7 reguli speciale pentru calatoria bebelusului pe canicula

/ / Modificat: 2017-08-11
7 reguli speciale pentru calatoria bebelusului pe canicula

Fie ca plecati cu avionul, trenul sau masina personala, canicula impune reguli noi de respectat atunci cand pleci cu bebelusul in calatorie.

Daca avionul este ceva mai confortabil in privinta conditiilor de temperatura si lasa parintii sa respire usurati cand vine vorba de caldura excesiva, trenul si masina personala s-ar putea sa dea ceva batai de cap.

Aerul conditionat care ar putea asigura o temperatura optima nu este recomandat decat in anumite conditii in cazul bebelusilor (iar parintii prefera de obicei sa il ocoleasca), trecerile bruste de la o temperatura extrema la alta daunand sanatatii bebelusului. Si atunci, cum ii asiguri un confort termic necesar pentru a face fata calatoriei?

 

Ora de plecare

Cel mai bine si confortabil pentru voi, dar si pentru micut, ar fi sa plecati noaptea, cand este racoare. In plus, bebelusul va dormi in majoritatea timpului calatoriei.

Daca plecarea pe timpul noptii va este imposibila, atunci incercati sa alegeti o ora de plecare cat mai matinala, in zori, pentru a va pune la adapost de arsita din timpul zilei.

Imbracamintea bebelusului

Imbraca-l in haine usoare si lejere, din materiale naturale si ia-ti mai multe randuri de hainute in bagaj, pentru a-l schimba constant atunci cand transpira.

Asigurandu-te ca bebelusul este permanent uscat, vei evita ca frecarea hainutelor si scutecelului de pielea lui sensibila sa provoace eczeme. 

Parasolarele

Bebelusul va sta in scaunelul de masina (pe locul din spate), iar parasolarele la geamuri sunt obligatorii, pentru a evita ca soarele sa patrunda prin geam si sa-i arda pielea.

Daca esti in tren, iar acesta nu este echipat cu parasolare, pune scaunelul bebelusului departe de geam, astfel incat toata suprafata corpului sa stea la umbra.

Alaptarea si hidratarea

In calatorie, si mai ales pe canicula, organismul bebelusului se deshidrateaza intr-un timp destul de scurt, de aceea este indicat sa il alaptezi mai des decat de obicei.

Daca are mai putin de 6 luni si il hranesti cu lapte matern, bebelusul nu are nevoie de apa, dar trebuie sa il hranesti din aproximativ 3 in 3 ore.

Chiar daca observi ca doarme si au trecut mai mult de 2-3 ore, trezeste-l pentru a-l hrani si a-i asigura aportul necesar de apa.

Daca nu il hranesti exclusiv la san sau daca are peste 6 luni, atunci poti introduce in alimentatia micutului apa. In perioada caniculara si in timpul calatoriei, specialistii recomanda sa dai bebelusului sa bea apa in cantitati mici si cat mai des.

Stropirea cu apa

Ia cu tine o sticla de apa cu pulverizator, iar din cand in cand stropeste-l cu apa pe fata, picioruse si manute, pentru a se racori. Atentie, apa nu trebuie sa fie foarte rece, dar nici incinsa de la soare; temperatura trebuie sa fie constanta, asemanatoare temperaturii obisnuite a corpului uman.

Fara plans in exces

Asigura-te ca pe langa cele necesare ingrijirii bebelusului in timpul calatoriei (scutece, servetele, suzeta, biberon, chiar si termometru) ai in bagajelul de vacanta si cateva jucarii sau lucruri care stii ca ii calmeaza plansul (cutiuta muzicala, un cd cu muzica care ii place).

Atunci cand bebelusul plange, corpul lui se supraincalzeste (temperatura creste), iar deshidratarea se instaleaza mult mai repede, putand aparea problemele de sanatate. Pentru a evita acest lucru, stai aproape de el si ai grija sa nu-i lipseasca nimic.

Aerul conditionat

Acesta este recomandat doar in anumite conditii pentru bebelusi, dar, in unele situatii (mijloace de transport in comun), nu poti opri aerul pentru ca bebelusul sa fie protejat. In acest caz, asigura-te ca:

temperatura nu este foarte scazuta (ar trebui sa fie cam 26-27 de grade pentru bunastarea copilului

• daca este foarte frig, vorbeste cu personalul sa gasiti o solutie impreuna);

• asigura-te ca ai mereu langa tine hainute in plus, pentru a-l imbraca si a evita sa i se faca frig;

• asa cum caldura in exces deshidrateaza bebelusul, si aerul conditionat are acelasi efect - fii atenta la acest aspect hranindu-l si hidratandu-l constant;

• atunci cand sunt expusi la aerul conditionat, bebelusilor li se usuca uneori ochisorii - poti opta pentru picaturi cu ser fiziologic pentru a-i asigura ochii umezi.

Taguri Bebe vacanta Bebelusi avion Canicula bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre