Noptile si zilele multor mame care au un bebelus nu mai seamana deloc cu cele de dinainte ca micutul sa vina pe lume. Acest lucru se intampla deoarece bebelusii nu se pot exprima, iar singura modalitate de a-si avertiza parintii ca ii supara ceva este plansul.
Orice parinte, atunci cand isi aude bebelusul plangand, nu vrea decat ca acesta sa se linisteasca, sa ii fie bine. Insa atunci apare dilema - sa il ia imediat in brate sau sa il mai lase, poate se linisteste singur, mai ales ca este imposibil sa nu fi auzit niciodata voci care sustin ca nu e bine sa-ti cocolosesti prea mult odorul, ca il vei invata sa fie rasfatat. Si atunci, cum este mai bine?
Bebelusii plang cu motiv
Nou-nascutii plang cand le este foame, cand sunt obositi, cand le este frig sau prea cald, cand trebuie sa le schimbi scutecul. Se opresc din plans atunci cand primesc ceea ce au nevoie, nu plang pentru ca sunt manipulatori.
"Bebelusii si copiii mici au un neocortex (sectiune frontala a creierului, responsabila de gandirea rationala si analitica, precum si de reglementarea raspunsurilor emotionale) foarte putin dezvoltat in comparatie cu creierul adultului, ceea ce inseamna ca inca nu au abilitatea de a se linisti singuri", a explicat, pentru kidspot.com.au Sarah Ockwell-Smith, psiholog specializat in dezvoltarea copiilor.
Bebelusii au nevoie de parinti, ei sunt "programati" ca sa fie alaptati, sa li se ofere sprijin si ingrijire atunci cand au nevoie.
Un expert in somnul copiilor, James McKenna, a subliniat, citat de kidspot.com.au, cat este de importanta apropierea dintre mama si copil si sustine si practica de co-sleeping, adica sa dormi impreuna cu bebelusul, pentru ca aduce avantaje importante pentru dezvoltarea copilului.
"Mai presus de toate, retineti ca bebelusii nu incearca sa manipuleze. Avand creierul putin dezvoltat, ei au un control redus asupra comportamentului lor. In primele sase-sapte luni de viata, copiii nu au dorinte, au numai necesitati", a afirmat James McKenna.
Exista dovezi stiintifice care spun ca atunci cand un copil este lasat sa planga pentru o perioada lunga de timp, nivelul cortizolului (hormonul stresului) creste. Acest lucru poate avea efecte daunatoare pe termen lung asupra copilului, efecte care insa se vor vedea mai tarziu in viata, dupa cum spune o cercetare efectuata in 1998, de catre Henry JP si Wang S. Bebelusii creeaza o legatura de atasament cu parintii pentru ca acest lucru ii ajuta la supravietuire.
Ca mama, nu trebuie sa te simti vinovata sau rusinata ca iti iei copilul in brate atunci cand plange si nu ezita sa il alini de fiecare data cand sufera. Nu il inveti rasfatat, nu ii cultivi obiceiuri proaste, ci intaresti legatura dintre tine si bebelus, il ajuti sa devina un adult fericit. Pur si simplu esti un parinte prezent!