Inconjurata de multe mituri, nu intotdeauna reale, crusta de lapte este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale capului nou-nascutului. Tratamentul este simplu, dar poate chiar sa dispara singura in primii ani de viata ai copilului.
Crusta de lapte este o inflamatie a scalpului copilului si se deosebeste dupa gradele de tonuri galbui sau albicioase. Uneori, se extinde pe fata, se aseza pe sprancene, gene si chiar pe pleoape.
Tratamentul crustei de lapte este simplu si, in general, dispare in perioada dintre sase luni si trei ani ai copilului. Cu toate acestea, dermatita seboreica din copilarie sau crusta de lapte pot provoca disconfort copilului si pot fi ingrijoratoare pentru parinti.
Curiozitati despre crusta de lapte
- Cum se recunoaste crusta de lapte: acest strat gras de pe capul bebelusului poate aparea in primele saptamani de viata; aproximativ 12% dintre copiii pot suferi de aceasta afectiune.
- Crusta de lapte nu acopera neaparat intregul cap: uneori se concentreaza doar pe o parte a scalpului. Daca nu este tratata la timp, parul din aceasta zona poate cadea.
- Desi numele se refera la lapte, una dintre curiozitatile despre aceasta crusta este ca, in realitate, aspectul sau nu are nimic de a face cu laptele.
Pe diferite parti ale corpului
Crusta de lapte nu este prezenta doar pe cap, se poate extinde si la gene, urechi, sprancene, gat, nas, pantece si axile. In aceste cazuri, se numeste dermatita seboreica, desi este aceeasi problema.
In cazul in care inflamatia este in crestere, poate provoca mancarime, iar in caz contrar, nu deranjeaza deloc. In caz de mancarimi puternice, riscul este ca micutul sa incerce sa se scarpine si sa se raneasca.
Faptul ca un copil are crusta de lapte nu inseamna ca este ceva neigienic. In general, pediatrii nu dau o importanta mare acestei probleme cutanate, care poate fi cauzata de un exces de grasime al pielii.
Cauze si mituri
Exista mai multe cauze posibile ale crustei de lapte. Pe de o parte, aspectul sau este atribuit excesului de grasime din piele si, de asemenea, unei predispozitii genetice, deoarece se crede ca anumiti hormoni primiti in placenta materna ar putea stimula mai mult glandele sebacee. De asemenea, temperaturile ridicate ii pot favoriza aparitia.
Circula multe mituri si curiozitati in jurul crustei de lapte, dar adevarul este ca afectiunea nu este contagioasa si nu este cauzata de nicio alergie si de vreun hormon prezent in laptele matern.
Tratamentul pentru crusta de lapte
Iata cateva sfaturi pentru tratamentul acestei afectiuni:
Tratamentul pentru crusta de lapte sau dermatita seboreica ar trebui sa fie, in mod ideal, simplu si natural. Pentru ca este vorba despre capul unui bebelus, care este foarte delicat in primele luni de viata.
Ca tratament: uleiurile de migdale si uleiurile de masline sunt cel mai bun remediu impotriva crustei de lapte. Acestea se aplica cu ajutorul unui tifon. Se indeparteaza usor zona afectata si se lasa sa actioneze timp de cincisprezece minute.
Daca zona cu crusta de lapte se afla pe scalp, se spala cu un sampon neutru. Daca este vorba despre o alta parte a corpului, apa si sapunul neutru sunt suficiente. Apoi, se sterge usor zona.
Vindecarea crustei de lapte poate dura cateva zile si probabil reapare dupa un timp. In acest caz se continua tratamentul intr-o maniera identica.
Pediatrul sau dermatologul copilului poate recomanda utilizarea unui sampon specific pentru crusta de lapte, mai ales daca inflamatia este prea intensa si se raspandeste pe restul corpului.
Daca marginea crustei este rosie, este vorba cel mai probabil o infectie. In aceste cazuri, vizita la pediatru este urgenta, iar acesta poate prescrie o crema cu corticosteroizi si tratament specific de prevenire.
Curiozitatile despre crusta de lapte au creat multe mituri despre aspectul si ingrijirea ei, dar nimic nu contribuie la rezolvarea problemei. Desi este o afectiune minora, este bine sa-i aduci la cunostinta medicului pediatru, care va recomanda un tratament specific.