De ce nu mai plange copilul cand il iei in brate si te plimbi cu el. Stiinta explica

/ / Modificat: 2020-03-06
De ce nu mai plange copilul cand il iei in brate si te plimbi cu el. Stiinta explica

In primele luni si ani de viata ale bebelusului, parintii vor fi responsabili nu numai de hranire si ingrijire. Un parinte trebuie sa-si mangaie si sa-si linisteasca copilul atunci cand este nelinistit.

O miscare pe care o facem in mod automat atunci cand incercam sa calmam un bebelus care plange, este sa-l luam in brate si sa il plimbam de colo-colo. Si, de obicei, chiar functioneaza.

De ce nu mai plange copilul cand il iei in brate si te plimbi cu el

Daca te-ai intrebat vreodata de ce aceasta actiune care poate parea simpla este atat de eficienta, stiinta explica intregul proces din spatele ei si de ce copilul tau nu mai plange cand il iei in brate.

Publicat in urma cu cativa ani in revista Current Biology, acest studiu a aratat cum si de ce ceva atat de simplu, cum este sa iei in brate un copil si sa te plimbi cu el cand plange, il calmeaza imediat. Dupa cum explica aceasta cercetare, in spatele acelei miscari instinctive exista un intreg proces prin care cel mic se calmeaza atunci cand este luat in brate, calmaeza plansul si ii reduce ritmul cardiac.

Ce spune studiul

Potrivit cercetatorilor, acest raspuns de calmare al bebelusului se datoreaza faptului ca atunci cand mama sta in picioare, exista o coordonare a reglementarilor centrale, motorii si cardiace, care sunt o componenta cheie in interactiunile dintre mama si copil. 

In aceste conditii, sa faci cativa pasi cu copilul in brate atunci cand plange este mult mai eficient decat sa-l lasi culcat, in timp ce tu stai langa el.

Combinatia a trei stimuli senzoriali: infasurarea bebelusului, crearea sau punerea sunetelor moi si plimbatul, este cea mai eficienta cale de a calma un micut care plange, potrivit unui alt studiu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Plans Brate Stiinta

Articole recomandate

Citeste si despre