Diferitele tipuri de plans ale bebelusilor. Ce semnifica fiecare

/ / Modificat: 2024-03-11
Diferitele tipuri de plans ale bebelusilor. Ce semnifica fiecare

 

Intelegerea plansetelor bebelusilor a fost un subiect de studiu de multi ani. Descifrarea semnificatiei acestei forme timpurii de comunicare poate face toata diferenta in ceea ce priveste educatia si ingrijirea copiilor foarte mici. Recent, un articol revolutionar a dezvaluit mesajele ascunse in modul in care plang nou-nascutii. Iata ce au descoperit cercetatorii despre comunicarea timpurie a bebelusilor si cum o poti folosi pentru a-l ingriji si intelege mai bine pe cel mic.

Plansul copilului

Plansul este prima forma de comunicare pe care bebelusii o folosesc in primele luni de viata. De fapt, intre 1,5 si 3 ore pe zi, ei plang. Prin lacrimi si strigate, bebelusii semnaleaza o nevoie sau semnaleaza un disconfort. Nu tot plansul bebelusilor este rau, acesta poate elibera si stresul.

Dar copiii nu plang intotdeauna in acelasi mod. Pentru proaspetii parinti, interpretarea a ceea ce le spune copilul prin plans poate fi o provocare si uneori coplesitoare. Acest proces poate genera o serie de emotii complexe, cum ar fi anxietatea, neajutorarea, furia sau frustrarea, afectand legatura cu copilul lor.

Un studiu de pionierat asupra plansetelor bebelusilor

Intelegerea diferitelor strigate ale unui bebelus are un efect potential asupra relatiei si dezvoltarii copilului. Intelegerea de catre adulti a ceea ce vrea sa comunice copilul lor promoveaza bunastarea emotionala si sanatatea nou-nascutilor. De ani de zile, stiinta a cautat modele comportamentale si dinamici care sa explice ce inseamna fiecare plans de bebelus. Pe aceasta linie, un nou studiu de la Spitalul Clinic din Barcelona a facut un pas inainte si a reusit sa clasifice diferite strigate ale unui bebelus sanatos, oferindu-le caracteristici specifice in functie de modelele acustice, comportamentale si neurofiziologice.

Cum a fost realizat studiul?

Studiul a fost realizat de experti in pediatrie, psihologie si invatare automata. Cercetatorii au analizat plansetele a 38 de nou-nascuti sanatosi, fara anomalii congenitale sau boli notabile, selectati din sectia de maternitate a Clinicii Barcelona. Datele de la fiecare bebelus au fost colectate in timp ce acesta plangea spontan.

Cercetarea a folosit o abordare multimodala care a luat in considerare acustica, saturatia oxigenului in creier, semnalele electroencefalogramei, expresiile faciale si miscarile corpului bebelusilor atunci cand plangeau. Folosind sisteme de inteligenta artificiala, datele au fost analizate si procesate, iar nevoile si emotiile din spatele fiecarui plans au fost clasificate si elucidate.

Tipuri de plansete de nou-nascut

 Pe baza modelelor acustice, neurofiziologice si comportamentale observate si analizate de cercetatori, modul in care plang bebelusii pot fi caracterizate si diferentiate, oferind indicii valoroase despre nevoile si emotiile acestora. Desi exista trucuri eficiente pentru a linisti un bebelus care plange, a fi atent la sunetele si gesturile sale te va ajuta sa il intelegi si sa il ingrijesti mai bine.

Strigate infometate: urgente si ritmice
Atunci cand bebelusul plange de foame, plansul este constant, ritmic si de scurta durata. Este intens si puternic, dar nu este acut. Spre deosebire de alte tipuri de plans al sugarului, acesta este insotit de expresii faciale si miscari ale corpului menite sa atraga atentia ingrijitorului. Oamenii de stiinta evidentiaza prezenta reflexelor de cautare, a miscarilor de supt si a agitatiei generale.

Plansul in primejdie: neregulat si acut
Cand bebelusul este in suferinta, plansul este rar, neregulat, neregulat si mai ascutit. Acest tip de plans indica disconfort, fie din cauza durerii, fie din cauza unei suprastimulari.

Plansul pentru gaze: ragusit si prelungit
Plansul legat de gaze si de nevoia de a ragai seamana cu plansul de suferinta, dar este mai ragusit din cauza tensiunii corzilor vocale. Bebelusii cu reflux gastro-esofagian sau cu probleme gastrointestinale prezinta plansuri mai prelungite, cu inaltime si intensitate variabile.

Plansul pentru somn: prelungit si monoton
Atunci cand bebelusul este obosit si vrea sa adoarma, plansul sau este prelungit si monoton. Tiparele acustice indica o melodie decadenta clara. Desi acest plans reflecta nevoia de odihna, el este asociat si cu o reducere a activitatii creierului si a corpului.

Plansul pentru atentie: asemanator cu plansul real
Plansul pentru atentie poate semana cu plansul in somn, dar seamana mai mult cu plansul adevarat. Acesta cauta atentie din partea ingrijitorului si se manifesta prin tipare acustice si comportamente asemanatoare plansului real.

FOTO: freepik.com

Taguri Plans bebelusi Plansete copii

Articole recomandate

Citeste si despre