La nasterea bebelusilor, creierul lor, desi format, este inca oarecum imatur, iar creierul lor se dezvolta progresiv prin formarea de noi conexiuni intre neuroni (sinapse) pe masura ce interactioneaza cu mediul inconjurator, observa, exploreaza, invata si, in cele din urma, experimenteaza noua lor lume.
In timpul dezvoltarii timpurii a creierului, se formeaza (si se intaresc) pana la 1 milion de noi conexiuni intre neuroni. Conexiunile nefolosite sunt eliminate pentru a face creierul mai eficient.
Dar ce inseamna ca aceste conexiuni devin din ce in ce mai multe (si mai eficiente)? O mai buna intelegere a lumii de catre copil si noi abilitati. Aflati mai multe despre modul in care se dezvolta creierul unui bebelus in primele 12 luni de viata.
Sistemul nervos este ansamblul de neuroni care, organizati in tesuturi si organe specifice, ne permite sa relationam cu lumea exterioara (si cu sinele nostru interior) si sa coordonam toate raspunsurile mecanice si emotionale imaginabile.
Acesta este alcatuit din doua sisteme: sistemul nervos central (alcatuit din creier si maduva spinarii) si sistemul nervos periferic (alcatuit din nervi).
Cand se nasc, sistemul lor nervos, si in special creierul, este mai putin dezvoltat decat la alte primate. Cu toate acestea, in primii ani de viata, evolueaza rapid.
Incepe crearea de sinapse
Astfel, atunci cand se nasc copiii, majoritatea neuronilor lor nu sunt inca conectati intre ei. Dar, datorita raspunsului copilului la stimulii din mediul inconjurator, neuronii lor se vor conecta impreuna pentru a forma sinapse.
Sinapsele reprezinta mecanismul de baza prin care neuronii comunica intre ei, facand posibila gandirea, miscarea, vorbirea, interactiunea cu mediul inconjurator si asa mai departe. Dar inainte de a vorbi despre aceste sinapse, sa mergem la originea tuturor lucrurilor: nasterea.
Potrivit unui studiu realizat in 2009, la nasterea unui copil, creierul are intre 86 si 100 de miliarde de neuroni si cel putin tot atatea celule gliale. Acesta este aproape tot atatia neuroni cati va avea intregul creier uman.
Primele luni: explozia invatarii
In primii ani de viata se formeaza arhitectura creierului. Astfel, la inceputul vietii unui copil, acesta va incepe sa formeze sinapse intr-un ritm mai rapid decat in orice alt moment al vietii.
Acest lucru se datoreaza faptului ca, creierul lor este mai plastic decat oricand (ceea ce le permite sa invete mai repede). Ceea ce se intampla in creierul lor este ca acesta produce mult mai multe sinapse decat este necesar si nu toate vor ajunge la varsta adulta.
Perioadele critice pentru invatare
Astfel, deoarece bebelusul creaza si elimina rapid sinapsele, aceasta este o perioada critica pentru a invata anumite lucruri. Acest lucru inseamna ca este "cel mai bun moment" pentru ei sa invete (de exemplu, cum sa vorbeasca, o limba etc.), deoarece creierul lor este ca un burete (este foarte pregatit pentru asta, datorita flexibilitatii sale).
Aceasta flexibilitate se pierde cu trecerea anilor. Pe de alta parte, este de asemenea adevarat ca, fara practica, abilitatile invatate se vor slabi pana cand vor disparea (de aceea stimularea timpurie si pe tot parcursul vietii este atat de importanta).