Incepand cu varsta de 4 luni, bebelusul tau este intr-o continua explorare a mediului inconjurator si este curios din cale-afara sa descopere tot ce se petrece in preajma lui.
Pe masura ce sistemul nervos, osos si muscular se dezvolta, copilul devine din ce in ce mai activ si ai putea avea dificultati in a-l putea hrani fara sa se foiasca in bratele tale sau sa traga de tot ce apuca. Invata cum sa iti ingrijesti corect copilul la varsta de 4 luni, dar descopera si cum se dezvolta, ce rutina de somn trebuie sa aiba si daca apar sau nu modificari in alimentatia lui!
Dezvoltarea psihomotorie
Bebelusul tau creste si inregistreaza, in fiecare zi, progrese noi, atat in dezvoltarea fizica, cat si psihica. In ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie, bebe acumuleaza cateva achizitii importante in a 4-a luna de viata.
Copilul ajunge la un nivel de dezvoltare nervoasa si musculara care ii permite sa se rostogoleasca pentru prima oara. O va face din pozitia de stand pe burta, insa pana la sfarsitul lunii a 4-a, poate inregistra si performanta de a se rostogoli invers, de pe spate pe burtica.
Acum sugarul isi tine capul si chiar il intoarce de la dreapta la stanga.
In restul timpului, bebe va fi un mic acrobat, care se va aventura in tot soiul de miscari, la inceput destul de dezorganizate. Vei observa cum atunci cand sta pe burtica, incearca sa ridice funduletul, sprijinandu-se pe cap si talpi. Apoi, isi va descoperi pe rand, cate un picior, pe care-l va prinde cu manutele si se va stradui sa il aduca si sa-l bage in gurita pentru a-l molfai. Este luna in care il vei vedea prinzandu-si constant piciorusele cu manutele si ducandu-le la gurita.
In momentele in care copilul este activ isi misca aleatoriu piciorusele, in fata si in spate sau in miscari circulare, ca la pedalat. Micutul tau va capata destul de multa forta in manute. Se poate prinde cu manutele de degetele tale si poate trage de ele pentru a se ridica in fundulet, din pozitia stand pe spate. Cert este faptul ca bebe este foarte activ in aceasta etapa a copilariei.
Da din manute si din picioruse, incearca sa se sprijine, sa se ridice, chiar daca esueaza. Incearca chiar si sa se tarasca, dar nu reuseste inca. Si motricitatea fina incepe sa capete din ce in ce mai mult contur, chiar daca mai dureaza pana cand se dezvolta complet.
Copilul reuseste sa apuce obiectele cu toate degetelele, chiar daca o va face intr-un mod destul de stangaci la inceput. Pe masura ce exerseaza, reuseste sa manipuleze corect obiectele cu mainile. Insa chiar si asa, este apt sa tina strans un obiect in mana, sa il scuture si chiar sa il duca la gurita. Inca ii lipseste orientarea si nu reuseste sa aproximeze corect distanta, dar urmareste cu privirea aproape tot ce misca in jurul lui.
Sugarul devine atent la zgomote, incepe sa le deosebeasca si isi manifesta preferinta pentru unele din ele: cantece, muzica, vocea mamei.
Ganguritul devine din ce in ce mai expresiv si mai variat, dupa sentimentele pe care le exprima. Sugarul se joaca cu sunetele, zambeste cand i se vorbeste, gangureste, chiuie spontan. Se intoarce spre sursa de zgomote, devine linistit si atent. El incearca sa obtina ce vrea prin plans. Modularea vocii este de acum bine diferentiata.
Personalitatea sugarului se dezvolta: el o recunoaste bine pe mama. Daca i se vorbeste si este mangaiat, sugarul isi exprima bucuria mai mult decat prin zambet. Scoate sunete care seamana cu rasul.
Somnul bebelusului la varsta 4 luni
Pe masura ce creste, somnul de noapte al copilului incepe sa se stabilizeze. Numarul de hraniri nocturne scade, iar bebelusul ar trebui sa se obisnuiasca cu programul de somn pe care incerci sa i-l impui de la cateva saptamani de viata. Multi parinti sunt norocosi si au bebelusi care dorm neintorsi toata noaptea, fara intrerupere.
In general, la aceasta varsta, bebelusii dorm in jur de 8-12 ore pe noapte. Insa exista si posibilitatea ca bebelusul sa se mai trezeasca o data sau de doua ori pe noapte, pentru a fi hranit. Totusi, in jurul varstei de 6 luni, este pregatit sa fie "intarcat" de mesele de pe timpul noptii.
Bebelusul doarme in continuare pe spate, pana la varsta de 1 an, din cauza pericolului de sindrom al mortii subite la sugar. Important este sa fii perseverenta in aplicarea programului si rutinei de somn pe care le-ai stabilit si impus inca de cand era mai micut si sa te asiguri ca are un somn linistit.
Alimentatia bebelusului la varsta de 4 luni
Pana nu demult, se recomanda ca bebelusii hraniti cu lapte formula sa inceapa diversificarea mai devreme decat cei alaptati, la 4-5 luni. Recomandarile actuale ale specialistilor si ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii prevad ca diversificarea alimentatiei sa inceapa la toti bebelusii doar dupa varsta de 6 luni, cand bebe sta bine in fundulet si incepe sa fie interesat de mancare.
Cresterea in greutate si lungime la baieti si fete
Incepand cu a 4-a luna de viata, copilul incepe sa castige in greutate, lunar, in jur de 800 de grame. Incepand cu a 6-a luna, va lua mai putin in greutate lunar, intre 450 si 560 g.
In ceea ce priveste inaltimea, bebelusul pastreaza acelasi tipar de crestere ca si pana la aceasta varsta. Va creste in jur de 2.5 cm pe luna, pana pe la 6 luni, cand va incepe sa ia doar un singur centimetru in inaltime lunar.
La varsta de 4 luni, un baietel cu o greutate medie va cantari intre 5,8 si 7,2 kg, in timp ce o fetita va inregistra ceva mai putin, intre 5,4 si 6,8 kg. Un baietel de 4 luni va masura in jur de 60,6- 66,4 m, in timp ce inaltimea unei fetite de aceeasi varsta se va situa intre 58,9 cm si 64,7 cm.
Supravegherea si ingrijirea bebelusului
Modul in care iti ingrijesti copilul are un impact puternic asupra felului in care creste si se dezvolta. Este important ca ambii parinti sa se implice in ingrijirea lui si sa il stimuleze cu multa rabdare si dragoste sa-si dezvolte abilitati si apitutidini esentiale.
Taticul trebuie incurajat sa se implice cat mai mult in cresterea bebelusului si sa petreaca suficient timp alaturi de el. Incurajeaza dezvoltarea relatiei dintre bebe si tatic, deoarece numai primind dragoste si afectiune din partea ambilor parinti, va creste si se va dezvolta intr-un copil puternic, sanatos si fericit.
Bebelusul trebuie supravegheat indeaproape si nu trebuie scapat din vedere nicio clipa atunci cand este treaz si activ. Este la varsta la care capata o oarecare autonomie in miscari. Este dornic sa se intinda dupa diverse lucruri, sa se tarasca si sa se ridice in fundulet.
Ce progrese a facut bebelusul tau la 4 luni si cu probleme te-ai confruntat in ingrijirea lui? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!