Desi, in mod normal, dureaza luni de zile pana cand erup dintii de lapte, acestia incep sa se dezvolte la fat dupa cateva saptamani de la conceptie. Prin urmare, o alimentatie buna pentru mama in timpul sarcinii este, de asemenea, importanta pentru dezvoltarea dintilor bebelusului.
Dieta unei femei insarcinate trebuie sa includa cantitati adecvate de calciu, fosfor, vitamina C si vitamina D. In timpul sarcinii, anumite medicamente, cum ar fi tetraciclina, nu ar trebui sa fie luate, deoarece pot fi daunatoare pentru dintii in curs de dezvoltare ai embrionului. Exista patru etape principale de dezvoltare a dintilor:
- Prima etapa incepe la fat intre aproximativ 6 si 8 saptamani de gestatie. In aceasta etapa se formeaza substanta de baza a dintilor de lapte.
- Apoi, tot in timpul sarcinii, se formeaza tesutul dur care inconjoara dintii. Acest lucru se intampla in timpul lnilor 3 si 4 de sarcina. Dentitia de lapte incepe sa se formeze sau sa "puna bazele" pentru dentitia permanenta.
- Dupa ce copilul se naste, urmatoarea etapa are loc atunci cand dintele iese prin gingie. Acestia sunt dintii de lapte, care de obicei incep sa apara incepand cu varsta de sase luni.
- In cele din urma, dintii "de lapte" sau primari cad, de obicei dupa varsta de cinci ani si jumatate, si apar dintii permanenti.
La om, prezenta unor elemente precum smaltul, dentina, cementul si parodontiul este necesara pentru ca mediul cavitatii bucale sa fie favorabil dezvoltarii dintilor. Aceste elemente incep sa se dezvolte inca de cand bebelusul se afla in uter.
In cazul in care aceasta dezvoltare nu incepe in intervalul de timp prestabilit, ontogeneza dentara, sau aspectul si constituirea dintilor, este partiala si imperfecta.
Astfel, dintii bebelusului incep sa se formeze la cateva saptamani de sarcina, in uterul mamei, intr-un proces extrem de complex. O alimentatie sanatoasa a mamei ajuta acest proces sa se desfasoare in mod normal, evitand problemele dentare viitoare.
FOTO: freepik.com