In primul an de viata, bebelusul tau este predispus mai multor afectiuni pe care trebuie sa fii pregatita sa le controlezi. Unele dintre ele sunt comune varstei lor si nu sunt periculoase, in schimb altele sunt periculoase si ii pot afecta sanatatea, daca nu sunt ingrijite si tratate corespunzator.
Raceala/gripa
Pana la varsta de 1 an, micutul are un organism slabit, iar sistemul imunitar este insuficient dezvoltat pentru a lupta cu infectiile. Din aceasta cauza exista mai multe sanse sa fie predispus la virusuri si sa sufere mai multe episoade de raceala sau gripa in prima parte a vietii.
Cele mai frecvente sunt racelile, insa exista posibilitatea ca micutul tau sa sufere si de o forma mai avansata si grava a racelii, gripa.
In cazul in care sufera de o raceala usoara, apeleaza la remedii naturale, dar daca apare febra, iar starea lui se inrautateste, este indicat sa mergi rapid cu el la medic pentru tratament adecvat.
Constipatia
Constipatia este o afectiune comuna la bebelusi, in special odata cu diversificarea alimentatiei, cand micutul trece pe alimente solide si dieta lui se dezechilibreaza. Nivelul de lichide se diminueaza, iar scaunele nu mai sunt atat de frecvente.
Nu trebuie sa intri in panica. In cele mai multe cazuri, constipatia trece de la sine dupa ce organismul se adapteaza cu noua dieta. Daca observi ca trece prea mult timp, du bebelusul la un consult, dar ai grija sa urmaresti cu atentie periodicitatea scaunelor, aspectul sau textura lor pentru a transmite aceste informatii medicului.
Diareea
Daca micutul tau nu are probleme cu constipatia, s-ar putea sa aiba de-a face cu diareea, opusul primeia. Este una dintre cele mai frecvente afectiuni la bebelusi si se caracterizeaza prin scaune frecvente si apoase.
Cel mai adesea este cauzata de un virus, dar mai poate aparea si ca urmare a unei alergii, infectii bacteriene sau a unui tratament medicamentos.
Singurul pericol al diareei la bebelusi este deshidratarea, deci trebuie sa fii foarte atenta la acest aspect.
Infectiile la urechi
Bebelusii sunt mai predispusi ca oricine la infectii ale urechii.
Infectia apare ca urmare a acumularii de lichid in urechea mijlocie (otita medie), care se transforma intr-un mediu propice pentru inmultirea si dezvoltarea germenilor. Insa mai poate fi cauzata si de infectii virale (raceli, gripe etc.).
Ea este de obicei extrem de dureroasa si poate irita copilul. Trebuie mers la pediatru pentru a primi tratamentul adecvat. Infectia la ureche se trateaza in general cu antiobiotice.
Varsaturile
Desi regurgitatiile se manifesta asemanator varsaturilor, ele sunt frecvente si firesti la sugari si sunt diferite de episoadele vomitive.
Varsaturile se caracterizeaza prin expulzarea unei cantitati mari de mancare in episoade frecvente si sunt adesea insotite si de alte simptome - febra, moleseala, iritabilitate. Voma este adesea un simptom al unei infectii si necesita ingrijire medicala.
Alergiile
Alergiile, in special cele alimentare, sunt frecvente la bebelusi si pot veni din mai multe directii - dintr-o predispozitie genetica, din laptele mamei (care a mancat ceva la care bebe este alergic) sau direct din alimente (odata cu diversificarea alimentatiei).
Simptomele alergiilor sunt asemanatoare racelilor, dar se mai pot adauga si alte manifestari - urticaria, varsaturile, diareea, iar in cazul socului anafilactic umflarea buzelor, si, imediat, a fetei. Acestea necesita interventie medicala de urgenta.
Febra
Temperatura crescuta a corpului bebelusului este una dintre cele mai mari spaime pe care le poti trage cand vine vorba de sanatatea bebelusului. Nu ar trebui ca febra in sine sa te sperie, ci mai degraba ce se ascunde in spatele ei.
Ea este considerata un simptom al mai multor boli (in special infectii) si este un semn bun, pentru ca in acest fel stii ca organismul sau sistemul imunitar al bebelusului functioneaza si incearca sa lupte cu infectia.
O crestere usoara a temperaturii nu este periculoasa si poate fi pusa pe seama eruptiei dentare, unei raceli usoare sau a administrarii unui vaccin, dar daca aceasta creste pe masura ce trece timpul, in loc sa scada, este recomandat sa mergi cu el de urgenta la medic.