Viata cu un bebelus poate fi o combinatie intre cele mai dulci momente si cele mai agitate ore din viata ta. Daca te-ai intrebat vreodata cum sa-ti calmezi rapid bebelusul, atunci acest articol este pentru tine. In urmatoarele randuri vei descoperi metode testate si validate de parinti pentru ca tu sa te bucuri de clipe de liniste alaturi de micutul tau.
1.Leganatul usor
Bebelusii sunt obisnuiti cu miscarile pe care le simteau in burtica, asa ca leganatul usor poate fi o modalitate excelenta de a-i linisti. Poti sa-l tii in brate si sa-l legeni incet sau sa folosesti un scaun balansoar. Miscarea ritmica si constanta a leganatului are un efect linistitor asupra sistemului nervos al bebelusului. Il ajuta sa se relaxeze si sa adoarma mai usor, reducand agitatia si plansul.
2. Infasatul
Infasatul este o tehnica veche, folosita de mii de ani, pentru a ajuta bebelusii sa se simta in siguranta si protejati. Aceasta metoda imita senzatia de strangere si confort pe care bebelusii o aveau in uter, oferindu-le liniste si ajutandu-i sa se calmeze mai repede.
Nou-nascutii sunt adesea deranjati de reflexul de tresarire (numit reflexul Moro), care poate sa-i trezeasca brusc din somn. Infasatul limiteaza miscarile bruste si ii ajuta sa se simta mai stabili si mai protejati. Totodata, senzatia de „imbratisare” permanenta le ofera confort si reduce anxietatea.
3. Suzeta
Suzeta este una dintre cele mai cunoscute si eficiente metode de a calma rapid un bebelus agitat. Ea raspunde nevoii naturale de supt a bebelusilor, oferindu-le confort si relaxare intr-un mod simplu si imediat.
Exista diferite tipuri de suzete, din materiale si dimensiuni diferite. De aceea, este important sa alegi o suzeta corespunzatoare pentru varsta bebelusului tau. In plus, opteaza pentru o suzeta care sa fie comoda si care sa nu conduca la tulburari orofaciale. Asadar, incearca suzetele ortodontice, precum sunt modelele de suzete Curaprox. Acestea sunt special concepute pentru a permite respiratia pe nas a celui mic si ofera suficient spatiu pentru limba, permitand celui mic sa-si dezvolte nestingherit reflexul de inghitire.
4. Masajul
Miscarile blande de masaj ajuta la eliberarea tensiunii din corpul bebelusului. Masajul linisteste si contribuie la consolidarea relatiei dintre parinte si copil. Studiile au evidentiat ca bebelusii care primesc masaj inainte de culcare au un somn mai linistit si mai odihnitor.
Aplica un ulei de masaj sau o crema speciala pentru bebelusi. Pielea acestora este foarte sensibila si in lipsa uleiului sau a cremei, pot aparea mici iritatii tegumentare.
5. Contactul piele pe piele
Contactul piele pe piele este una dintre cele mai naturale si puternice metode de a calma un bebelus. Cunoscut si sub numele de metoda cangur, acest tip de apropiere implica plasarea bebelusului gol sau imbracat foarte lejer pe pieptul gol al parintelui.
In primele luni de viata, bebelusii au nevoie de senzatia de siguranta si caldura pe care o simteau in uter. Contactul piele pe piele recreeaza acest sentiment, oferindu-le o conexiune directa si imediata cu parintele.
6. Baia calduta
Baia reprezinta o experienta senzoriala cu un puternic efect relaxant. Bebelusii adesea adora baile, deoarece apa le aduce aminte de mediul amniotic in care au stat timp de noua luni. Aceasta le ofera un sentiment de siguranta, calmandu-i rapid si pregatindu-i pentru un somn odihnitor.
Asigura-te ca apa este calduta, nu fierbinte. Temperatura ideala este intre 36-38°C. Creeaza o atmosfera relaxanta in baie. Poti reduce luminile sau sa pui o muzica linistitoare in fundal. Toate acestea vor transforma o simpla baie intr-o oaza de relaxare.
7. Plimbarea
Miscarea constanta si ritmica din timpul plimbarii recreeaza senzatiile pe care bebelusul le-a simtit in burtica mamei. In plus, plimbarea in aer liber aduce o multime de stimuli noi (sunete, mirosuri, senzatia de aer proaspat), care ii distrag atentia de la agitatie si plans
Cu mici trucuri, rabdare si multa iubire, vei reusi sa devii un maestru in arta calmarii bebelusului. Testeaza mai multe metode si vezi ce se potriveste cel mai bine micutului tau. Nu uita, fiecare bebelus este unic, asa ca e nevoie de putina rabdare si experimentare.
Sursa foto: Shutterstock