Atunci cand un copil se naste cu o greutate mica, creste riscul de complicatii fizice mai tarziu in viata, cum ar fi hipertensiunea. Dar descoperiri recente dovedesc ca o greutate scazuta la nastere poate duce, de asemenea, la unele probleme de sanatate mintala, cum ar fi depresia sau anxietatea, mai tarziu in viata.
Potrivit unui nou studiu publicat in American Psychological Association, persoanele care s-au nascut cu o greutate extrem de mica la nastere au un risc mai mare de a suferi de boli psihologice in comparatie cu cele care s-au nascut cu o greutate normala. Printre dificultatile pe care le pot avea se numara probleme de atentie, anxietate si probleme sociale.
Pentru a obtine aceste rezultate, echipa de cercetatori a luat 41 de studii care au urmarit dezvoltarea a 2.172 de persoane care s-au nascut cu o greutate foarte mica la nastere si a 11.127 care s-au nascut cu o greutate normala la nastere. Toate studiile au fost efectuate pe o perioada de 26 de ani, din 1990 pana in 2016, si in 12 tari diferite, inclusiv in Statele Unite si Canada.
S-a constatat ca bebelusii cu greutate foarte mica la nastere prezinta un risc ridicat de a avea anumite probleme psihice, incepand din copilarie si pana la varsta de 30 de ani. In copilarie, acestia au fost mai predispusi la tulburari de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) in aproape toate studiile analizate. Adolescentii prezentau, de asemenea, aceleasi deficite, precum si probleme sociale. Iar la varsta adulta, acestia aveau niveluri mai ridicate de anxietate, depresie si timiditate, precum si niveluri mai scazute de comportament social.
Este important de remarcat faptul ca aceste probleme nu au fost afectate de data sau locul de nastere al persoanelor din studiu, iar toate persoanele care au participat la studiu proveneau din tari dezvoltate din America de Nord, Europa sau Australia.
"Consecventa acestor constatari in atat de multe tari din diferite regiuni geografice sugereaza ca aceste probleme sociale, comportamentale si sociale sunt cauzate de factori biologici si de dezvoltare programata", spune medicul Karen Mathewson, unul dintre autorii studiului.
FOTO: freepik.com