La varsta de 11 luni si 2 saptamani (46 saptamani), bebelusul incepe sa isi puna la punct abilitatile fizice dobandite pana acum, abilitatea de a manca singur, o parte a comunicarii, dar se foloseste si de abilitatile emotionale pentru a obtine ceea ce isi doreste. Nu vrea sa il prinda aniversarea de 1 anisor pe picior gresit si fara cateva achizitii sociale, de limbaj sau fizice importante in portofoliul dezvoltarii sale. Afla la ce te mai poti astepta de la bebelusul tau, inainte cu 2 saptamani de implinirea primului an de viata!
Dezvoltarea fizica a bebelusului la 11 luni si 2 saptamani
La varsta de 46 de saptamani, bebelusul tau este mai energic ca niciodata si se invarteste prin casa mai ceva ca un titirez. Are multa energie si o va consuma intr-o multime de activitati si metode care nu iti vor face o deosebita placere. Va trage de tot ce prinde, va dori sa deschida usi, sertare, sa se catere pe mobila si sa faca tot soiul de boacane, pentru a explora si cunoaste mediul inconjurator.
Dezvoltarea fizica ii permite sa se deplaseze din ce in ce mai mult si sa-si foloseasca corpul sa se aplece dupa jucarii, intra in masina de spalat sau in cutii de prin casa sau se intinde la usile dulapurilor. Isi foloseste foarte bine manutele pentru a trage de fata de masa sau de lucrurile din pat.
Chiar daca acest comportament al copilului iti da batai de cap, este important sa constientizezi ca bebelusul nu o face intentionat, pentru a te enerva, ci din dorinta de a explora si cunoaste mai bine mediul in care traieste. Pentru a proteja bebelusul de pericole, este recomandat sa iti securizezi bine casa si sa tii la distanta de el obiectele periculoase pe care ar putea pune manuta.
La varsta de 11 luni si 2 saptamani, multi bebelusi fac deja primii pasi singuri, fara a se sprijini de nimic. Daca bebelusul tau nu a facut-o inca, nu te ingrijora, intrucat nu este timpul pierdut. Multi copii incep sa mearga abia pe la varsta de 15 luni. In orice caz, il poti stimula sa-si dezvolte mersul si sa-si foloseasca mai mult piciorusele, jucandu-te cu el si tinandu-l in picioare cat mai mult timp, deoarece in acest fel va prinde mai multa forta in ele si va invata sa le coordoneze pentru a face pasi.
Articole si informatii utile despre bebelusul de 46 de saptamani (11 luni si 2 saptamani)
Refuzul bebelusului de a dormi la pranz
Calmarea durerilor de dinti la bebelusi, 6 metode rapide
Jocuri si jucarii pentru copii de 9 pana la 12 luni
Mersul de-a busilea, o necesitate?
Produse pentru siguranta bebelusului in casa
6 greseli frecvente in folosirea scaunului de masina pentru copil
Lumina in camera bebelusului
Comunicarea si dezvoltarea sociala
Comunicarea bebelusului continua sa se dezvolte, iar limbajul si vorbirea incep sa capete forme din ce in ce mai inteligibile. Sunetele aleatorii si de neinteles pe care le scotea pana acum incep sa se imbine in cuvinte mai pline de inteles. Probabil ca, pana acum, copilul tau deja a pronuntat primul "mama" sau "tata" intr-o forma mai mult sau mai putin clara.
Cei mai multi bebelusi rostesc 4 sau 5 cuvinte, destul de clar, pana la varsta de 46 de saptamani. Chiar daca nu a facut-o inca, nu te ingrijora, deoarece fiecare copil se dezvolta in ritm propriu. Important este sa il stimulezi sa vorbeasca, comunicand cu el, corectandu-i greselile de pronuntie si incurajandu-l sa transforme limbajul noverbal in verbal.
Copilul iti va raspunde adesea la solicitari sau la lucrurile pe care i le adresezi prin gesturi si comportamente. Va arata cu degetelul spre biberon, scaun sau jucarii si isi va indrepta privirea spre ele atunci cand ii vorbesti despre acestea. In astfel de momente, este important sa il incurajezi sa pronunte lucrurile pe care le arata: spune-i sa zica "apa", "mancare", "biberon" etc. Nu va fi apt sa le rosteasca corect pe foarte multe dintre ele, dar in acest fel ii exersezi vorbirea si limbajul pentru mai tarziu.
Pana nu demult, bebelusul era dependent de compania celorlalti si de interactiunea cu ei. Si acum cauta compania ta si a celor din jur, dar a ajuns la un nivel de dezvoltare in care reuseste sa-si tina singur companie si sa se distreze jucandu-se de unul singur. Perioadele in care o va face vor fi destul de scurte, dar sunt importante in dezvoltarea lui.
Somnul bebelusului la 11 luni si 2 saptamani
Desi bebelusul avanseaza in varsta si dezvoltare, nevoia lui de somn ramane aceeasi pana la varsta de 1 anisor. Doarme in jur de 14 ore pe zi. Dintre acestea, 10-12 sunt repartizate pe timpul noptii, iar in jur de 2 ore, pe timpul zilei.
Majoritatea bebelusilor mai doarme o singura data in timpul zilei, dupa-amiaza. Insa mai exista si exceptii. Nu este nicio problema daca cele 2 ore rezervate somnului din timpul zilei sunt impartite in 2 reprize, una de dimineata si una dupa-amiaza. Unii copii de aceasta varsta inca mai dorm de 2 ori pe timpul zilei.
Bebe trebuie adormit in continuare pe spate, cu burtica in sus, pentru a-l proteja de sindromul mortii subite, chiar daca riscul este mult diminuat la aceasta varsta.
Alimentatia
Alimentatia bebelusului tau nu sufera foarte mari modificari in aceasta saptamana. Copilul are tot 4-5 mese in fiecare zi, gustarile nu lipsesc din meniu, iar mesele de lapte sunt obligatorii. In rest, copilul mananca alimente solide, in combinatii si texturi cat mai diverse. Copilul a ajuns la o etapa de dezvoltare in care sistemul digestiv este aproape la fel de matur ca cel al unui adult si tolereaza din ce in ce mai multe gusturi si texturi.
Printre alimentele recomandate la aceasta varsta se numara:
- fructele;
- legumele;
- carnea (ficatul de pasare, carnea de vita, pasare etc.);
- pestele;
- oul (poti introduce si albusul in meniu);
- lactatele etc.
Copilul isi exerseaza din plin mestecarea si miscarea limbii in timpul meselor. Este important sa introduci in meniul lui alimente cu o textura ceva mai tare. Incurajeaza dezvoltarea masticatiei si folosirea limbii in procesul de mestecare a alimentelor, dar calmeaza si durerile cauzate de eruptia dentara.
Mesele copilului sunt, in continuare, destul de haotice si dezordonate. Isi baga manuta in castroane, arunca mancarea, se murdareste pe hainute, dar in acelasi timp invata sa se autoalimenteze. De aceea, este important sa nu il certi pentru dezordinea pe care o provoaca in aceste momente. Face parte din dezvoltarea lui si este esentiala pentru invatarea folosirii corecte a linguritei in timpul mesei.
Tu ce schimbari sau achizitii noi ai constatat in dezvoltarea bebelusului la varsta de 11 luni si 2 saptamani? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!