Plimbarile bebelusului din timpul iernii trebuie sa respecte cateva reguli esentiale pentru siguranta si sanatatea lui. Organismul bebelusilor devine destul de vulnerabil in sezonul rece, iar daca este imbracat necorespunzator si tinut prea mult afara sau scos la ore nepotrivite, micutul se poate imbolnavi foarte repede.
Imbracarea bebelusului pentru vreme rece
Parintii au tendinta sa exagereze in privinta imbracarii bebelusului pentru o plimbare in zapada. Fie il imbraca prea subtire, fie prea gros, iar acest lucru poate avea repercusiuni asupra sanatatii lui. Cel mai adesea, parintii imbraca bebelusul mult prea gros, acesta transpira, iar organismul devine vulnerabil la virusuri si bacterii.
Cand imbraci bebelusul pentru vreme rece trebuie sa te ghidezi dupa modul in care te imbraci chiar tu. Trebuie echipat la fel ca un adult pentru a se simti confortabil si pentru a fi protejat de frig si boli.
Planifica o imbracare stratificata. Porneste de la un body, cu maneca si pantaloni lungi si termina cu gecuta, manusile si fularul sau cu pelerina de ploaie. Extremitatile copilului trebuie sa fie cel mai bine acoperite, deoarece de acolo porneste frigul in intreg corpul si tot pe acolo se pierde majoritatea caldurii din corp.
Evita bumbacul pentru ultimul strat de haine al bebelusului. Ii poti pune puloveras de bumbac pe dedesubt, dar pentru ultimul strat, acest material nu este indicat, deoarece nu il protejeaza de umezeala. Atunci cand se uda isi pierde proprietatile izolante. Cauta sa imbraci copilul in salopete de fas sau alte materiale impermeabile, care tin vantul si umezeala la distanta de pielea micutului.
Ai grija ca incaltamintea sa fie calduroasa, iar daca afara este prea frig inveleste bebelusul si intr-o paturica.
Timpul optim pentru a tine bebelusul afara iarna
La o iesire afara, bebelusul nu trebuie sa stea mai mult de 30 de minute, mai ales in primele plimbari pe care le face. Timpul de plimbare creste pe masura ce micutul depaseste greutate de 4.5 kg, iar vremea este suficient de buna (nu este viscol, ger etc.).
Este important de stiut ca nou-nascutii sau bebelusii cu o greutate mai mica de 4 kg. nu au voie sa iasa afara la o temperatura mai mica de 15 grade Celsius. La fel si in cazul in care afara ploua, ninge sau este vant puternic, ori daca micutul are febra sau este racit. La varste mici si la o greutate mica este bine sa scoti copilul afara doar daca aerul este uscat.
Caruciorul, cel mai confortabil pentru plimbarea bebelusului
Cel mai confortabil "mijloc de transport" pentru plimbarile din sezonul rece este caruciorul. Acesta ajuta copilul sa stea confortabil si sa fie protejat de fulgi de nea, picaturi de ploaie ori vant si sa poata fi invelit in cazul in care este ger.
Specialistii sustin ca si sling-ul poate fi folosit in plimbarile bebelusului din timpul iernii, deoarece mentine si adauga un plus de caldura, dar este mai putin confortabil pentru parinti, atunci cand si ei si bebelusul sunt imbracati cu multe straturi de haine.
Perioada din zi optima pentru plimbare
In sezonul rece este indicat sa eviti plimbarile de dimineata sau seara. Acestea sunt momente din zi in care temperaturile sunt la valorile cele mai scazute si este indicat sa iesi la scurt timp dupa pranz, cand temperatura atinge valoarea maxima din acea zi.
Nu conteaza daca micutul doarme in timpul plimbarii, el tot isi primeste portia binemeritata de aer proaspat, ba chiar il ajuta sa doarma mai bine.
Beneficiile plimbarilor in aer liber pentru bebelusi
Oricat de frig este afara sau daca ninge ori ploua, aerul curat si proaspat face bine oricarui bebelus si este indicat sa fie scos afara zilnic.
Medicii recomanda plimbarile, deoarece expunerea la aer, oricat de rece ar fi, ajuta la intarirea sistemului imunitar si la dezvoltarea anticorpilor la copii. In acest fel, copilul reactionaza mai bine in fata racelilor si gripelor, atat de frecvente la varste mici.
In plus, bebelusul se linisteste mai usor atunci cand este scos la plimbare, doarme mai bine, iar aerul proaspat ii face pofta de mancare.