Multi tatici se tem de faptul ca nu se vor apropia suficient de copilul lor daca nu il ajuta sa se hraneasca, asa cum face mama, daca nu ii tin biberonul sa bea lapte. Idee total gresita de altfel, pentru ca apropierea dintre tata si copil nu consta in asta.
Sunt multe feluri in care un tata poate relationa cu bebelusul. De exemplu, aducerea celui mic in bratele mamei pentru a alapta este o modalitate ideala de a demonstra ca tatal poate intampina cu succes nevoile copilului. Bebe va intelege ca tati este mijlocul de transport catre hrana.
Schimbarea scutecelor, baita, plimbatul bebelusului, cantatul, masajul sau mangaierea si pur si simplu dragostea fata de copil sunt mijloace prin care tatal se poate apropia mai mult de fiul sau fiica sa.
Multi barbati gresesc considerand ca alaptatul este o chestiune ce tine strict de mama si de copil. Isi vad rolul ca pe cel al unui observator din afara care nu prea are cu ce si de ce sa se implice, avand si o influenta mult prea redusa in acest intreg proces.
O doleanta a majoritatii taticilor este aceea ca se simt exclusi din intimitatea acestui proces. De fapt, taticii au o influenta majora in a face alaptatul un succes sau un esec. Intelegerea rolului pe care ei il au este primul pas pentru a-si ajuta sotia cand alapteaza.
In primul rand, tatal trebuie sa aiba grija sa creeze o atmosfera calda in care cel mic sa se poata hrani cu laptele mamei. El trebuie sa vada acest proces ca pe unul esential in dezvoltarea bebelului.
Un tata care percepe prezenta continua a copilului in jurul mamei ca pe una a unui intrus in relatia sot-sotie, face ca nou-nascutul sa simta acest lucru si sa nu mai poata nici sa se hraneasca cum trebuie. Este o diferenta imensa intre un tatic care se implica in dezvoltarea bebelusului si unul care pur si simplu o lasa pe mama sa se descurce cu tot ce trebuie facut.
De cele mai multe ori, proaspetele mamici, in special cele care trec prin aceasta experienta pentru prima data, incep sa aiba diferite temeri cu privire la modul de alaptare, nivelul de lactatie si capacitatea de a intampina diferite probleme legate de alaptare. Aici intervine rolul de sprijin al tatalui care trebuie sa-si incurajeze sotia, sa o sustina si sa ii ofere mai multe complimente decat de obicei.
Cel putin primele saptamani de alaptat pot fi o perioada mai mult decat dificila si extenuanta pentru mama. De aceea , este important ca tatal sa fie acolo si sa se ocupe de treburile casnice si, pe cat posibil, de ingrijirea bebelusului pentru ca proaspata mamica sa poata avea grija si de ea insasi.
Perioada imediat urmatoare sarcinii trebuie rezervata odihnirii mamei. Daca tatal continua sa aiba grija de mama si de bebelus si dupa aceasta perioada, cel mic va intelege rolul important al tatalui, iar intre ei se va crea o legatura puternica bazata pe incredere si dragoste.
Un barbat isi poate ajuta sotia in atatea moduri in timpul alaptarii incat este greu de inteles de ce mai exista barbati care se simt dati la o parte in aceasta perioada. In timp ce mama alapteaza, tatal poate masa usor umerii ei, ii poate spune vorbe frumoase, poate mangaia bebelusul privindu-l cu drag, participand astfel cu succes la experienta alaptatului.
7 Argumente pentru alaptat
Iata cele mai importante 7 lucruri pe care i le poti spune sotului tau daca ti se pare ca se simte exclus atunci cand tu alaptezi:
1. Laptele de mama ii asigura micutului cel mai bun inceput in viata – nici o alta mancare nu egaleaza valoarea nutritiva a laptelui si nu este mai usor digerabila de stomacul nou-nascutului.
2. Alaptatul te scuteste de povara sterilizarii biberonului inainte de fiecare utilizare si de prepararea laptelui praf sau a celorlalte formule de hrana pentru bebelusi pe care le gasesti in comert. Un avantaj important, mai ales in timpul noptii!
3. E mult mai usor cand plecati de acasa – nu mai e nimic de pregatit si de pus in bagaje in plus fata de lucrurile obisnuite.
4. Laptele de mama este gratuit! Gandeste-te cati bani ati fi cheltuit pentru a cumpara timp de cel putin 6 luni mancarea pentru bebelus.
5. Cercetarile au aratat ca bebelusii hraniti cu lapte matern sunt mai sanatosi decat cei ai caror parinti au apelat la suplimente nutritive. Ei au parte de mai putine infectii ORL si sunt mai bine protejati de alergii, de diabet juvenil sau de afectiunea numita Crohn (afectiune inflamatorie intestinala, care determina inflamatia si ulceratia tractului digestiv). Protectia oferita de laptele matern va continua si dupa perioada alaptarii, iar uneori poate dura si o viata. Rezultatul se va materializa in mai putine vizite la medic.
6. Copilul va capata un miros placut, specific bebelusilor care se hranesc cu laptele mamei.
7. Alaptatul faciliteaza dezvoltarea normala a dintilor si a musculaturii care va ajuta mai tarziu la mestecat si vorbit.
Alaptarea poate creste nivelul de IQ al copilului tau?
Studiile au aratat ca bebelusii hraniti cu lapte matern obtin rezultate mai bune la testele de IQ. Alaptarea iti poate face copilul mai inteligent, conform ultimelor studii asupra acestei teme.
Alaptarea pe termen lung a bebelusului duce la imbunatatirea abilitatilor de vorbire si a altor standarde de inteligenta.
Copiii care au fost hraniti pentru mai mult timp cu lapte de mama au primit calificative mai bune la varsta de 6 ani si jumatate pentru abilitatile de vorbire, abilitatile nonverbale si inteligenta generala. Profesorii le-au oferit note mai bune acestora decat celor care au fost alaptati pentru mai putin timp sau deloc.
Specialistii recomanda mamelor sa-si hraneasca pruncii doar cu lapte matern pana la 3 luni si sa continue alaptatul pana in jurul varstei de un an, in combinatie cu alte tipuri de hrana.
E drept ca acest lucru nu-ti va fi tocmai usor de aplicat, mai ales daca alegi sa te intorci la lucru destul de repede dupa ce nasti.