Cum sa-i citesti bebelusului o carte si sa-l faci sa fie interesat de aceasta

/ / Modificat: 2023-04-02
Cum sa-i citesti bebelusului o carte si sa-l faci sa fie interesat de aceasta

Citirea unei povesti poate pare nepotrivita pentru un bebelus, dar nu este niciodata prea devreme sa le facem cunostinta copiilor cu cartile si cu dragostea pentru lectura. Exista multe moduri de a face acest lucru, iar sa-I citesti unui bebelus nu pare cel mai obisnuit lucru. Cu toate acestea, o poti face de indata ce micutii sunt interesati de carti si jocuri, in jurul varstei de cinci sau sase luni.

Evident, nu este vorba despre povesti clasice, pentru copii mai mari. Trebuie sa te rezumi la povesti adecvate varstei lor si la carti cu desene fascinante. Tine minte ca la aceasta varsta nu povestea in sine este esentiala ci alte aspecte sunt mult mai importante: contactul cu cartile, cu mama si cu tata, auzirea de cuvinte noi... totul ii va face pe cei mici sa beneficieze de acest gest simplu si, incetul cu incetul, vor percepe cititul ca fiind ceva placut.

Iata cateva sfaturi pe care sa le urmezi daca vei ca bebelusul tau sa adore lectura.

Gaseste momentul potrivit

Este important sa nu fortezi lectura, ci sa gasesti momentul potrivit, cand copilul este calm si atent. Este un moment bun pentru lectura dupa ora de baie si dupa cina, iar pe de alta parte, trebuie sa eviti momentele in care este agitat sau infometat.

Cauta povestiri scurte

Capacitatea de atentie a copiilor mici este limitata. La inceput, daca nu este obisnuit, atentia poate dura doar cinci-zece minute. Insa, cu ajutorul practicii, vei observa ca micutul va manifesta mai mult interes si sesiunile de lectura vor deveni mai lungi.

Alege carti simple, care sa-i atraga atentia

In jurul varstei de un an, cele mai bune carti pentru copiii mici sunt cele care sunt nu doar scurte, ci si rezistente, cu ilustratii colorate, care trateaza subiecte simple, cotidiene... De la varsta de un an poti creste cantitatea de text pe care i-o citesti.

Relaxeaza-te pentru ca bebelusul tau sa se relaxeze

Relaxeaza-te si bucura-te dee moment, deoarece bebelusul simte aceste lucruri si va deveni, la randul lui, relaxat.

Gesticuleaza

Foloseste-te de miscarile mainilor, picioarelor, de expresii pentru a atrage atentia copilului. Poti chiar imita ceea ce fac personajele (de exemplu un salt, un dans, etc). Fii un actor. 

Schimba tonurile vocii

Foloseste-ti vocea astfel incat sa dai tonuri diferite personajelor. In acest fel copiii vor diferentia mai usor personajele intre ele.

Ai rabdare cu intreruperile

Nu te astepta ca bebelusul sa asculte povestea de la cap la coada. Acesta te va intrerupe, va vrea sa ramai la aceeasi pagina a cartii (fascinat de o poza) etc. Explica-i tot ce se afla in poza, ce se intampla in poveste si raspunde-I la intrebari (cand este suficient de mare sa ti le puna).

Repeta frazele

Repetati frazele de cate ori este necesar. Acest lucru ii creste capacitatea lingvistica si ajuta la formarea vocabularului copilului.

Repeta povestea

Daca iti cere sa-i citesti aceeasi poveste la nesfarsit, fa acest lucru. Ii ofera micutului siguranta de a cunoaste povestea si de a sti ce se va intampla in continuare.

FOTO: freepik.com

Taguri Citit bebelusi Beneficii citit bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre