5 afectiuni comune ale pielii sugarilor
Cand vine vorba de pielea bebelusului, puteti fi sigura de un singur lucru: este foarte probabil sa va confruntati cu eruptii de tot felul in primul an. De ce? Pielea umana actioneaza ca o bariera protectoare impotriva tuturor tipurilor de elemente, de la soare la bacterii, dar este nevoie de aproximativ un an pentru ca epiderma sa functioneze eficient.
Dr. Andreea Stancu, medic dermatolog in cadrul clinicii Hexi Med, detalieaza cele mai dese afectiuni ale pielii sugarilor si cum se pot trata.
"Niciun copil nu prea scapa de bine cunoscutele iritatii provocate de scutec. Zona scutecului este calda si umeda, asa ca pielea are de suferit. Pastrati zona scutecului cat mai aerisita, schimband bebelusul cat mai des si utilizand unguente corespunzatoare. Protejati restul corpului celui mic folosind produse delicate, hipoalergenice si fara parfum. Odata ce copilul ajunge la varsta de un an, pielea lui va deveni mai rezistenta la aceste afectiuni", explica dr. Andreea Stancu, medic dermatolog in cadrul Hexi Med.
Intertrigo
Ce este?
O eruptie gasita in cutele pielii bebelusului, mai ales la gat. Apare cel mai des la copiii mai dolofani sub 6 luni.
Cum arata?
O eruptie rosie destul de puternica in interiorul cutelor pielii. Este posibil ca cel mic sa nu prezinte dureri, dar depinde de zona afectata.
Cauza
Umiditatea excesiva provocata de saliva sau transpiratie, care este colectata in cutele pielii copilului, duce la iritarea si favorizarea infectiei bacteriene sau micotice.
Ce este de facut?
Spalati pielea bebelusului cu un gel pe baza de oxid si zinc, pentru a oferi protectie. Pe masura ce bebelusii cresc, aceasta afectiune dispare.
Sudamina
Ce sunt?
Cunoscute si sub numele de miliaria, aceste eruptii cutanate pot aparea pe fata, gat sau spate. Se intalneste mai frecvent pe parcursul verii, cand temperaturile si umiditatea sunt crescute.
Cum arata?
Simptomele variaza de la mici vezicule (basicute) pe piele, pana la papule (umflaturi) de culoarea pielii sau rosii.
Cauza
Sudamina apare mai frecvent la nou-nascut deoarece canalele glandelor sudoripare sunt insuficient dezvoltate; ele se pot rupe, ducand la acumularea secretiei sudorale sub epiderm.
Din moment ce pielea unui copil nu este capabila sa regleze caldura corpului, orice factor precum caldura, supra incalzirea din cauza hainelor sau umiditatea, hainele sintetice, anumite creme ce pot obstrua porii sunt printre factorii favorizanti ce pot duce la aceasta eruptie.
Ce este de facut?
"Eliminati orice sursa de caldura excesiva si imbracati bebelusul in haine subtiri din bumbac, evitati aplicarea de creme grase sau uleiuri de corp. Aspectul pielii ar trebui sa se imbunatateasca treptat ", explica dr. Andreea Stancu.
Seboreea
Ce este?
Dermatita seboreica sau "crustele de lapte" este o eruptie care poate aparea pe scalp si in zona sprancenelor, in spatele urechilor sau pe gat, obraji si piept. Este frecventa la copii cu varsta sub 6 luni.
Cum arata?
Pe scalp si pe sprancene, seboreea arata ca matreata, desi poate aparea, de asemenea, si sub forma de cojite galbene. Seboreea tinde sa aiba un aspect de cruste (scuame) alb-galbui, unsuroase sau uscate. Aceasta afectiune este inestetica, dar in general nu va provoca niciun disconfort copilului.
Cauza
Cauza aparitiei seboreei nu este cunoscuta inca. Printre factorii implicati sunt: productia crescuta de sebum, implicarea ciupercii Malassezia.
Ce este de facut?
"Remediul traditional este ungerea copilului cu putin ulei de masline sau ulei special pentru copii, pe pielea capului, pentru a inmuia cojitele, apoi periati-le usor. De asemenea se recomanda spalarea pielii capului, precum si a altor zone afectate de seboree cu sampon special pentru bebelusi sau, in cazurile mai severe cu sampon anti-matreata", adauga dr. Andreea Stancu.
Eczema
Ce este?
Eczema poate aparea oriunde pe corpul unui copil, incepand cu varsta de 3-4 luni. Pana la 20% din copii vor dezvolta aceasta eruptie cutanata care provoaca mancarimi.
Cum arata?
In forma sa cea mai usoara, eczema erupe in zonele uscate, neuniforme ale pielii. De asemenea, cand se agraveaza zona eczemei este rosie, inflamata, sau poate chiar forma mici vezicule cu lichid alb-galbui.
Cauza
Orice factor poate declansa aceasta eczema la bebelusii predispusi la aceasta afectiune. Vremea calda poate provoca transpiratie, care irita pielea; vremea rece, usuca pielea. Sapunurile si imbracamintea, in special lana, pot fi de asemenea, factori declansatori; tratamentele medicamentoase, orice infectie bacteriana, virala sau parazitologica pot duce secundar la aparitia de eczeme pe piele.
Ce este de facut?
"Spalati pielea bebelusului cu un gel fara detergent si parfum si apoi aplicati o crema hidratanta speciala pentru cei mici pe zona afectata, de doua ori pe zi. Pentru cazuri severe, discutati cu medicul dumneavoastra despre un unguent cu steroizi, care va reduce inflamatia", completeaza dr. Andreea Stancu.
Dermatita
Ce este?
O reactie a pielii copilului in contact cu sapunuri si detergenti, iarba sau alte plante.
Cum arata?
Roseata pielii afectate, cu aparitia de basicute rosii pe suprafata.
Cauza
In cazul in care eruptia apare pe tot corpul copilului, este foarte posibil ca sapunul sau gelul sa fie de vina. In cazul in care pieptul si bratele sunt afectate, vinovatul ar putea fi o camasa noua, nespalata.
Ce este de facut?
"In cazul in care zona afectata pare uscata, hidratati-o. In cazul in care afectiunea nu il deranjeaza pe copil, trebuie doar sa eliminati factorul declansator (spalati toate hainele dupa ce le cumparati, incercati un sapun mai bland, un detergent de rufe bio). In cazul in care eruptia este insotita de mancarime, discutati cu medicul dumneavoastra despre o crema cu hidrocortizon sau un antihistaminic", puncteaza dr. Andreea Stancu.
Centrul Medical Hexi Med reuneste o echipa profesionista care isi concentreaza in permanenta atentia asupra imbunatatirii relatiei medic-pacient, unul dintre obiectivele asumate de echipa medicala fiind de a imbina activitatile profesionale cu prietenia, pentru a sprijini pacientii in cunoasterea si intelegerea tuturor datelor de diagnosticare si tratament. Centrul Medical Hexi Med reuneste specializari precum cardiologie, dermatologie, ecografie, endocrinologie, ginecologie, medicina de familie si a muncii, ORL, medicina interna, oftalmologie si diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, efectuand si analize medicale. Mai multe informatii pe www.heximed.ro.