Curba plansului la bebelusi

/ / Modificat: 2014-01-22
Curba plansului la bebelusi

Plansul bebelusului este in multe cazuri un limbaj greu de descifrat de catre parinti. Acestia se simt competenti atunci cand reusesc sa satisfaca nevoile micutului lor si sa-l opreasca din plans, insa exista situatii in care orice ar face acesta nu inceteaza. Exista o curba a plansului la bebelusi care evidentiaza cat este firesc sa planga un bebe in primele luni de viata!

Specialistii sustin ca aproape toti bebelusii respecta un model de dezvoltare specific in primele 3 luni de viata. Acest model este numit de majoritatea specialistilor "curba plansului".

Se stie despre plansul bebelusilor ca poate fi mai accentuat, intens si frecvent la unii mai mult decat la altii. Toti bebelusii plang cel mai mult in primele 3 luni de viata si o fac cel mai adesea dupa-amiaza si pe seara.

Plansul bebelusilor cerste in intensitate in primele 2-3 saptamani, atinge punctul culminant in jurul varstei de 8 saptamani (la 2 luni) si incepe sa scada in intensitate incepand cu saptamana a 12-a.

Unele studii au evidentiat si alte modele de plans la bebelusi, insa majoritatea specialistilor sustin ca bebelusii plang cel mai mult in primele 3 luni de viata.

Nu exista o explicatie clara vizavi de cauzele pentru care micutii plang atat de mult in aceasta perioada. Plansul din aceste luni respecta cateva caracteristici, pentru ca apare din senin si se termina la fel de brusc, fara a putea fi calmat de metodele obisnuite de linistire a bebelusilor.

Tipurile de plans la bebelusi si semnificatia lor

Exista unele diferente de opinie in randul oamenilor de stiinta despre ideea ca tipurile si diferentele de intensitate ale plansului au sensuri diferite la bebelusi. Acest lucru inseamna ca trebuie in timp sa inveti sa "citesti" nevoia micutului tau in functie de felul in care plange.

Cand ii este foame

Plansul unui bebelus atunci cand ii este foame poate incepe linistit si incet, dar creste in volum destul de rapind, devenind tare si ritmic.

Cand il doare ceva

Strigatul de durere al bebelusilor este strident, intens, dur, ascutit, foarte zgomotos si in reprize scurte.

Cand este nervos/stresat

Atunci cand este supus unei traume sau cand se simte trist ori suparat bebelusul poate incepe sa planga destul de incet si intermitent. Poate creste in intensitate, avand perioade de varf cu tipete puternice. Majoritatea copiilor au perioade usoare de iritabilitate care apar de obicei dupa-amiaza tarziu sau seara devreme. Cauzele pentru care cel mic se simte agitat si nervos ar putea fi:

  • schimbarea scutecelui;

  • oboseala;

  • nevoia de a fi tinut in brate etc.

Plansul anormal

Plansul foarte ascutit, extrem de intens, care persista si care pare sa depaseasca puterea fizica a unui sugar de a plange (se forteaza foarte tare) poate fi asociat cu boli grave sau cronice.

Taguri Plans bebe

Articole recomandate

Citeste si despre