Afecteaza un port-bebe coloana vertebrala a copilului?

/ / Modificat: 2012-01-10
Afecteaza un port-bebe coloana vertebrala a copilului?

Port-bebe-ul sau marsupiul clasic este un accesoriu practic care permite purtarea bebelusului peste tot, fara a-ti tine ocupate mainile. Ca multe mamici, probabil ca te intrebi cat de sanatos este acest accesoriu pentru dezvoltarea lui fizica. De parca nu aveai suficiente lucruri pentru care sa iti faci griji, afla ca acesta ar putea tensiona coloana si ar putea determina mai multe tipuri de deviatii si probleme locale.

Cum se prezinta coloana vertebrala la nou-nascut?

O coloana vertebrala sanatoasa de adult are 4 curburi care pot fi vazute din lateral si sunt localizate astfel:

  • la gat (cervicala);
  • la nivelul spatelui mijlociu (toracica);
  • la nivelul spatelui inferior (lombara);
  • si la baza coloanei (sacrala).


Copilul se naste doar cu 2 curburi din 4 - cea toracica si cea sacrala. Acestea sunt cosiderate primare. Celelalte 2 se dezvolta mult mai tarziu si sunt considerate secundare.

Curbura cervicala incepe sa se dezvolte in momentul in care bebelusul isi poate ridica si sustine singurel capul, cea lombara capata rezistenta cand micutul se taraste.

Toate curburile coloanei joaca un rol esential atat in mentinerea unui centru de echilibru al corpului, dar si a capacitatii corpului de a sustine tensiunea exercitata de forta gravitationala.

Pentru ca dezvoltarea coloanei la bebelusi sa se faca corect, trebuie ca acesta sa fie tinut in pozitii corecte, care sa nu compromita evolutia normala a acestei parti corporale.
port_bebe_marsupiu_sling_efecte_coloana_bebelusi

Foto: www.babycarriersandslings.ca

Ce probleme ale coloanei pot aparea de la port-bebe?

Nu toate accesoriile de carat bebelusul sunt create la fel si nu au aceeasi forma. Unele sunt mai "prietenoase" cu coloana si pozitia bebelusului (sling-urile), in timp ce altele presioneaza foarte tare coloana (port-bebe-urile sau marsupiile clasice).

Specialistii sustin ca accesoriul in sine nu pune astfel de probleme asupra lui, ci doar utilizarea lui neadecvata are acest efeect.

Una dintre afectiunile care apar frecvent in urma purtarii micutului in acest dispozitiv este spondilolisteza (un tip de spondiloza).  Ea este o conditie medicala care rezulta din presiunea excesiva exercitata asupra spatelui bebelusului, prin alunecarea inainte a unei vertebre peste una de dedesubt. Nu este o afectiune frecventa printre micuti, dar atunci cand apare este destul de dureroasa.

Aceasta deviatie a coloanei vertebrale poate aparea in urma tinerii incorecte a bebelusului intr-un port-bebe. In plus, acestea prezinta si alte riscuri atunci cand nu sunt folosite corect:

  • rani sau luxatii ori intinderi ale musculaturii gatului;
  • blocarea cailor aeriene si risc de sufocare;
  • deviatii de coloana in urma tensionarii puse atunci cand bebe este pozitionat in plan vertical mai devreme decat ar trebui (picioarele atarna, iar partea sacrala a coloanei preia toata greutatea);

dezvoltare_bebelusi

Care este pozitia corecta a bebelusului intr-un marsupiu sau port-bebe?

Totul tine de felul in care pui copilul intr-un astfel de accesoriu de carat. Atunci cand o faci corect si intr-un mod benefic pentru el, copilul se afla in siguranta si se simte confortabil.

In unele cazuri, micutul te poate avertiza daca se simte sau nu bine, pentru ca incepe sa planga imediat sau sa devina iritat. Insa nou-nascutii nu comunica mereu in acest fel, de aceea trebuie ca tu sa fii foarte atenta atunci cand il pui in el.

Bebelusul nu trebuie sa fie ghemuiti atat de tare incat barbia sa apese pe piept. Aceasta pozitie inchide caile respiratorii si copilul risca sa se sufoce. Trebuie sa existe o distanta de cel putin o latime de deget intre barbia si pieptul lui.

Pozitia corecta a bebelusului in marsupiu pentru evitarea tensionarii coloanei trebuie sa imite pozitia anatomica pe care a a avut-o in burtica. In purtarea copilului intr-un marsupiu, coloana vertebrala ar trebui sa sustina greutatea lui pe lungimea sa, nu in plan vertical..

Asadar, el trebuie pozitionat la inceput pe orizontala, usor ghemuit cu trupul sprijinit pe corpul mamei, iar picioarele flectate. In primele luni de viata trebuie evitate pozitiile verticale, pentru ca pun presiune pe spate si taseaza coloana, putand provoca afectiuni sau deviatii cu urmari grave.

Taguri Marsupiu bebelusi Afectiuni coloana vertebrala

Articole recomandate

Citeste si despre