Multe persoane sustin ca bebelusii sunt plictisitori cand sunt mici, deoarece nu fac altceva decat sa doarma si sa manance. Este insa o convingere gresita. Este important ca parintii sa petreaca cat mai mult timp constient cu bebelusii, inca din prima zi de viata, deoarece aceasta conexiune favorizeaza dezvoltarea micutilor si ajuta la intarirea legaturilor dintre copil si parinti. Iata cateva moduri in care ambii parinti se pot conecta cu bebelusul si pe care le poti pune in practica zilnic.
Conexiune skin to skin
Nu exista un sentiment mai minunat, mai placut si de neuitat pentru o mama sau un tata decat acela de a-si aseza copilul la piept si de a uita de lume. Pentru ca atunci cand iti simti bebelusul pe pieptul tau, ii auzi respiratia lenta si bataile inimii, nimic din mediul exterior nu mai are sens. Este important insa ca contactul sa fie piele pe piele pentru a spori conexiunea dintre voi.
Vorbeste cu bebelusul inca din prima zi
Chiar daca bebelusul tau “nu intelege” ce ii spui, nu inceta sa-i vorbesti in fiecare zi cand esti cu el. Explica-i ce ai de gand sa faci ("mergem la plimbare", "iti voi schimba scutecul"...), spune-i cum te simti, spune-i cat de mult il iubesti, citeste-I povesti.
Nu uita ca, in cele noua luni de sarcina, bebelusul v-a auzit vocea prin uter, asa ca, odata iesit afara, faptul ca va continua sa va asculte il va ajuta sa fie mai calm, mai linistit si mai increzator.
Mangaieri usoare
Mangaierile sunt un gest puternic de conectare care aduce calm si bunastare atat micutului cat si parintilor. Prin mangaiere, copilul stie ca esti alaturi de el, ca este protejat si iubit, ceea ce-l ajuta sa se simta in siguranta. In plus, pentru parinte, mangaierea bebelusului duce la relaxare si eliberarea stresului.
Fa-i masaj
Masajul este o practica cu numeroase beneficii pentru toata lumea, inclusiv pentru intarirea legaturilor si a comunicarii prin intermediul simtului tactil. Pentru bebelus, masajul ajuta, de asemenea, la linistirea acestuia, la ameliorarea colicilor si incurajarea rutinei de somn.
Asadar, atata timp cat bebelusul tau este dispus (sunt unii carora nu le place aceasta practica), gaseste un moment si un loc potrivit pentru a te bucura de aceasta conexiune unica. Ideal este ca masajul sa fie facut dupa baita de seara, in rutina de somn.
Priveste-ti copilul in ochi
In primele luni de viata, vederea bebelusilor nu este inca pe deplin dezvoltata, astfel incat acestia pot vedea foarte putin si de foarte aproape. Dar asta nu inseamna ca nu te pot vedea atunci cand il tii in brate.
De fapt, incetul cu incetul, bebelusii devin mai constienti de detaliile fetelor parintilor si incep sa faca legatura intre figura parinteasca si conexiunea pe care o simt cand sunt tinuti in brate. De aceea este important sa iti tii bebelusul in brate si sa va priviti ochi in ochi pentru a creste conexiunea dintre voi.
Jucati-va impreuna
Poate suna ciudat, insa in primele luni de viata parintii sunt cele mai bune jucarii pentru copiii lor. Micutii adora sa se joace cu parintii, si la varste mai mari, insa in primele luni de viata sunt dependenti de acestia. Pana incep sa stea in jundulet sau sa mearga, moemnt in care se vor juca si singuri pentru perioade scurte de timp, acestia se joaca doar cu parintii.
FOTO: pexels.com