Cand ai un copil si iesi cu el la soare toata lumea recomanda sa folosesti din abundenta creme cu grad de protectie solara ridicat. Totusi, e bine sa eviti produsele cu filtre UV la bebelusii mai mici de sase luni si nu o spunem noi, ci toti medicii pediatri.
Pana la varsta de 6 luni e bine sa iti protejezi copilul de razele soarelui prin alte metode decat cremele de protectie. Cea mai buna este sa-l feresti pe cat posibil de soare, dar daca nu ai de ales si sunt momente in care el va fi expus direct la razele solare, este extrem de important sa creezi bariere fizice in calea acestora.
Imbraca-l pe cel mic cu haine subtiri si deschise la culoare, pune-i o sapca sau o palarie cu cozoroc sau boruri mari si, cand il scoti la plimbre cu caruciorul, nu strica sa montezi o umbrela care sa faca umbra.
Nu este recomandat sa aplicati creme cu factor ridicat de protectie solara pe pielea copiilor mai mici de sase luni; explicatia este simpla: la aceasta varsta pielea este foarte fina si sensibila si absoarbe toti compusii chimici, existand un risc ridicat de dezvoltare a alergiilor si iritatiilor.
Ce trebuie sa stii pentru a-ti proteja copilul de soarele puternic fara a folosi neaparat crema de protectie:
- Daca mergi cu copilul la plaja, evita orele amiezii, cand razele soarelui sunt cele mai puternice. Du copilul la plaja ori la primele ore ale diminetii, ori dupa amiaza, cand arsita s-a mai potolit.
- Incercati sa tineti copilul in zone umbrite de arbori sau cladiri; umbreluta montata pe carucior protejeaza doar partial, apa si nisipul de pe plaja reflectand razele solare.
- Daca, totusi, fara a sti ca exista riscul dezvoltarii de alergii si iritatii la nivelul pielii, ai dat copilul cu crema de protectie solara, e bine sa stii ca daca nu ai observat semne precum iritatii, prurit sau roseata, produsul nu a facut niciun rau. In schimb, daca remarci vreunul dintre simptomele de mai sus, inceteaza imediat sa folosesti produsul si consulta un medic pentru recomandari.
- Academia Americana de Pediatrie recomanda ca, in cazul in care trebuie sa dai cu crema de protectie solara un copil mai mic de sase luni, este bine sa folosesti cantitati mici de produs si doar e zone mici ale corpului, cum ar fi fata si mainile. Restul corpului pot fi acoperite de imbracaminte adecvata.
Expertii in producerea cremelor cu factor de protectie solara avertizeaza ca, atunci cand alegi un astfel de produs pentru copil (si nu numai), este foarte important sa tii cont de formula acestuia. Pentru a reduce riscul aparitiei reactiilor alergice este important ca protectia solara sa nu aiba in compozitie parabeni, parfumuri, emulgatori PEG sau conservanti.
"Recomandam mereu ca bebelusii mai mici de 6 luni sa nu fie expusi direct la soare, iar daca acest lucru se intampla, cei mici trebuie sa fie protejati cu palarioare, ochelari, camasute si protectie solara. Cand folosesti prima oara un produs cosmetic pe pielea delicata a unui bebelus, este recomandat sa aplici o cantitate mica pe brat sau pe coapsa pentru a te asigura ca nu provoaca nicio reactie. Copiii au o piele foarte delicata si sunt foarte sensibili la supraexpunerea la soare", spune un expert de la o companie producatoare de cosmetice.
Dermatologii, la randul lor, subliniaza ca utilizarea cremelor cu factor de protectie nu inseamna ca ne putem expune la soare mai mult. "Bronzul nu trebuie sa fie asociat cu un semn de sanatate si frumusete; el este un mecanism de aparare al pielii in calea radiatiilor solare", subliniaza Augustin Buendia Eisman, profesor doctor in dermatologie si coordonator al campaniei Euromelanom. "Crema de protectie nu trebuie aplicata ca sa putem sta mai mult la soare, ci pentru a fi mai protejati in timpul in care suntem expusi. Crema trebuie sa fie un mijloc de protectie complementar, nu singurul mijloc de protectie", spune medicul.
Hainele pe care le purtam cand stam la soare este bine sa fie cat mai putin transparente, pentru o mai buna protectie. De asemenea, ochelarii de soare trebuie sa fie omologati si lentilele sa aiba cristale obscure. Palariile este bine sa aiba boruri largi, pentru a proteja si urechile, gatul si nasul.