Bebelusul la 1 luna si 3 saptamani

/ / Modificat: 2014-03-11
Bebelusul la 1 luna si 3 saptamani

Bebelusul la 7 saptamani (1 luna si 3 saptamani) este in plina dezvoltare. Vei observa momente in care micutul este foarte linistit, dar atent. Acestea sunt momentele propice invatarii: vorbeste-i, canta-i, descrie-i lucrurile pe care le faci sau diferite imagini. Nu va fi chiar o conversatie, pentru ca micutul tau nu vorbeste inca, dar nu te indoi de faptul ca aduna informatii pentru mai tarziu.

Ofera-i ocazia de a pipai diferite texturi, explorati casa impreuna! Sunetele cat mai diferite, culorile cat mai variate, toate sunt pentru bebelusul tau doar oportunitati de a invata lucruri noi. Chiar si momentul baitei devine o ocazie de a descoperi si intelege lumea inconjuratoare.

 

La 1 luna si 3 saptamani, bebelusul este mai zambitor si mai galagios ca niciodata. Incepe sa creasca maricel si acest lucru se simte si in dezvoltarea lui. Reuseste sa deschida pumnii, sa isi imbunatateasca vederea si sa capete trasaturi fizice specifice, in special la fata, cu care va ramane toata viata. Descopera cele mai importante schimbari care apar in a saptea saptamana de viata a bebelusului tau, atat in ceea ce priveste dezvoltarea fizica, cat si somnul, alimentatia sau achizitiile specifice varstei!

Dezvoltarea fizica a bebelusului

La 7 saptamani, putem spune ca bebe incepe sa o ia pe urmele lui Popeye Marinarul. Daca este stimulat corespunzator, isi dezvolta destul de mult musculatura manutelor si prinde forta in corp. Timpul de stat pe burtica, care ar trebui sa fie prelungit de pe acum, va determina copilul sa ridice capul de pe saltea din ce in ce mai sus, formand chiar si un unghi de 45 de grade. Este un semn ca musculatura manutelor s-a dezvoltat si ca a prins putere.

Unii bebelusi reusesc, la sapte saptamani, sa faca prima rostogolire intr-o parte, atunci cand sunt lasati sa stea pe spate. Insa nu este o achizitie obligatorie. Daca bebelusul tau nu se rostogoleste pana la 1 luna si 3 saptamani, nu inseamna ca are o problema, ci ca mai trebuie sa exersezi cu el - gimnastica - pentru a prinde mai multa forta, dar si mai mult curaj.

 

Si aspectul copilului incepe sa sufere transformari de la aceasta varsta, iar caracteristicile faciale si corporale unice, individuale, cu care va ramane toata viata, incep sa fie identificate de pe acum - culoarea si forma ochilor, forma nasucului, forma pometilor - trasaturi imprumutate atat de la mamica, cat si de la tatic.

Dupa nastere, pumnul inchis sau apucarea lucrurilor era instinctuala si se numea reflex de apucare. Nou-nascutul tinea pumnii inchisi mai tot timpul. Incepand cu a saptea saptamana de viata, ai putea constata ca bebe incepe sa desfaca pumnii si sa prinda in ei, inca destul de instinctual, tot ce e in jurul lui sau ii atinge palmele. Este un pas marcant in dezvoltarea lui.

Articole si informatii utile despre bebelusul de 7 saptamani (1 luna si 3 saptamani)

Bebelusul meu de 1 luna si jumatate nu doarme noaptea

Bebelusul meu de 7 saptamani este constipat

Bebelus ragusit

Colici

Scaunul bebelusului, cand sa ne ingrijoram?

Schema de vaccinare

Comunicarea bebelusului la 1 luna si 3 saptamani

bebe-nou-nascut

 

Chiar daca plansul ramane principalul mijloc de comunicare la aceasta varsta, bebelusul tau devine din ce in ce mai zambitor si galagios, aspecte esentiale in dezvoltarea comunicarii. Zambetul, devenit deja o reactie afectiva constienta, este din ce in ce mai prezent pe chipul lui si apare cel mai adesea atunci cand tu vorbesti cu el.

Este si momentul in care incepe sa scoata din ce in ce mai multe sunete. Daca a inceput deja cu un "o" prelungit sau l-a combinat si cu "a", de acum vei auzi o sumedenie de alte sunete, greu de inteles, dar care sunt esentiale pentru dezvoltarea limbajului si a vorbirii de mai tarziu. Vederea incepe sa i se imbunatateasca si poate chiar sa urmareasca obiecte in miscare, daca sunt suficient de aproape de ochisorii lui. Vei observa ca va mentine contactul vizual cu tine pe o perioada mai lunga de timp decat inainte, mai ales cand vorbesti cu el, semn ca este atent la tine si ca te asculta.

Alimentatia

 

La aceasta varsta, bebelusul stapaneste bine abilitatile de supt si o dezvolta din ce in ce mai bine si pe cea de inghitit. In plus, reuseste sa isi stabileasca singur limite in ceea ce priveste cantitatile de lapte pe care le consuma la o masa. Cu alte cuvinte, stie singur cat, ce si cum sa pape pentru a se simti bine si a creste maricel.

Daca alaptezi bebelusul, te poti confrunta cu o scadere a lactatiei. Imediat dupa nastere, organismul are tendinta de a produce lapte in cantitati mai mari, urmand ca dupa 6 -7 saptamani de la momentul initierii alaptatului, lactatia sa scada un pic si apoi sa se stabilizeze. Totusi, lactatia poate creste sau scadea si in functie de frecventa si viteza cu care bebe goleste sanii.

La fel ca si in urma cu o saptamana, pe masura ce trece timpul si creste, bebelusul ar putea avea nevoie de portii mai mari de lapte la o masa, chiar daca acestea nu se vor mari cu foarte mult. Ar putea cere biberonul sau sanul ceva mai des decat pana acum. Daca sanii tai nu fac fata cererii bebelusului, cere sfatul pediatrului cu privire la o eventuala suplimentare a lactatiei cu lapte praf.

Daca alaptezi bebelusul, acesta isi va lua singur cantitatile necesare de lapte de care are nevoie de la san, iar daca il hranesti cu biberonul, creste-i portiile de laptic, dar doar la sfatul si recomandarile pediatrului. Cantitatea de lapte necesara bebelusului la 7 saptamani variaza de la un copil la altul, in functie de starea de sanatate, de greutate si de alte particularitati individuale. Doar pediatrul care ii monitorizeaza constant cresterea si dezvoltarea poate sa iti spuna exact cat si cum sa cresti portiile de lapte pentru bebe.

Somnul

 

Doar parintii foarte norocosi pot avea surpriza ca bebelusul lor sa doarma toata noaptea, fara intrerupere, la aceasta varsta. Insa majoritatea copiilor inca se mai trezesc in timpul noptii pentru a fi hraniti. In multe cazuri, bebelusii se trezesc doar o data pe noapte, cam dupa 6 ore de somn, dar doar daca au luat o masa consistenta, seara, inainte de culcare si au mancat bine pe parcursul zilei anterioare.

Este obligatoriu sa il culci doar pe spate, cu burtica in sus, pentru a preveni riscul sindromului mortii subite si sa ii asiguri un mediu curat si linistit in care sa doarma. Asigura-te ca incaperea este aerisita, ca bebe nu este expus fumului de tigara in timpul somnului si ca este liniste.

Specialistii recomanda sa culci bebelusul doar in patutul lui, care trebuie sa fie cat mai gol, fara prezenta prea multor jucarii sau altor lucrusoare in jur, din cauza riscului de sufocare. Nu face un obicei din a-l culca cu voi in pat. Este important sa fie obisnuit de mic sa adoarma singur si separat de prezenta parintilor.

Tu ce schimbari sau achizitii importante ai constatat in dezvoltarea copilului, la varsta de 1 luna si 3 saptamani? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

 

Taguri Bebelus Bebelus 1 luna Cantece bebelusi Dezvoltare bebelus Somn bebelus Alimentatie bebelus Comunicare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre