Fontanelele sau zonele moi ale capului bebelusului. Ce trebuie sa stii despre acestea

/ / Modificat: 2024-05-19
Fontanelele sau zonele moi ale capului bebelusului. Ce trebuie sa stii despre acestea

"Punctele moi" (denumite si fontanele) de pe capul bebelusului tau sunt spatiile dintre cele cinci oase principale ale craniului. Aceste spatii exista deoarece craniul nou-nascutului nu a fuzionat inca, ceea ce ii permite sa manevreze prin pelvis in timpul nasterii vaginale. Fontanelele se simt moi la atingere. Bebelusii se nasc cu sase fontanele care se vor inchide incet in primul an sau cam asa ceva. Cea mai mare, situata intre frunte si crestetul capului, se numeste fontanela anterioara. Aceasta fontanela poate fi un indicator important de sanatate.

Ce sunt fontanelele de pe capul unui bebelus?

Fontanela, sau punctul moale, este o deschidere in craniul unui bebelus, unde oasele nu au crescut inca impreuna. Desi pot parea zone nedezvoltate ale capului bebelusului, fontanelele sunt, de fapt, o parte esentiala a dezvoltarii normale a bebelusului. Ele indeplinesc doua roluri importante pentru copilul tau. In primul rand, ele ajuta la nasterea lor si, mai tarziu, permit o crestere rapida.

Iata ce trebuie sa stii despre aceste doua roluri:

Nasterea: Lasand spatiu pentru ca oasele craniului sa se deplaseze in timpul nasterii, fontanelele permit capului bebelusului sa intre prin canalul ingust de nastere fara a deteriora creierul.

Cresterea: Capul unui bebelus creste mai repede in primii doi ani decat in orice alt moment al vietii sale. Spatiile dintre oasele craniului lasa spatiul necesar pentru cresterea rapida a creierului in aceasta perioada. 

Tipuri de fontanele

Cei mai multi oameni stiu despre punctul mare si moale din varful capului unui bebelus, dar nu este singurul. Un nou-nascut are sase fontanele:

Fontanela anterioara: Situata in partea superioara a capului, aceasta fontanela in forma de diamant este cea pe care majoritatea oamenilor o cunosc drept "punctul moale". Ea masoara aproximativ 1 pana la 3 centimetri la nastere, dar poate fi mai mare sau mai mica.

Fontanela posterioara: Aceasta deschidere mai mica din partea din spate a craniului bebelusului are o forma triunghiulara. De obicei masoara mai putin de 1/2 centimetru la nastere.

Fontanela mastoida: Acest tip de fontanela este o structura imperecheata, ceea ce inseamna ca sunt doua. Acestea sunt situate la intersectia oaselor temporale, parietale si occipitale, care se gasesc spre partea din spate a capului.

Fontanelele sfenoide: La fel ca fontanelele mastoide, acest tip de fontanela este de asemenea imperecheata, fiind situata de o parte si de alta a craniului.

Cand se inchid fontanelele?

Oasele craniului nu se inchid complet in timpul copilariei, deoarece creierul are inca nevoie de spatiu pentru a creste. Cu toate acestea, odata ce oasele cresc pana la punctul in care umplu spatiile deschise, fontanelele sunt considerate inchise.

Fontanelele unui bebelus se inchid in urmatoarea ordine:

  • Posterior: Intre 1 si 2 luni
  • Anterior: Intre 13 si 24 de luni 
  • Mastoida: intre 6 si 18 luni
  • Sfenoid: In jur de 6 luni dupa nastere

FOTO: Pexels

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fontanela Inchidere fontanela

Articole recomandate

Citeste si despre