Ingredientele cu potential toxic pentru pielea bebelusului se regasesc in aproape toate accesoriile, jucariile si produsele de ingrijire a copilului. Atat suzetele, biberoanele, scutecele, cat si lotiunile si cremele de ingrijire a pielii copilului pot contine parabeni, ftalati, formaldehide si alti ingredienti toxici nocivi pentru sanatate. Iata care sunt cele mai periculoase ingrediente toxice din aceste produse si cum le tii la distanta de pielea sensibila si delicata a copilului tau!
Parabeni
Parabenii sunt unii dintre cei mai folositi ingredienti toxici in produsele de ingrijire a pielii pentru bebelusi: lotiuni, creme, sampoane si sapunuri. Numeroasele cercetari facute de-a lungul timpului cu privire la efectele pe care parabenii le au asupra sanatatii sunt ingrijoratoare.
Parabenii, regasiti frecvent pe etichetele produselor sub numele de metilparaben, propilparaben sau etilparaben, au fost asociati cu alergii, cancer de san si probleme grave de fertilitate.
Ftalati
Ftalatii sunt alti compusi chimici care dauneaza sanatatii pielii bebelusului si care se regasesc in special in detergenti, lotiuni pentru corp, geluri de dus, servetele umede pentru bebelusi etc. Sunt trecuti pe eticheta produselor si sub numele de DBP (ftalat dinbutil) sau DEP (dietil ftalat).
Specialistii au descoperit ca, pe termen lung, expunerea bebelusului la ftalati conduce la o serie de afectiuni grave, unele dintre ele chiar iremediabile: cancer de san, infertilitate, astm, alergii etc.
Formaldehide
Formaldehidele sunt ingrediente din produsele de ingrijire a bebelusului care pot afecta serios sanatatea pielii micutului si nu numai. Se gasesc in geluri de dus, creme si lotiuni de corp si sampoane. Aceste substante chimice pot provoca alergii si dermatite severe.
Nu vei gasi intotdeauna pe eticheta termenul de formaldehida. Substanta toxica mai apare pe lista ingredientelor de pe eticheta produselor si sub denumirea de formalina sau MDM.
Etanolamine
Etanolaminele sunt alti ingredienti regasiti frecvent in produsele de ingrijire a pielii bebelusului: sapunuri, sampoane, spumante de baie, geluri de dus. Pe etichetele produselor, aceste substante se regasesc sub numele de dietanolamina - DEA, monoetanolamina - MEA si trietanolamina - TEA.
Aceste ingrediente devin toxice in contact cu apa, mai exact cu nitritii din ea. Din contactul etanolaminelor cu apa se produc nitrozamine precum NDEA (N-nitrozodietanolamina), care pot afecta cu usurinta pielea sensibila si delicata a bebelusului. Potrivit specialistilor, nu doar pielea este afectata de aceste chimicale, ci si rinichii sau parul au de suferit. Aceste substante chimice favorizeaza uscarea si caderea parului.
Alegerea corecta a produselor de ingrijire a pielii pentru bebelusi
Atunci cand alegi produsele pentru ingrijirea pielii bebelusului, este important sa tii cont de cateva lucruri esentiale. In primul rand, citeste cu atentie eticheta fiecarui produs cumparat si asigura-te ca printre ingrediente nu se regasesc si substantele toxice mai sus mentionate sau altele cu grad crescut de toxicitate.
Alege detergenti hipoalergenici si produse pentru piele fara parfum, acestea fiind mult mai sigure pentru sanatatea pielii copilului.
Nu folosi produsele tale pentru ingrijirea pielii copilului. Opteaza intotdeauna pentru game de produse de ingrijire a pielii special conceputa pentru bebelusi, deoarece sunt mult mai sigure pentru sanatatea lui.
De asemenea, atunci cand mergi la cumparaturi pentru bebe poti arunca o scurta privire asupra listei de ingrediente, inainte sa incepi sa le citesti. De cele mai multe ori, o lista lunga de ingrediente este presarata si cu unele dintre cele despre care ti-am povestit mai sus.
Un produs care se incadreaza perfect in recomandarile pentru pielea bebelusului tau este Bepanthen unguent, care are doar 10 ingrediente, contine compusi testati clinic, fara risc de toxicitate, nu contine coloranti, conservanti sau parfum.
Mai cunosti si alte ingrediente toxice din produsele de ingrijire a pielii bebelusului? Tu cel fel de produse de ingrijire cumperi bebelusului tau? In functie de ce criterii le alegi? Spune-ne sfaturile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!