Iesirea la aer a copilului si masurile de protectie

/ / Modificat: 2013-03-28
Iesirea la aer a copilului si masurile de protectie

pediatru-Roxana-Rusu-Pusca-PampersSfaturi oferite de medicul pediatru Roxana Rusu Pusca, expert Pampers

Pentru sfaturi legate de dezvoltarea si ingrijirea celor mici, expertii Pampers te asteapta pe pagina de Facebook Lumea Mamicilor, la sectiunea "Intreaba expertii".

Bebelusul trebuie scos afara inca din primele zile de viata. Expunerea la aer este favorabila sanatatii, de aceea este bine ca micutul sa fie plimbat inca din primele zile de viata.

Acest lucru se va face progresiv, incepand cu 15 -30 minute pana la 3-4 ore in anotimpul cald, ajungand la 6, chiar 12 ore, zilnic.

Datorita imaturitatii functionale a pielii, bebelusul nu isi regleaza in mod eficient temperatura si reactioneaza exagerat la frig sau la cald. De aceea, in timpul iernii, este recomandata o imbracaminte adecvata, calduroasa, cu protejarea extremitatilor (caciula, manusi, incaltari calduroase sau sosete).

bebe-plimbare

Bebelusul este imbracat adecvat daca manutele si piciorusele ii sunt calde. Modificarile bruste de temperatura (caldura uscata din casa si vantul rece de afara) determina uscarea pielii. Totodata, soarele si zapada (care are capacitatea de a reflecta razele soarelui) pot provoca arsuri solare. Se recomanda astfel protectia fetei de frig si vant, prin aplicarea unei creme hidratante, adecvata varstei, cu factor de protectie ridicat.

Expunerea la aer a bebelusului sanatos este recomandata in zilele fara vant, precipitatii sau umezeala excesiva, cu temperaturi nu mai mici de –10 grade Celsius,  in conditiile in care copilasul este imbracat corespunzator si extremitatile corpului nu sunt reci. Este bine ca plimbarea micutului sa se faca evitand contactul cu persoanele bolnave sau aglomeratia (de ex. supermarketuri, mall-uri), deoarece creste riscul de imbolnavire, mai ales in sezonul rece.

Pielea bebelusilor este alba si sensibila la radiatiile ultraviolete. Asadar, ea trebuie protejata, evitand pana la 1 an expunerea directa la soare. In timpul verii, razele solare directe pot provoca hipertermia solara, arsura pielii sau insolatia. De aceea se recomanda folosirea lotiunilor pentru protectia solara, cu factor de protectie (SPF) de peste 30, acoperirea capului cu o palariuta si folosirea ca protectie pe plaja a umbrelei de soare.

Se evita expunerea la soare in intervalul 10-17 si, pentru evitarea deshidratarii, se poate pulveriza pe fata si bratele copilasului apa termala.

In timpul verii, se indica purtarea unor hainute de culoare deschisa, din bumbac. Se va evita imbracarea bebelusului cu haine din materiale sintetice, deoarece retin caldura si creeaza o stare de disconfort, putand produce iritatii ale pielii.

Fiind mult mai sensibila decat pielea unui adult, pielea bebelusului se poate irita foarte usor si in contact cu umezeala. Tocmai de aceea, o atentie deosebita trebuie acordata scutecului celui mic. Cu noul Pampers Premium Care, pielea bebelusului va fi mereu uscata, hidratata si sanatoasa.

pampers-premium-care

Dezvoltat cu ajutorul tehnologiei Dry Max, noul Premium Care este cel mai subtire scutec super-absorbant de la Pampers. Cu 20% mai subtire si mai confortabil, Premium Care ii asigura micutului o ultra protectie impotriva umezelii, de pana la 12 ore. In plus, benzile laterale elastice care se potrivesc perfect in jurul burticii si cele suprapuse garanteaza o ultra fixare, permitandu-i totodata micutului sa se miste in voie.

Ultra ingrijirea pielii este asigurata de stratul exterior ce lasa pielea sa respire, de sistemul unic de absorbtie al scaunelor moi (marimile 1-3) si de stratul de lotiune cu Aloe Vera, ce are efect hidratant asupra pielii delicate. Confortul bebelusului este de asemenea important. Astfel, materialul utilizat in crearea Premium Care este moale ca bumbacul, placut la atingere, iar stratul exterior protejeaza cu delicatete zona acoperita de scutec.

Pe masura ce micutul creste, sensibilitatea dispare si pielea isi indeplineste functiile, protejandu-se din ce in ce mai bine impotriva factorilor externi.

Plimbarile si miscarea fizica vin cu nenumarate beneficii pentru dezvoltarea micutului. Efortul fizic este cu adevarat necesar pentru mentinerea unei bune functionalitati a organismului, contribuie la intarirea oaselor, cresterea sanatoasa a  muschilor, tendoanelor si ligamentelor si imbunatateste echilibrul.

Ulterior, practicarea unui sport il ajuta pe cel mic sa-si dezvolte functiile respiratorii si sistemul cardiovascular, ferindu-l de riscul de obezitate si de cel al diabetului zaharat, ii va imbunatati sistemul imunitar si il va ajuta sa aiba un somn linistit.

Taguri Plimbare bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre