Toata lumea adora copii, in special bebelusii. Cea mai mare bucurie este atunci cand aflii ca cineva drag a nascut. Cand acest lucru se intampla, familia, prietenii si cunoscutii sunt nerabdatori sa vada bebelusul.
Insa, pe cat de tentant este sa mergi in vizita la nou-nascut, NU trebuie sa faci niciodata acest lucru daca nu esti invitat de parintii lui. Nimeni nu trebuie sa se auto-invite in vizita la cineva, nici in mod normal, dar cu atat mai putin dupa nasterea unui copil.
Vizitele “surpriza”, neanuntate, nu sunt niciodata bine venite. Nimeni nu isi doreste musafiri nepoftiti, neanuntati sau intruzivi. Cu atat mai mult o proaspata mama care nu are timp nici sa respire sau sa doarma. Proaspetii parinti au nevoie de timp pentru a se adapta noii schimbari, dar si de intimitate.
Iata care este motivul pentru care nu trebuie sa mergi niciodata in vizita la cineva care tocmai a nascut, daca nu te-a invitat din proprie intentie:
Postpartum, o etapa de tranzitie
Odata ce se naste copilul, parintii vor incepe o noua etapa in care rutina lor se va schimba complet. Si, ca in orice etapa de schimbare, trebuie sa existe un proces de adaptare pentru familie.
In cazul parintilor care au un nou-nascut, aceasta este o perioada in care nu numai ca se adapteaza la faptul ca au inca o persoana mica in familie, dar si in care ajung sa cunoasca si sa inteleaga nevoile pe care acest nou bebelus le are si de care trebuie sa se ocupe (si care le dau peste cap zilele, dar mai ales noptile!).
Principala lor preocupare este ca mama si copilul sa fie bine, asa ca primirea de vizitatori - cu exceptia cazului in care este vorba de o vizita de sprijin, pe care au cerut-o chiar ei- nu este un lucru confortabil sau convenabil pentru multe familii.
Vizite la spital - da sau nu?
O intrebare frecventa pusa de cei care stiu ca s-a nascut un copil este aceea de a intreba in ce spital se afla copilul. Uneori este vorba de o simpla curiozitate si interes, dar uneori oamenii intreaba cu intentia de a merge direct la spital.
Si acum vine intrebarea pe care o pun unii oameni: este potrivit sa vizitezi nou-nascutul in spital? Sincer, nu putem raspunde la aceasta intrebare intr-un mod general. Fiecare caz este unic, iar circumstantele fiecarei nasteri sunt diferite.
Insa, cele mai multe mame nu se simt confortabil sa primeasca vizitatori in spital. Cu exceptia parintilor si fratilor celor care tocmai au devenit parinti, este indicat ca alte persoane sa nu faca astfel de vizite. Iar daca le fac, este important sa stea cat mai putin, pentru a-i permite mamei sa aiba grija de puiul de om caruia tocmai i-a dat viata, dar si pentru a nu expune copilul riscului de imbolnavire.
Intreaba cand crede ca va puteti vedea
Inainte de a te auto-invita in vizita, dupa ce o persoana apropiata a nascut, cel mai bine este sa o intrebi cand crede ca va puteti vedea. Las-o pe mama sa decida cand este pregatita, cand se simte confortabil cu vizitele si unde doreste sa va vedeti.
Unii parinti evita sa invite oameni acasa, pentu a nu aduce microbi si virusi, in schimb accepta intalniri in parc, in timp ce ies cu copilul la plimbare. Dar, indiferent de situatie, data si ora vizitei este stabilita doar de parintii bebelusului si trebuie respectata ca atare.
Ce trebuie sa stii cand vizitezi un bebelus
1. Dupa cum am spus deja, nu merge neanuntat sau auto-invitat in vizita.
2. Intreaba parintii daca ii poti ajuta cu ceva (pot fi cumparaturi, o mancare gatita pentru mama, sprijin in ingrijirea bebelusului, etc).
3. Spala-te pe maini imediat dupa ce intrii in casa si aplica dezinfectat. De asemenea, poarta masca de protectie pe tot parcursul vizitei, pentru a nu-i transmite micutului bacterii si virusi.
4. NU atinge copilul fara permisiunea parintilor. Nu este nevoie sa explicam acest lucru. Am spus deja: virusi si bacterii.
5. NU saruta niciodata un nou-nascut. Doar parintii acestuia au voie sa faca acest lucru. Riscului de contagiune este foarte mare in primele saptamani de viata.
6. Pastreaza-ti sfaturile nesolicitate pentru tine. Ofera-le doar atunci cand iti sunt cerute.
7. NU merge niciodata in vizita la un bebelus daca esti racit sau bolnav. De fapt, nu ar trebui sa mergi in nicio vizita daca esti racit, nici macar la alti adulti.
FOTO: freepik.com