Bebelusii plang intotdeauna cu un motiv, chiar daca de multe ori suntem tentati sa credem ca o fac intentionat pentru a primi atentie. Plansul este unul dintre multiplele moduri in care te anunta ca ii este somn, foame, ca il doare burtica, este speriat, plictisit, murdar sau ca se simte singur.
Copilul mic nu trebuie suspectat ca se enerveaza, ca manipuleaza sau ca are frustrari. El plange pentru ca are nevoie de ceva si nu iti poate transmite asta prin cuvinte, fiindca nu stie. Asa cum faptul ca isi suge degetele sau pumnii este un semn ca ii este foame, plansul este si el un semn care trebuie sa iti atraga imediat atentia.
Uneori cauza plansului bebelusului este evidenta: se simte murdar sau ii este foame. Imediat ce intervii – ii schimbi scutecul sau il hranesti - iar copilul incepe sa se simta confortabil, ar trebui sa inceteze sa planga.
Ce te faci insa daca micutul continua plansul? Iata cateva idei numai bune de pus in practica in acest caz:
Vezi daca nu e vorba despre un disconfort sau despre vreo boala
- Verifica daca nu cumva ii este prea cald sau prea rece. Vezi care e temperatura din camera. Copilul este prea gros sau prea subtire imbracat? Ajuta-l sa se simta confortabil. Chiar daca sunt mici, copiii nu au nevoie de mai multe haine decat avem nevoie noi adultii, asa ca nu exagera cu imbracatul.
- Verifica nivelul de zgomot. Stimularea sonora exagerata ii poate crea neplaceri bebelusului. Diminueaza si nivelul de luminozitate din incapere, pentru ca si prea multa lumina l-ar putea deranja.
- Verifica daca bebelusul nu este bolnav sau daca nu cumva are colici. Daca bebelusul tau plange ore intregi, ia-i temperatura. Apeleaza la un medic daca are febra sau daca nu esti sigur de alte simptome. Daca copilul plange tot timpul, are varsaturi si scade in greutate, ar putea fi vorba despre colici, iar pentru interventia in acest caz e bine sa intrebi pediatrul.
Calmeaza-l sau distrage-i atentia
- Apropie-te de el, ia-l in brate sau intr-un marsupiu, iar in timp ce ii vorbesti leagana-l sau canta-i folosind zgomote si miscari repetitive.
- Ia-l la o plimbare in carucior sau cu masina pana adoarme.
- Maseaza-i usor spatele, bratele si picioarele.
- Relaxeaza-l facandu-i o baie calda sau aplicandu-i o compresa calda, un prosop cald pe abdomen.
- Distreaza-l facand fete sau zgomote amuzante.
Uita mitul potrivit caruia daca intervii imediat ce plange copilul va deveni un rasfatat. Din contra. S-a constatat faptul ca exact copiii carora le sunt satisfacute nevoile vor deveni copii independenti.
Studiile au aratat ca interactiunea fizica cu bebelusul este mai probabil sa il transforme intr-un rasfatat si un plangacios. Atasamentul parintesc se creeaza prin raspunderea imediata la nevoile copilului. Bebelusul, oricat de mic ti se pare, are nevoie de conexiune si de securitate.
Vei vedea ca la un moment dat vei incepe sa anticipezi nevoile copilului chiar inainte de a incepe sa planga. Bebelusii folosesc o multime de indicatori pentru a comunica, cum ar fi scasnitul, suspinul sau suptul degetelor. Cand aceste semnale trec neobservate, ei recurg la plans. Usor, usor vei afla ce inseamna fiecare gest pe care il face copilul tau.