Semne ca laptele formula nu este potrivit pentru bebelusul tau. Cum este indicat sa il schimbi

/ / Modificat: 2024-01-04
Semne ca laptele formula nu este potrivit pentru bebelusul tau. Cum este indicat sa il schimbi

Multe mame isi hranesc bebelusii cu lapte formula. Motivele pot fi multiple, de la cele fiziologice (cantitate mica de lapte matern sau lipsa acestui), la cele ce tin de contraindicatii medicale ori de alegeri personale.

Desi ai crede ca orice tip de lapte formula este potrivit pentru orice bebelus, te-ai insela.

Semne ca un anumit tip de lapte formula este nepotrivit pentru bebelusul tau

Unii copii pot avea intoleranta la anumite tipuri de lapte. Atentie, intoleranta nu este acelasi lucru ca alergia la lactoza. Intoleranta inseamna ca un bebelus are o sensibilitate aparte la cel putin unul dintre ingrediente, ceea ce ii afecteaza sistemul digestiv si poate duce la deshidratare si pierdere in greutate.

Cum recunosti intoleranta la un anumit tip de lapte formula

Literatura de specialitate arata ca pana la 50% dintre bebelusii hraniti cu formula schimba tipul de lapte in primele luni de viata. Intoleranta la un anumit tip de formula se manifesta prin balonare, colici si gaze, plans imposibil de consolat, regurgitare, starea de agitatie permanenta, in prima faza.

Intoleranta agravata se poate manifesta si prin diaree, varsaturi, scaun cu sange sau mucus, tendinta copilului de a sta cu picioarele stranse la piept ca urmare a durerilor, luare anevoioasa in greutate sau scadere evidenta in greutate, plans continuu ca semn de disconfort.

Cum faci tranzitia la o formula noua de lapte

Inlocuirea laptelui formula nu este indicat sa se faca brusc, ci treptat. Organismul bebelusului este deja obisnuit cu primul tip de formula, chiar daca nu i se potriveste. Prin urmare, tranzitia la noua formula trebuie facuta cu grija.

Literatura de specialitate indica o tranzitie in patru pasi:

  • Ziua 1 - 3/4 formula veche, 1/4 formula noua
  • Ziua 2 - 1/2 formula veche, 1/2 formula noua
  • Ziua 3 - 1/4 formula veche, 3/4 formul noua
  • Ziua 4 - puteti administra bebelusului doar formula noua.

Daca aveti dubii legate de felul in care bebe se va adapta la noul lapte, aveti rabdare cel putin doua saptamani pentru a va convinge ca a fost mutarea corecta. Asta, desigur, daca nu observati simptome severe precum scaun cu sange sau reactie alergica, caz in care este indicat sa contactati de urgenta pediatrul.

Daca in timpul tranzitiei la un nou tip de lapte formula observati ca bebelusul prezinta modificari in rutina de somn sau orice alt comportament care vi se pare ciudat, ramaneti inca o zi sau doua la proportiile de formula veche/formula noua, pentru a confirma sau a exclude ca schimbarea este cauza.

FOTO: Freepik

Taguri Lapte praf bebelusi Alimentatia bebelusilor

Articole recomandate

Citeste si despre