Oricat de pregatita esti pentru venirea pe lume a bebelusului tau si oricat de mult crezi ca stii despre ce va urma, vor exista momente cand s-ar putea sa te alarmezi la cele mai mici semne de neliniste. Pana la urma, ce parinte nu s-ar ingrijora, de exemplu, daca bebelusul plange fara motiv in miez de noapte?
Daca te intrebi de ce copilul tau se trezeste noaptea plangand, motivul pentru care face acest lucru nu este un motiv de ingrijorare, mai ales daca nu se intampla in fiecare noapte.
De ce se trezeste bebelusul plangand?
Exista doua motive principale, de obicei, pentru care bebelusul se trezeste plangand noaptea, asa ca iata ce ar trebui sa urmaresti:
1. Terorile nocturne
Cel mai obisnuit motiv pentru care bebelusii se trezesc in miez de noapte plangand sunt terorile nocturne. Acestea pot afecta pe oricine, insa se pare ca bebelusii sunt mai predispusi la a suferi de terori nocturne; poate ca denumirea in sine ti se pare ceva de cosmar, insa in realitate terorile nocturne sunt la fel ca si somnambulismul, doar ca putin mai alarmante.
Cauza principala de producere a terorilor nocturne este oboseala sau lipsa somnului, asa ca primul lucru pe care poti sa il faci pentru a evita ca bebelusul tau sa sufere de aceste terori nocturne este sa te asiguri ca il faci sa doarma suficient, sa doarma bine si sa doarma profund, in asa fel incat sa fie mai odihnit.
Daca bebelusul sufera de un astfel de episod si se trezeste plangand, este foarte important sa actionezi imediat. Mergi la bebe in camera, insa in liniste si fara a vorbi cu el. Nu incerca sa il alini, va fi dezorientat si confuz si, daca il atingi sau ii vorbesti, nu vei face decat sa inrautatesti situatia.
Singurul lucru pe care il poti face de fapt este sa fii alaturi de el si sa astepti ca terorile nocturne sa isi urmeze cursul; urmareste-l si ai grija sa nu se raneasca cumva si cu putin noroc, va adormi la loc. Daca totusi nu adoarme inapoi, poti sa il alini si sa il adormi din nou.
2. Boala
Daca de obicei bebelusul tau doarme toata noaptea, atunci cand se trezeste plangand este posibil sa o faca pentru ca nu se simte bine. Ar putea sa sufere de dureri de ureche, de gat sau sa aiba febra, ceea ce il va face sa fie agitat si irascibil.
In acest caz, cel mai bine este sa tratezi afectiunea imediat, deci consulta pediatrul.
Ce sa faci si ce sa nu faci atunci cand bebelusul se trezeste plangand
Daca nu terorile nocturne sunt de vina ca se trezeste plangand, cel mai bine este sa il alini si sa il calmezi pentru a putea adormi la loc. Nu il agita, vorbeste incet cu el, folosind o tonalitate calma, incearca sa transmiti faptul ca totul este in regula si nu vorbi prea mult. Scopul este sa il faci sa fie somnoros, asa ca nu aprinde luminiile si nu face galagie.
Cu putin noroc, in cateva saptamani poti sa ii reglezi somnul, astfel incat sa nu se mai trezeasca plangand; ai grija sa respecti o rutina a programului de somn, care este cea mai buna modalitate pentru a te asigura ca bebelusul doarme suficient in fiecare noapte.
Incearca sa nu te ingrijorezi la fiecare sunet si zgomot pe care il face micutul in somn si nu da buzna in camera lui de fiecare data cand auzi o miscare, permite-i sa doarma in continuare, chiar daca ai auzit un scancet, pentru ca acest lucru este normal.