Primii dintisori sunt o mare bucurie pentru parinti; copilul se pregateste deja pentru a trece pe alimente solide potrivite varstei sale si, in plus, este tare simpatic aratand ca un soricel atunci cand zambeste sau gangureste. Eruptiile dentare pot veni, insa, la pachet si cu momente neplacute, provocate de durerile puternice pe care le resimt cei mici.
Nu toti copiii sunt atat de norocosi incat dintisorii sa iasa fara dureri si alte simptome neplacute; si nici toti parintii, am putea adauga. Disconfortul pe care il simt sugarii este de ordin medical (dureri, mancarimi ale gingiilor, salivatie excesiva), dar si al stilului de viata.
Cand apar primii dinti la bebelusi
Dintisorii nu apar de nicaieri, ei au fost acolo inca dinainte de a se naste. Aveau, insa, forma unor muguri dentari, ascunsi in maxilar, care se dezvolta si devin vizibili si functionali dupa nastere, cand sugarul incepe sa se pregateasca pentru diversificarea alimentatiei.
Momentul aparitiei primilor dintisori variaza de la bebelus la bebelus si, in general, se situeaza intre varstele de 4 si 6 luni.
Pregatiti-va, prin urmare, ca atunci cand sugarul si-a reglat, cat de cat, obiceiurile de somn, sa intrati intr-o noua etapa: cea a noptilor pierdute din cauza durerilor dentare. Daca sunteti norocosi, copilul se va obisnui cu senzatiile ciudate si nu va mai suferi atat de tare din cauza disconfortului. Daca, totusi, durerile par prea mari, iar plansetele sunt prea puternice, puteti opta pentru un gel gingival menit sa amelioreze disconfortul cauzat de eruptiile dentare. Gelul gingival are rol de calmant la nivel local atunci cand este aplicat, intr-o pelicula subtire, pe gingiile micutilor, creand un mediu hidratant ce reduce inflamatia la nivelul gingiei.
Calendarul eruptiilor dentare la sugari poate varia de la copil la copil, insa, potrivit American Dental Association acesta se inscrie in urmatorii parametri:
• incisivii centrali de jos - pana la varsta de 10 luni
• incisivii centrali de sus - 8-12 luni
• incisivii laterali de sus - 9-13 luni
• incisivii laterali de jos - 10-16 luni
• primii molari de sus 13-19 luni
• primii molarid e jos 14-18 luni
• caninii de sus - 16-22 de luni
• caninii de jos - 17-23 de luni
• al doilea molar de jos 23-31 de luni
• al doilea molar de sus 25-33 de luni
Ce simte sugarul cand ii ies dintisorii
Eruptiile dentare sunt precedate de o serie de semne clare. Copilul are tendinta sa roada mai mult jucariile sau tot ce prinde in mana. Acest lucru se datoreaza disconfortului resimtit la nivelul gingiilor.
Daca mami si tati se bucura cand vad gingiile bebelusului usor umflate, mai albicioase sau chiar cu punctulete albe si rigide pe suprafata lor, semn ca acolo va iesi un dintisor, pentru cei mici este o senzatie ciudata. Zona este dureroasa, iritata si are o senzatie de mancarime pe care simte nevoia sa o indeparteze. Iar atunci baga in gura de toate, chiar daca si asta ii poate provoca durere, sau chiar mainile.
Eruptiile dentare sunt insotite, in general, de salivare in exces, iar in perioada lor este posibil sa remarci o scadere a apetitului copilului; este un efect al disconfortului la nivel local si nu trebuie sa te impacientezi, pentru ca va trece odata ce dintisorii vor perfora gingiile.
Tulburarile de somn sunt, de asemenea, normale in timpul perioadelor in care copiilor le ies dintisorii. Cele mai mari batai de cap le dau, de obicei, maselele, insa este posibil sa se intample ca si alti dintisori sa le provoace dureri mari, care impiedica toata familia, nu doar pe cel mic, sa se odihneasca.
De ce sunt eruptiile dentare atat de dureroase pentru cei mici
Sugarii nu pot comunica altfel faptul ca au un disconfort, decat prin plans. De aceea cei mai multi copii o fac atat de mult in perioda eruptiilor dentare. Durerile sunt pentru ei senzatii neobisnuite, asa ca este firesc sa semnaleze destul de zgomotos faptul ca au nevoie de ajutor. Durerea ce vine la pachet cu eruptiile dentare este de fapt o senzatie de presiune sau tensiune la nivelul maxilarului, cauzata decresterea fluxului sanguin local si de edemul ce apare odata cu cresterea permeabilitatii vasculare.
Ca adult, atunci cand te dor dintii iei un analgezic, insa la copii acestea sunt contraindicate si sunt considerate o masura extrema de interventie, deoarece au efecte nu tocmai benefice asupra sistemului nervos al copilului.
Cum poti ajuta sugarul sa scape de disconfortul eruptiilor dentare
Pentru a-l ajuta pe cel mic sa suporte mai usor durerile provocate de eruptiile dentare ii poti oferi o lingurita rece, din plastic, din care sa muste, sau jucarii speciale pentru dentitie, care se tin de obicei la frigider. "Soricelul" tau le va rontai cu placere si vor avea un efect calmant.
Daca, totusi, copilul face febra de 38,5 grade Celsius sau mai mult, iar aceasta dureaza mai mult de doua zile, cel mai indicat ar fi sa discuti cu medicul pediatru, pentru a gasi solutiile cele mai potrivite.