau o papusa sa mearga, sa mearga la culcare, sa danseze, sa manance si sa sara. Includeti papusa in activitatile sau jocurile zilnice.

Preparati impreuna budinca din praf de budinca instant. Lasati-l pe copil sa toarne praful, sa toarne laptele si sa amestece. Ce se obtine este bun de mancat sau poate fi folosit pentru pictatul cu degetele.

Folositi cutii sau galeti in care copilul poate sa arunce mingi. Exersati aruncarea de sus a mingii.

Jucati-va de a v-ati ascunselea. Copilul se poate ascunde impreuna cu o alta persoana sau singur, iar dvs trebuie sa-l gasiti. Apoi este randul dvs sa va ascundeti si sa-l lasati pe copil sa va gaseasca.

Copiilor le place miscarea. Mergeti cu el in parc unde poate sa se dea in leagan sau pe topogan. La inceput s-ar putea sa fie nevoie sa tineti copilul pe genunchi si sa va dati in leagan impreuna.

Cantati impreuna in timp ce il spalati pe maini. Indepliniti actiunea respectiva impreuna. Miscati-va in ritmul muzicii. Asteptati de la copil sa "anticipeze" actiunea.

Puneti jucariile preferate in cosul de rufe la care sa nu ajunga imediat sau puneti-le intr-o cutie de plastic transparent care sa aiba un capac bine insurubat. Asteptati ca acesta sa va ceara obiectele, dandu-i un motiv ca sa comunice. Raspundeti cererii lui.

Copilul poate deveni interesat de "activitatile artistice". Folositi creioane sau markere speciale pentru copii si o coala mare de hartie. Copiii sunt atrasi de culorile vii. Lasati copilul sa mazgaleasca propriul lui desen in timp ce dvs. desenati un altul.

Un mic trenulet sau o geanta veche reprezinta o jucarie preferata de copii, carora le place sa le traga dupa ei. De asemenea, pot fi folosite de copil pentru a exersa punerea si scoaterea obiectelor din cutie. Sau poate fi folosita si pentru a stoca obiectele preferate.

Faceti un album folosind poze taiate din reviste reprezentand diverse obiecte comune. Copiilor le place sa se uite la fotografiile care ii reprezinta sau la cele cu membrii familiei. De asemenea le plac si fotografiile animalelor de casa.

Copiilor le place sa se joace cu mingea. Folositi o minge de plaja sau o minge moale pe care sa o rostogoliti, aruncati si loviti. De asemenea puteti folosi baloane. Jucati-va un joc prin care balonul sa stea cat mai mult in aer. In cazul in care balonul se sparge, strangeti toate bucatile acestuia pentru a preveni inecarea copilului cu o bucata de balon.

Jucati-va jocul "ce-i asta?" - un joc prin care sa arate spre jucarii, imbracaminte, partile corpului, obiecte sau fotografii intrebandu-l pe copil cum se numesc obiectele respective. In cazul in care copilul nu va raspunde, spuneti dvs cum se numeste obiectul sau incurajati-l sa repete cuvantul.

Umpleti un lighean de plastic cu fulgi de porum sau cu fulgi de ovaz. Puneti in lighean: polonic, strecuratoare, cani de masurat sau cutii de plastic. Copiii pot astfel sa umple, sa verse si sa toarne invatand astfel texturile, si la ce folosesc diferite obiecte. Pot sa si guste fara probleme.

Copiii incep sa imbine piese lego. Jocuri simple de puzzle (cu piese detasabile) care sa aiba butoane, pot fi folosite cu succes in aceasta perioada. De asemenea este amuzant sa introduca cheia in lacat sau sa puna scrisori la cutia postala.

Luati doua cutii asemanatoare (sau doua castronase identice pe care le folositi la micul dejun) si o jucarioara. Ascundeti jucaria sub unul dintre castronase in timp ce copilul se uita la dvs. Intrebati-l "unde e jucaria?" In final jucati-va jocul "obiectul ascuns".

Ajutati copilul sa sorteze lucrurile in gramezi. El va poate ajuta cand sortati rufele (de ex. sa puna ciorapii intr-o gramada, iar bluzele intr-o alta gramada). Jucati-va jocul "curatenia". Puneti-l pe copil sa stranga jucariile si sa le puna la locul lor.

Pastrati paharele de iaurt sau paharele de budinca sau dulceata. Copilul le poate pune unul intr-altul construind astfel turnuri. De asemenea puteti umple o punga de hartie cu ziare dupa care lipiti capetele, astfel obtineti un cub mare.

Inainte de a imbraca copilul, asezati hainele lui pe pat. Cereti-i sa va dea bluza, pantalonii, pantofii si ciorapii. Aceasta este cea mai usoara metoda de a invata cum se numesc lucrurile obisnuite.

Taguri Milupa Jocuri bebelusi Joaca bebelusi Activitati intelectuale copii

Articole recomandate

Citeste si despre