Ori de cate ori iesi la plimbare, in aer liber, cu un nou-nascut, trebuie sa eviti expunerea directa la razele soarelui. Insa poti aplica protectie solara unui bebelus mai mic de sase luni?
Tipuri de creme de protectie solara
In primul rand este important sa stii ca exista diferite tipuri de creme de protectie solara care au efecte diferite.
Fotoprotectia implica atat factori de protectie primari, cat si secundari. Primii sunt produsele de protectie solara, care includ bariere fizice care reflecta si imprastie lumina, precum si bariere chimice care o absorb.
Cremele de protectie solara cu filtre neorganice sau fizice
Cremele de protectie solara fizice reflecta si imprastie lumina ultravioleta in acelasi mod ca si hainele. In general, acestea sunt alcatuite din oxid de zinc, dioxid de titan, caolin, carbonat de calciu si oxid de magneziu. Cu toate acestea, exista unii compusi chimici mai noi care au un spectru larg, cum ar fi: bemotrizinol, avobenzona, oxibenzona, octotrilen.
Cremele de protectie solara minerale sunt cele mai eficiente si mai sigure. Desi raman la suprafata pielii sub forma unui strat uniform, alb, ele actioneaza ca un ecran care reflecta lumina.
Cremele de protectie solara cu filtre organice sau chimice
Acestea au o structura chimica ce permite absorbtia razelor solare cu energie ridicata. Prin urmare, acest tip de protectie solara nu este recomandat bebelusilor, deoarece pielea absoarbe toate substantele si poate dezvolta iritatii sau alergii. In general, aceste tipuri de crème de protectie solara contin parabeni, parfumuri sau conservanti care sunt adesea daunatori pentru pielea sensibila a nou-nascutilor.
Poate fi aplicata crema de protectie solara unui bebelus sub 6 luni?
FDA nu recomanda aplicarea de crema de protectie solara la bebelusii cu varsta sub 6 luni. Acest lucru se datoreaza lipsei de dezvoltare a metabolismului sugarului si excretiei substantelor chimice active absorbite din crema de protectie solara.
In timp ce oxidul de zinc este singurul ingredient activ care s-a dovedit a fi sigur pentru sugari, este recomandat si dioxidul de titan. Ambele sunt componente ale cremelor solare fizice. Pe de alta parte, cele care contin denumiri chimice si parabeni nu sunt recomandate. De fapt, exista unele cu antioxidanti care le sporesc functia, cum ar fi cele cu ceai verde, cu vitamine E sau cu unt de shea.
Suprafata pielii bebelusilor este mult mai subtire decat cea a adultilor. Ea este si mai permeabila la substante si are mai putin pigment, ceea ce o face mai sensibila la razele solare.
Masuri de protectie solara pentru bebelusii cu varsta sub sase luni
Fotoprotectia este indicata pentru a reduce leziunile cutanate cauzate de radiatiile ultraviolete, alaturi de leziunile cutanate maligne. De fapt, arsurile solare recurente si severe reprezinta un factor de risc pentru cancerul de piele non-melanom.
Purtarea palariilor
Palariile reprezinta o forma variabila de fotoprotectie, in functie de latimea borului, de tesatura si de material. Cu toate acestea, este recomandabil ca nou-nascutul sa fie tinut la umbra cat mai mult timp posibil. La randul lor, palariile cu boruri largi ajuta la protejarea unor zone ale corpului precum urechile, nasul si gatul.
Opteaza pentru imbracaminte de protectie solara
Protectia impotriva razelor UV oferita de imbracaminte depinde de porozitatea si textura tesaturii sau de faptul ca aceasta este umeda sau uscata. Altfel spus, umiditatea din tesatura scade capacitatea de protectie UV, la fel ca si o tesatura intinsa. In plus, denimul are un factor de protectie mult mai mare decat bumbacul.
Evita orele extreme
Medicii pediatri recomanda evitarea scoaterii bebelusilor cu varsta sub sase luni, dar si mi mari, la orile amiezii. Astfel, in timpul verii, bebelusii nu trebuie expusi la soare intre orele 10:00-16:00. Cand este absolut necesar sa scoti bebelusul la plimbare la aceste ore, este important sa alegi locuri umbroase sau sa folosesti paravanele carucioarelor si/sau o umbela de soare.
Cremele de protectie solara ca ultima solutie pentru bebelusi
In mod ideal, nu este nevoie sa folositi protectie solara pe un bebelus mai mic de sase luni, deoarece nu ar trebui sa fie expus la lumina directa a soarelui. Cu toate acestea, daca trebuie neaparat, cremele solare fizice sunt cele mai potrivite. Asigura-te ca alegi o crema care nu contine parabeni si parfumuri. Daca nu esti sigura de alegerea facuta, cel mai bine este sa consulti medicul pediatru.
FOTO: freepik.com