Una dintre principalele probleme cu care se confruntă pielea bebelușilor este uscăciunea. Aceasta nu este altceva decât deshidratarea pielii. Încălzirea în timpul iernii și clorul din piscine și aerul condiționat în timpul verii contribuie la acest lucru. Soluția este să încercăm să menținem pielea copilului nostru mai hidratată.
Uneori, apariția coșurilor pe pielea bebelușului nu se datorează dermatitei, ci pur și simplu pentru că pielea este uscată. În acest caz, este indicat să reduceți timpul de baie (nu mai mult de zece minute) și să folositi loțiune de corp. Asigurați-vă că bebelușul bea suficientă apă și folosiți un umidificator dacă aveți un mediu uscat acasă.
Uscăciunea și sensibilitatea pielii sunt, fără îndoială, problemele pe care părinții le consultă cel mai des la dermatolog. Atunci când pielea copilului este pur și simplu uscată, ar trebui să o hidratăm cel mult o dată sau de două ori pe zi, cu o creme potrivita pielii copilului.
Cu toate acestea, există unele iritații care sunt aspre la atingere, iar uscăciunea este adesea confundată cu inflamația pielii, astfel încât cremele hidratante au un efect redus, iar pielea copilului rămâne inflamată, indiferent cât de mult o hidratăm.
În cazul unei uscăciuni persistente, care nu se rezolvă în niciun fel și care provoacă adesea mâncărimi sau usturimi atunci când copilul este hidratat, trebuie consultat dermatologul pentru a studia posibilitatea unei dermatite suprapuse sau independente de uscăciune.
Aceste afecțiuni necesită un tratament specific, care include uneori retragerea cremei hidratante pentru câteva zile sau completarea acesteia cu un tratament specific. Terapia depinde de fiecare caz în parte și de originea eczemei sau a iritației.