Hranirea bebelusului cu lapte praf este adesea o optiune personala a mamicilor, insa de cele mai multe ori este o decizie impusa pe motive medicale. In cazul in care mamicile nu au lapte (lipseste lactatia) ori sufera de afectiuni care pot interfera cu laptele matern si afecta bebelusul, medicii vor recomanda hranirea bebelusului cu formule de lapte. Iata cum alegi laptele praf potrivit pentru bebelusul tau, cum alegi apa pentru preparare, ce temperatura trebuie sa aiba lapticul, dar si care este programul recomandat al meselor bebelusului!
Cum alegem laptele praf?
Exista o multime de formule de lapte pentru bebelusi pe piata. Tocmai aceasta diversitate face dificila alegerea celui mai potrivit tip de lapte praf pentru cel mic. Atunci cand optezi sau esti nevoita sa hranesti bebelusul cu formule de lapte, este important, in primul rand, sa tii cont de sfatul medicului, dar sa cunosti si principalele tipuri de lapte existente pe piata si caracteristicile lor.
Alegerea formulei potrivite de lapte depinde in cea mai mare masura de nevoile nutritionale pe care le are copilul. Exista mai multe tipuri de lapte praf pentru bebelusi, in functie de stare sau continut.
In functie de stare, laptele este impartit in trei categorii:
- lapte deja preparat;
- lapte concentrat;
- lapte pudra.
In functie de continut, formulele de lapte se impart in:
- lapte normal, bazat pe proteine din lapte de vaca, fortifiat cu suplimente de fier;
- lapte bazat pe proteine din soia, fortifiat cu suplimente de fier;
- formule de lapte partial sau intens hidrolizate;
- formule bazate pe aminoacizi.
Cel mai simplu si sigur mod de a asigura copilului nutrientii necesari pentru a creste mare si sanatos este sa ceri sfatul pediatrului cu privire la cea mai buna formula de lapte pentru el. El va alege o formula adaptata nevoilor lui nutritionale, dar si starii de sanatate pe care o are.
Exista variante de lapte praf imbogatite cu anumite tipuri de vitamine. Unele contin mai mult fier, altele nu sunt fortifiate deloc cu acest mineral. Exista si tipuri "hipoalergenice", special concepute pentru copiii cu alergii la proteinele din lapte.
Nu poti alege un tip de lapte fortifiat cu anumite vitamine sau fier, daca micutul tau nu are nevoie de ele. Tocmai din acest motiv, este important sa soliciti sfatul medicului, deoarece acesta va sti exact care tip de lapte se adapteaza cel mai bine pe nevoile lui medicale si nutritionale. Nu il alege niciodata in functie de pret, brand sau la recomandarea cunostintelor, deoarece ai putea pune in pericol cresterea si dezvoltarea copilului.
Cum alegem apa pentru preparare?
Apa cu care prepari laptele praf poate deveni un factor de risc important pentru sanatatea bebelusului, daca nu tii cont de cateva reguli. Multi parinti se intreaba daca este sau nu indicat sa foloseasca apa de la robinet, plata sau fiarta in prealabil, pentru prepararea formulei de lapte.
Decizia de a folosi apa de la robinet depinde foarte mult de zona in care locuiesti si de gradul ei de poluare. In cazul in care nu esti sigura daca apa de la robinet este sau nu potabila si sigura pentru sanatate, este indicat sa te orientezi spre alte tipuri de apa. In plus, unele tipuri de apa potabila contin cantitati crescute de fluoride, care cresc riscul unei afectiuni numite fluoroza (hipomineralizarea stratului de suprafata a smaltului dintilor).
Intereseaza-te asupra continutului de fluor din apa potabila. Daca nivelul acestuia depaseste 0.7 mg/L, atunci este indicat sa folosesti alt tip de apa pentru prepararea hranei bebelusului.
Apa plata imbuteliata este una dintre cele mai sigure si recomandate tipuri de apa pentru prepararea lapticului copilului. Contine in general niveluri echilibrate de fluor si este lipsita de riscul contaminarii cu germeni sau microbi, care ar putea pune in pericol sanatatea copilului. In plus, este distilata, purificata, deionizata si demineralizata.
In cazul in care nu ai la indemana apa imbuteliata, poti folosi si apa de la robinet, atat timp cat ai grija sa o fierbi bine inainte de a o folosi. Nu fierbe apa de mai multe ori.
Temperatura recomandata a laptelui
Desi majoritatea specialistilor si mamicilor se ia dupa o recomandare generala, conform careia temperatura ideala a laptelui ar trebui sa fie cat mai apropiata de cea a laptelui matern, exista bebelusi care pot consuma lapticul si mai rece. Majoritatea parintilor prefera insa sa dea lapticul caldut copilului.
Cel mai important este sa tii cont de faptul ca laptele nu trebuie sa fie niciodata fierbinte. Cel mai bine il verifici turnand cateva picaturi pe incheietura mainii tale, acolo unde pielea este sensibila. Daca te arde, inseamna ca este prea fierbinte, daca nu, inseamna ca este potrivit.
Pentru a incalzi laptele, pune biberonul cu lapte intr-un vas cu apa calda. Nu folosi cuptorul cu microunde pentru a incalzi laptele din biberon deoarece laptele poate incepe sa fiarba foarte repede si poate fi periculos.
Programul de masa al bebelusilor hraniti cu lapte praf
Indiferent de tipul de lapte cu care este hranit, bebelusul trebuie sa aiba un program stabil al meselor. Portiile de lapte si intervalul lor depinde foarte mult de greutatea si starea medicala ale copilului.
Medicul iti va sugera un orar al meselor personalizat. Insa daca vrei sa iti faci o idee care sunt, in mare, portiile recomandate in functie de varsta si orarul lor in timpul unei zile, iata un grafic simplu:
- Bebelusi intre 0 si 2 luni - 6 mese/zi (o data la 3 ore) a 100 ml de lapte;
- Bebelusi intre 2-4 luni - 5 mese/zi (o data la 4 ore) a 200 ml lapte;
- Bebelusi peste 4 luni - 4 mese/zi (o data la 5 ore).
Sterilizarea biberoanelor si a tetinelor
Sterilizarea biberoanelor si a tetinelor este obligatorie dupa fiecare folosire. Prima parte a sterilizarii consta in spalarea acestora cu detergent de vase si apa. Se clatesc foarte bine cu apa rece. Pentru a curata bine interiorul biberonului, este indicat sa folosesti o perie circulara.
In cazul tetinei, incearca sa treci apa prin orificiul de scurgere, pentru a te asigura ca nu s-a infundat cu lapte. Dupa spalarea atenta a acestora, urmeaza procesul de sterilizare. Exista doua metode esentiale prin care poti steriliza biberoanele: fierbere sau sterilizare chimica (cu un lichid special).
In prezent, exista si aparate sau dispozitive speciale pentru sterilizarea biberoanelor si tetinelor, extrem de practice si apreciate de parinti.
Tu ti-ai hranit bebelusul cu lapte praf? Cu ce probleme te-ai confruntat si cum le-ai facut fata? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!