Atopia - afectiune ce trebuie inteleasa si controlata zilnic!
Atopia este o afectiune inflamatorie cronica a tegumentului. Afecteaza 10-20% din populatie si are o tendinta de crestere la nivel mondial in special in tarile dezvoltate. In 60% din cazuri debuteaza sub varsta de 1 an, 85% din cazuri debuteaza pana la varsta de 5 ani, dar poate persista si la varsta adulta.
Se caracterizeaza prin aparitia unor zone iritate, ingrosate, cu roseata, cu prurit, localizate mai ales in zona pliurilor, coatelor, genunchilor, gatului, fetei, mainilor, picioarelor, zona inghinala. Tegumentul este ingrosat si uscat, pruritul (mancarimea) este foarte frecvent, favorizand aparitia leziunilor si a gratajului (leziuni mustinde). Se asociaza adesea cu o stare de oboseala cronica datorata in principal pruritului ce impiedica somnul copilului.
Predispozitia ereditara joaca un rol important, majoritatea copiilor avand un istoric familial de atopie.
Sunt doua tipuri de dermatita atopica: alergica si non–alergica, o pondere de 70% avand-o cea alergica. Boala nu poate fi vindecata ci doar ameliorata, recidivele putand aparea pe tot parcursul vietii.
Factorii declansatori sunt numerosi: ereditari, alterarea barierei cutanate (ce determina uscarea excesiva a pielii si aparitia breselor), climatici si ambientali (ce pot declansa puseele), alimentari - determina aparitia inflamatiei (lapte de vaca, soia, arahide, alune, fructe de mare), acarienii, imbracamintea din fibre sintetice sau lana.
Principalul simptom este pruritul ce duce la leziuni, grataj, ce prezinta un risc foarte crescut de suprainfectie bacteriana pe zonele afectate, scaderea rezistentei la fungi si virusuri, cicatrici permanente datorate gratajului (scarpinatului). Evolutia este imprevizibila, simptomele putand reapare oricand de-a lungul vietii copilului.
Stadii ale dermatitei atopice
Dermatita atopica infantila care se instaleaza pana la varsta de 2 ani. Primele semne apar in jurul varstei de 2 luni, cu vezicule localizate pe fata, frunte, zona retro-auriculara.
Dermatita atopica a copilului (2-12 ani).Debuteaza dupa varsta de 2 ani, apar zone cu piele ingrosata mai ales la nivelul genunchilor, coatelor, gatului.
Dermatita atopica a adultului care se instaleaza sau persista dupa varsta de 12 ani. Apar leziuni localizate peri-bucal, fata, pleoape. Frecvent, aceste manifestari pot fi insotite de prurit. Alte boli asociate pot fi rinita alergica si astmul.
Diagnosticul se stabileste exclusiv pe baza observatiilor clinice, fara a se putea face o serie de teste specifice acestei afectiuni. Riscul suprainfectiei nu este deloc de neglijat, deoarece leziunile odata aparute se pot coloniza cu Stafilococus auriu sau virus herpetic, agravand practic evolutia ulterioara. Din acest motiv folosirea gelurilor de spalare sau a cremelor cu agenti anti-bacterieni este esentiala.
Masuri ce trebuie luate pentru a preveni puseele
- Temperatura constanta in spatiul destinat locuirii;
- Purtarea de haine confectionate din fibre naturale (mai putin lana si fibre sintetice);
- Renuntarea la sapun si folosirea gelurilor fara sapun, fara parfum, fara parabeni, special concepute pentru acest tip de patologie;
- Evitarea spalatului excesiv, mentinerea unui nivel optim de hidratare si emoliere cutanata;
- Baile si dusurile trebuie facute cu apa calduta si urmate obligatoriu de aplicarea unei creme emoliente.
Tratamentul implica evitarea pe cat posibil a factorilor declansatori ai leziunilor, controlul pruritului, limitarea inflamatiei, refacerea functiei de bariera a pielii. Produsele folosite sunt cremele emoliente, antibacteriene. Dermo-corticoizii se folosesc numai in timpul puseului.
Dermatita atopica nu este o maladie contagioasa, nu se ia de la o persoana la alta. Nu trebuie luate masuri suplimentare si nu exista restrictii privind integrarea copilului in colectivitati.
Laboratoarele Dermatologice URIAGE (Franta) va recomanda 2 pasi esentiali pentru controlul eficient al atopiei:
1. Folosirea produselor de spalare speciale pentru piele uscata, atopica - Xemose Syndet gel de spalare 200ml (fara sapun si fara parfum);
2. Emolierea zilnica (1-2ori) cu produsul Xemose Crema Emolienta 200ml – reface bariera cutanata, hidrateaza si calmeaza iritatiile prin conceptul unic Uriage CERASTEROL 2F: Omega3 Ceramide+Omega 6 Ceramide +Phytosteroli + Apa Termala Uriage – intr-o formula cu stabilitate foarte mare.
Depasirea/ameliorarea puseelor, calmarea iritatiilor cutanate:
1. Igiena pielii iritate: Cu-Zn Gel de spalare 200ml – curata, calmeaza, dezinfecteaza, previne proliferarea bacteriana
2. Ingrijirea zonelor iritate: Cu-Zn Crema anti-iritatii 40ml – repara, calmeaza iritatiile, previne suprainfectarile
Suntem alaturi de voi pe pagina oficiala de Facebook Uriage.