Dupa venirea pe lume a copilului, sau chiar inainte de aceasta, parintii sau viitorii parinti incep sa faca modificari in casa pentru a o transforma intr-un mediu sigur pentru momentul in care copilul va incepe sa mearga si sa exploreze locuinta.
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa-ti transformi locuinta intr-un loc sigur pentru bebelusul tau in etapa in care invata sa mearga singuri.
Cum sa transformi locuinta intr-un loc sigur
Instaleaza incuietori pentru ferestre. Ferestrele trebuie sa aiba un dispozitiv de siguranta care sa impiedice copilul sa deschida fereastra. Acesta trebuie instalat inainte ca micutul sa invete sa mearga si trebuie mentinut pana la o varsta inaintata. Au fost multe accidente care s-au intamplat din lipsa unui asemenea dispozitiv.
Fixeaza mobila in perete. Mobila trebuie fizata in perete deoarece copiii au tendinta de a trage de aceasta sau de a se catara si pot cadea cu tot cu mobila. De asemenea televizorul trebuie fixat in perete. La fel si alte obiecte grele care ar putea fi impinse sau scapate de un copil.
Ascunde sau asaza la inaltime obiectele care se pot sparge sau rupe. Portelanurile, vazele si alte deocratiuni care se pot sparge trebuie ascunse de copil sau puse intr-un loc in care sa nu poata ajunge la ele.
Instaleaza porti pe scari. Daca ai scara interioara instaleaza porti astfel incat copilul sa nu aiba acces la aceasta. Este o aventura periculoasa pentru un copil mic sa urce sis a coboare dingur scarile.
Protejeaza marginile ascutite ale mobilei. Evitat marginile ascutite, colturile si orice suprafata care ar putea cauza raniri copilului. Cea mai buna optiune este sa pui bare de protectie din cauciuc sau psuma pe aceste suprafete. Nu sunt scumpe si se gasesc in magazinele de specialitate.
Acoperia prizele cu protectii adecvate. Conexiunile electrice pot fi foarte atractive pentru bebelusi, dar le pot face mult rau. Prin urmare asigura-te ca ai acoperit prizele cu protectii speciale pentru a evita orice accident neplacut.
Instaleaza incuietori la usi. Daca nu vrei ca micutul sa intre in bucatarie, unde tii tacamurile si vasele care se pot sparge, sau in biroul vostru, este important sa instalezi incuietori la usi si sa incui usile catre camerele in care nu doresti ca micutul sa intre. In acest fel nu va avea acces la aceste potentiale pericole.
Fii atenta la corzi si cabluri. Indeparteaza toate cablurile aparatelor electrice din calea micilor sportivi. Il poti salva de lovituri si caderi dureroase.
Tine medicamentele intr-un dulap, departe de copil. Copii sunt extrem de curiosi, iar pastilele sunt extrem de atractive pentru acestia. Prin urmare, asigura-te ca tii pastilele intr-un dulap in care copilul sa nu aiba acces.
Tine cosmeticele si chimicalele intr-o intr-un dulap care se incuie. Cosmeticele (de la crème si pana la sampon si gel de dus), dar si chimicalele, trebuie tinute departe de copil. Micutii au tendinta de a gusta totul, iar cantitati mici de detergent sau alte chimicale le pot face mult rau.
Cum tranformi camera copilului intr-un loc sigur pentru acesta
Asaza patul la o inaltime mica. Cand vor putea sa se ridice in picioare, bebelusii vor incep sa se catere si sa incerce sa se dea jos din pat. Pentru a preveni caderea bebelusului din pat, asaza salteaua cat mai jos posibil. Daca bebelusul se ridica, exista un pericol redus de a se lovi de saltea.
Alege mobilier adecvat epntru camera copilului. Cand este mic, copilul nu are nevoie de mult mobilier. Este suficient un raft de inaltime mica in care sa ii depozitezi jucariile. Cartile le poti pune pe polite, mai sus, pe perete, sau poti folosi corpuri suspendate de biblioteca. In acest fel nu va putea ajunge la ele pentru a le rupe, ci le veti putea folosi doar cand cititi.
Muta patutul departe de ferestre. Pe masura ce bebelusul creste, patul trebuie sa fie mai departe de ferestre pentru a evita ca acesta sa se suie pe pervaz.
FOTO: freepik.com