Vine un moment in viata copiilor nostri cand trebuie sa invete sa doarma singuri, fara ajutorul sau prezenta adultilor. Uneori, acest lucru poate fi foarte complicat. Iata, asadar, o lista cu 5 lucruri de care trebuie sa tii cont pentru a face aceasta tranzitie mai usoara.
1. Efecteaza schimbarea cat mai curand posibil
Daca iti inveti copilul sa doarma singur, in patul lui, cat mai devreme posibil, ii va fi mult mai usor sa invete sa faca acest lucru. Incepand cu varsta de 6 luni, cand se introduce alimentatia complementara, bebelusii nu mai au nevoie sa se hraneasca noaptea, astfel incat, in unele cazuri, au tendinta de a dormi toata noaptea. Este momentul perfect pentru a invata sa doarma singuri in pat. Apoi, de la varsta de 8 luni, se instaleaza anxietatea de separare si devine mai dificil sa inveti copilul sa doarma singur in patutul lui.
2. Introdu o rutina de relaxare
Unui copil care este relaxat la ora de culcare ii va fi mai usor sa ramana singur in camera sa. Din acest motiv, este important sa se stabileasca o rutina de relaxeare seara de seara, inca din primele zile in care ajungi cu el acasa. Baita se seara, un masaj si o poveste este rutina perfecta pentru ca micutul sa poata adormi linistit.
3. Asigura-te ca conditiile din camera sa sunt optime pentru un somn odihnitor
Atunci cand un copil doarme de obicei 8-9 ore fara intreruperi, este mai probabil sa nu se trezeasca in mijlocul noptii. Din acest motiv, este important sa avem grija de conditiile din camera lor. In mod ideal, temperatura ar trebui sa fie de 20 de grade Celsius, nu trebuie sa existe prea mult zgomot si, daca are nevoie de putina lumina pentru a scapa de teama, lasa o lampa de veghe aprinsa, insa mai departe de patutul micutului.
4. Fii consecvent in decizia de a-l lasa sa doarma singur
In cazul in care ai decis ca micutul sa doarma singur in patul sau, trebuie sa fii ferma in aceasta privinta. Este normal ca, atunci cand este mai mare sa se trezeasca si sa te caute, insa este cel mai bine este sa ii iei in brate si sa ii duci inapoi in patul lui. O alta optiune este sa stai cu el in camera pana adoarme.
5. Nu face exceptii
Nu ar trebui sa faci exceptii care sa-l deruteze pe copil. Daca uneori ii lasi sa doarma cu tine si alteori nu, se va simti pierdut. De exemplu, daca un copil se trezeste pentru ca a avut un cosmar, poti merge in camera lui pentru a-l alina si poti ramane cu el pana adoarme, insa ar fi o greseala sa-l duci in patul tau.
FOTO: freepik.com