5 sfaturi pentru mentinerea sanatatii copiilor in vacanta de vara

/ / Modificat: 2022-06-07
5 sfaturi pentru mentinerea sanatatii copiilor in vacanta de vara

Vara este un moment excelent pentru odihna, jocuri si distractie in aer liber, dar este asociata si cu unele riscuri pentru sanatatea celor mici, precum arsurile solare, alergiile respiratorii, muscaturile/ intepaturile de insecte si altele. Insa, cu unele masuri de precautie simple, aceste riscuri pot fi diminuate, astfel incat cel mic sa aiba parte de o vacanta placuta si sigura. Iata de ce aspecte trebuie sa tii cont pentru a-ti proteja copilul pe perioada verii.

Protejeaza-l de soarele puternic

Lumina solara este o sursa excelenta de vitamina D, iar oamenii, copii si adulti, au nevoie de expunere zilnica la soare pentru o stare buna de sanatate. Insa soarele, prin razele UVA si UVB, poate fi si periculos, deteriorand pielea si contribuind la cresterea riscului de cancer. Cele mai periculoase sunt razele UVA, care patrund adanc in piele, afectand tesuturile conjunctive si vasele de sange. Pentru a proteja pielea celor mici de actiunea razelor UVA, foloseste un produs cu SPF mare, de cel putin 50. Produsul de protectie solara trebuie reaplicat regulat, inclusiv daca cel mic a inotat sau a transpirat puternic. De asemenea, copilul poate fi protejat de soarele puternic cu imbracaminte usoara, din fibre naturale, precum bumbacul si inul, palarie si ochelari de buna calitate. 

Gestioneaza eficient alergiile

Numarul cazurilor de alergii a crescut semnificativ in ultimii ani, iar in aceasta perioada sunt frecvente cele respiratorii, provocate de expunerea la polenuri si praf. Este destul de dificil sa eviti cu adevarat polenul, insa, cu unele masuri, manifestarile alergiilor respiratorii, precum rinita alergica, pot fi diminuate. Evitarea plimbarilor in natura mai ales cand este soare puternic sau vant, inchiderea ferestrelor in a doua jumatate a zilei, cand concentratia de polen din aer este mai mare, si uscarea hainelor in interior se numara printre masurile de baza pe care trebuie sa le iei  daca ai un copil alergic. 

De asemenea, in afara respectarii recomandarilor medicului alergolog, exista unele solutii naturale pentru gestionarea alergiilor respiratorii, precum administrarea de quercetina, care sustine echilibrarea productiei de histamina, si de vitamine pentru imunitate. In mod special vitamina C ofera suport in echilibrarea nivelurilor de histamina din sange si este si un antioxidant excelent. 

Mentine copilul hidratat

In sezonul cald, mai ales in perioadele de canicula, corpul pierde lichide prin transpiratie. Gura uscata, durerile de cap, ametelile si crampele musculare se numara printre manifestarile deshidratarii, care, daca nu este evitata, poate duce la complicatii ce pun viata celui mic in pericol. Si cum cei mici se iau cu joaca si uita sa bea apa, este bine sa ii amintesti regulat sa o faca.

Evita insolatia

Transpiratie abudenta, stare de lesin, dureri de cap, scaderea pulsului, lesinul se pot numara printre manifestarile insolatiei. Aceasta urgenta medicala apare atunci cand temperatura corpului depaseste 40°C si organismul nu se mai poate regla termic. Pentru a evita insolatia ai grija ca cel mic:

  • sa poarte haine lejere

  • sa nu stea in soarele puternic, la amiaza

  • sa aiba capul acoperit

  • sa bea multa apa

  • sa nu consume alimente prea grele, precum cele bogate in grasimi si zaharuri

Protejeaza-l de insecte

Vara, cele mai periculoase insecte sunt tantarii, albinele, viespile și capusele. Intepaturile si muscaturile de insecte pot provoca reactii alergice si infectii, daca nu sunt gestionate eficient. Daca mergi cu copilul in vacanta intr-o zona cu clima calda, este recomandat sa pui in bagaj un produs repelent. In afara de folosirea acestor produse, poti adopta unele masuri de mai jos: 

  • foloseste plase la ferestre si usi sau tine-le inchise

  • arunca gunoiul cat mai frecvent posibil

  • evita sa imbraci copilul in culori inchise sau imprimeuri florale, daca mergeti intr-o zona unde se gasesc viespi

  • ai grija sa fie imbracat in partea de jos, daca mergeti intr-o zona unde ar putea fi capuse 

In cazul unei reactii alergice grave, solicita imediat ajutor din partea medicilor. Un antihistaminic poate fi folosit pentru diminuarea mancarimilor si inflamatiei pielii, la fel ca si aplicarea unei comprese reci si administrarea unui analgezic potrivit varstei, daca este cazul. 

In concluzie, pentru ca cel mic sa ramana sanatos in vacanta de vara si sa poata sa se relaxeze si sa se distreze dupa pofta inimii, trebuie doar ca parintii sa fie pregatiti si atenti. Protectia solara, o hidratare corespunzatoare si evitarea alergenilor si a intepaturilor de insecte sunt solutiile de baza pentru bunastarea celor mici in acest sezon.

Sursa foto: Freepik

Taguri Sanatate copii

Articole recomandate

Citeste si despre