De-a lungul celor trei luni de sarcina, bebelusii stau in pantece, unde sunt protejati continuu si se simt in siguranta. Totul se termina insa in momentul in care se nasc.
Cu toate acestea, doar pentru ca nu se mai afla in pantec, nu inseamna ca au abilitatile si capacitatile necesare pentru a supravietui singuri. De fapt, primele trei luni de dupa nastere sunt cunoscute sub numele de "al patrulea trimestru", deoarece, chiar daca sarcina s-a incheiat, bebelusii au inca nevoie de mame ca si cum ar fi inca in pantec, iar asta deoarece micutii nu contientizeaza, in aceasta perioada, ca sunt o fiinta diferita de mama.
Teoria celui de-al patrulea trimestru
Cel de-al patrulea trimestru descrie perioada postnatala care incepe din ziua nasterii bebelusului si dureaza pana in clipa in care acesta implineste 3 luni.
Termenul a fost inventat de Dr. Harvey Karp, un medic pediatru care a emis teoria conform careia bebelusii umani se nasc cu aproximativ trei luni prea devreme.
Potrivit teoriei, se crede ca, dupa cele noua luni se sarcina, capul bebelusilor ar fi mult prea mare pentru a mai putea trece prin canalul de nastere daca ar mai ramane in uter. Cu toate acestea, nu sunt inca suficient de maturi pentru a parasi spatiul lor confortabil si au nevoie de aproximativ 12 saptamani pentru a se adapta la viata de afara.
Acest lucru explica schimbarea majora prin care trece un bebelus intr-un timp relativ scurt - de la un nou-nascut somnoros, uneori agitat si incremenit, la un bebelus de 3 luni (speram) mai calm, mai fericit si mai alert. Pana la varsta de 12 saptamani bebelusul poate sa tina capul in sus intr-o oarecare masura (in timp ce sta pe burtica) si devine mai interesat si mai constient de lumea din jurul sau. Trimestrul 4 este o perioada de dezvoltare fizica, mentala si emotionala semnificativa pentru bebelusi.
Aceasta este insa o perioada de schimbari si pentru proaspetele mamici, nu doar pentru bebelusi. Pe masura ce corpul tau se readapteaza la faptul ca nu mai esti insarcinata, inveti cum sa ai grija de un nou bebelus - si sa navighezi prin schimbarile majore de viata care vin odata cu el.
Ce presupune teoria
Conform acestei teorii, disconfortul pe care il resimt la iesirea din uter dupa noua luni ar fi motivul pentru care in primele trei luni de viata apar probleme de somn, colici, anxietate si o nevoie foarte mare de a fi tinuti in brate. Si este de inteles! Incearca sa te pui pentru cateva secunde in pielea unui nou-nascut: dupa noua luni petrecute intr-un mediu sigur, cald, confortabil si calm, dintr-o data, intr-o buna zi, iese din el, pentru a gasi o noua lume si un milion de stimuli in jurul sau.
Lumini, sunete si senzatii noi, total diferite de cele din vechea lui “casa”, vin acum catre el. In cateva minute, bebelusul experimenteaza o schimbare foarte drastica de mediu. Nu ti se pare usor sau placut? Cu siguranta ca acum poti intelege mai bine de ce bebelusii au inca atat de multa nevoie de mama, in special in primele luni de viata.
Revenind la teoria celui de-al patrulea trimestru, s-ar putea spune ca noi, oamenii, ne nastem "pe jumatate coapte", deoarece, spre deosebire de alte mamifere care sunt capabile sa mearga sau sa alerge imediat ce se nasc, noi ne nastem doar cu abilitatile minime de baza pentru a supravietui.
Bebelusul nu mai este in interior, dar are nevoie de tine
Stiind toate acestea, este mai usor de inteles de ce primele trei luni din viata bebelusului tau se numesc si al patrule trimestru. In aceasta etapa, mai mult decat sa-l obisnuiesti cu aceasta noua lume, este important sa continui sa-i oferi un mediu cat mai asemanator cu cel pe care l-a avut cand se afla in uter. Adica sa-l faci sa se simta in siguranta si sa fii mereu acolo cand are nevoie, fara sa asculti de “binevoitorii” care iti pot spune sa nu tii bebelusul in brate pentru ca “se obisnuieste”.
Totodata, este important sa stii ca in aceasta perioada creierul bebelusului creste cel mai rapid, ajungand la jumatate din dimensiunea pe care o va avea cand va fi adult.
Asadar, pe langa ingrijirea fizica a bebelusului in timpul celui de-al patrulea trimestru, este important sa ai grija si de bunastarea emotionala a acestuia, iar acest lucru se poate realiza tinandu-l aproape, privindu-l in ochi si stabilind legaturi cu el inca din prima zi.
Asadar ignora faimoasa credinta conform careia bebelusii sunt "rasfatati" si tine-ti copilul in brate ori de cate ori poti, pentru ca acum, mai mult ca oricand, are nevoie sa-ti simta caldura si contactul, ceea ce ii va oferi siguranta de care are nevoie in timpul acestei perioade de acomodare.
FOTO: freepik.com