Convietuirea cu un animal de companie aduce beneficii incredibile pentru copii, de la cresterea dezvoltarii lor sociale si emotionale pana la stimularea simtului responsabilitatii si a grijii fata de ceilalti. Dar, de asemenea, convietuirea cu animale de companie este un indiciu bun pentru sanatatea copiilor.
Potrivit cercetarilor, cresterea unui bebelus aslaturi de un caine sau o pisica ajuta la prevenirea alergiilor alimentare la bebelusi si copii.
Importanta animalelelor de companie in timpul sarcinii si in copilaria timpurie
Un studiu realizat in Japonia a analizat date de la 65.000 de copii, incercand sa gaseasca o legatura intre sanatatea copiilor mici si prezenta animalelor de companie in viata lor.
Potrivit rezultatelor, s-a constatat ca acei copii care au avut caini sau pisici acasa, in timpul dezvoltarii fetale si al copilariei timpurii, au fost mai putin predispusi sa dezvolte alergii alimentare, in comparatie cu copiii care nu au avut animale de companie.
Vorbind in date specifice, copiii care au fost in contact cu caini sau pisici in casa au avut un risc cu 13-16% mai mic de a dezvolta toate alergiile alimentare, in comparatie cu copiii care au crescut in casele fara animale de companie.
Interesant este ca prevenirea tipului de alergie alimentara a variat in functie de animalul de companie. Copiii cu pisici in casa au fost mai putin predispusi sa dezvolte alergii la oua, grau si soia, in timp ce copiii cu caini au avut un risc mai mic de a dezvolta alergii la oua, lapte si nuci.
Analizand alte tipuri de animale de companie, s-a constatat ca opusul este valabil pentru hamsteri: expunerea la hamsteri in timpul dezvoltarii fetale a fost legata de un risc aproape dublu de alergii la nuci. Se crede ca nucile consumate de hamsteri pot sensibiliza bebelusii prin contact fizic sau prin praful din casa. In cazul broastelor testoase si al pasarilor, nu a fost gasita nicio legatura cu alergiile alimentare.
De ce se intampla acest lucru?
Desi nu este primul studiu care mentioneaza beneficiile animalelor de companie pentru sanatatea copiilor, acesta este primul care mentioneaza beneficiile animalelor de companie in legatura cu alergiile alimentare. Cu toate acestea, la fel ca si in cazul celorlalte studii, motivul din spatele acestui lucru nu este clar - desi cercetatorii au mai multe teorii.
Pe de o parte, expunerea la animalele de companie poate consolida microbiomul intestinal al unui copil, fie direct, fie indirect, prin modificari ale microbiomului parental sau al gospodariei. Altii cred ca expunerea la murdarie si la alte materiale secretate sau generate de animalele de companie, pe masura ce sugarii si copiii isi dezvolta sistemul imunitar, ar putea sa ii ajute.
Profesionistii atrag atentia ca este important sa se continue cercetarile pe aceste teme, iar parintii nu ar trebui sa ia rezultatele ca fiind definitive, dar daca ezitam daca sa avem sau nu animale de companie acasa, pana acum stiinta a dovedit ca acestea pot fi benefice pentru intreaga familie.
FOTO: freepik.com