STUDIU. Imbratisarile, calmant-minune pentru bebelusi. Ce se intampla in corpul lor cand sunt tinuti in brate

/ / Modificat: 2021-09-28
STUDIU. Imbratisarile, calmant-minune pentru bebelusi. Ce se intampla in corpul lor cand sunt tinuti in brate

Atunci cand devii mama, unul dintre sfaturile babesti cele mai populare este: "nu-l tine prea mult in brate, ca se invata". Mai util ar fi insa sa li se spuna proaspetelor mamici cat de important este, de fapt, sa isi tina in brate bebelusii si cat de mult ii ajuta acest lucru sa se relaxeze, sa se simta in siguranta si sa se linisteasca.

Contactul fizic cu parintii, dar mai ales cu mama, in primele luni de viata este esential pentru un bebelus, pentru dezvoltarea lui fizica si mentala, dar si pentru linistea lui. De aceea, imbratisarile de la mama si de la tata sunt vitale inca de la nastere si pana spre perioada adolescentei.

Rasfat sau protectie?

Dorinta bebelusilor de a sta cat mai mult timp in brate nu vine din rasfat sau din faptul ca "s-au invatat", conform mitului popular, ci dintr-o nevoie de a se simti in siguranta, protejati si iubiti.

Nou-nascutii au cea mai mare nevoie sa fie tinuti strans in brate cat mai mult timp. Trecerea de la viata intrauterina, unde stateau "inghesuiti" si se simteau in siguranta, la cea extrauterina, unde sunt liberi sa se miste in voie, este un factor de stres foarte mare pentru bebelusi. De aceea, ei au nevoie de apropierea fizica pe care mama le-o poate oferi, tinandu-i strans in brate, la pieptul ei. Daca este posibil contactul piele pe piele, este si mai bine.

Importanta imbratisarilor, dovedita stiintific

Un grup de sase cercetatori japonezi a realizat un studiu, publicat in revista iScience, in cadrul caruia a fost analizat comportamentul mai multor copii care au fost tinuti in brate de parinti si de cativa straini. Studiul a aratat ca bebelusii mai mari de patru luni s-au relaxat foarte mult atunci cand au fost tinuti in brate de parinti, iar ritmul cardiac si tensiunea arteriala au scazut.

In cazul bebelusilor mai mici de patru luni, s-a constatat ca o presiune adecvata in timp ce sunt tinuti in brate i-a ajutat sa isi regleze ritmul cardiac. Concluzia studiului a fost ca, pana si bebelusii foarte mici percep tinutul in brate ca pe o dovada de protectie si se simt ocrotiti, relaxati si iubiti atunci cand sunt in bratele mamei sau ale tatalui.

Atunci cand au fost luati in brate de necunoscuti, nu s-au observat aceleasi efecte. Cercetatorii au tras concluzia ca cei mici sunt capabili sa isi recunoasca parintii si ca se simt in siguranta doar in bratele lor. Atunci cand sunt tinuti de cineva pe care nu l-au mai vazut, nu doar ca nu ii ajuta sa se relaxeze, dimpotriva: poate fi un factor de stres pentru ei.

Tinutul copiilor in brate, benefic si pentru parinti

O alta concluzie interesanta a studiului a fost ca, atunci cand isi tin copiii in brate, parintii experimenteaza o stare similara de relaxare cu cea a bebelusilor. Schimbul de energie se face in ambele sensuri si este benefic atat pentru copii, cat si pentru parinti. In cazul celor mici, imbratisarile mai au un rol important, si anume ca ii invata, inca de la varste fragede, despre relatiile interumane si despre conectare.

Pana la doi ani se formeaza stilurile de atasament, asa ca bebelusii au nevoie sa stie ca atunci cand plang sau se simt singuri, cineva este acolo sa ii ia in brate si sa le ofere alinare.

Iar daca vreti un sfat cu adevarat util, in loc de celebrul "nu il tine in brate, ca se invata", acela ar fi: tineti-i in brate cat de mult puteti, pentru ca vor creste atat de repede, incat va veni un moment cand veti tanji dupa asta!

FOTO: Pixabay.com

Taguri Tinut in brate Studiu

Articole recomandate

Citeste si despre