-
Raspuns:Acest semn consta în coloratia albastrie a tegumentelor din regiunea periorala de diferite grade de intensitate - de la usoara si discreta pana la o coloratie marcata. Aceasta poate fi tranzitorie, în sensul ca apare doar în anumite conditii de multe ori fiziologice, cum ar fi frigul la copiii cu tulburari în termoreglare, sau permanenta atunci cand se instaleaza si se pastreaza pe o perioada mai lunga de timp - saptamani, luni.
Dintre cauzele cele mai frecvente ale cianozei perioarale semnificative si stabile, cele mai frecvente la un nou-nascut, sunt bolile congenitale cardiace. Afectiunile congenitale cardiace reprezinta totalitatea bolilor structurale de inima prezente la nastere, chiar daca diagnosticarea se va face ulterior. Se considera ca examenul clinic al aparatului cardio-vascular este indispensabil diagnosticului dar nu este totdeauna suficient în stabilirea acestuia.
Inspectia, parte esentiala a examenului clinic general în cazul unei afectiuni cardiace congenitale - poate evidentia cianoza, pulsatia vaselor de la baza gâtului, unghi hipocratice, modificarea peretelui toracic. Prin palpare, examenul clinic va fi completat cu informatii referitoare la pulsul arterei radiale, femurale, dimensiunea ficatului, iar percutia va releva dimensiunea cordului, cu o importanta practica mai redusa în special la nou-nascut si sugar.
Un element de maxima importanta pentru diagnosticul unei afectiuni cardiace, în cadrul examenului clinic îl constituie auscultatia. Un suflu cardiac sugestiv pentru o boala congenitala de cord poate fi auzit pentru prima data la 4, 6 sau 8 saptamâni de viata sau poate chiar dupa vârsta de un an.
Este acceptat ca foarte putine sunt afectiunile cardiace congenitale în care diagnosticul de leziune anatomica poate fi sustinut exclusiv pe seama interpretarii stetacustice a suflului. Evaluarea malformatiei cardiace se face însa mult mai corect prin intermediul investigatiilor imagistice moderne – ecocardiografia bidimensionala si Doppler.
Examenul radiologic este înca considerat o etapa valoroasa în cadrul diagnosticarii, desi numai unele aspecte sunt evocatoare. Pentru vîrtsa nou-nascutului, infomatiile obtinute nu sunt totdeanuna suficiente iar sugestiile de diangnostic procurate de acest examen clasic necesita confirmare ecocardiografica.
Explorarea electrocardiografica (EKG)
Explorarea electrocardiografica (EKG) poate evidentia un grad de hipertrofie ventriculara, nici o modificare EKG neputand însa sa stabileasca o anumita malformatie cardiaca congenitala. Valoarea EKG este însa incontestabila pentru diagnosticarea tulburarilor de ritm si d conducere.
Bolile congenitale de cord se clasifica în cianogene si necianogene. Cianoza este un sindrom prin care apare o coloratie albastruie tegumentara ce se datoreaza prezentei hemoglobinei reduse (oxidate) în circulatie într-un procent ce depaseste 5g/100ml.
Cianoza, initial la buze si la unghii, devine ulterior evidenta si permanenta, în special cu poliglobulia ce se dezvolta compensator, fiind totdata o masura a hipoxiei cronice.
În cazul unei afectiuni cardiace congenitale, perioada de sugar mai este marcata de prezneta dispneei si de existenta crizelor anxioase. Acestea apar în formele clinice cu cianoza medie, dupa varsta de 2 luni, cu maximum de incidenta între 1 si 4 luni, si constau în pusee de cianoza, tahicardie si tahipnee, asociate cu sincope uneori chiar convulsii.
În concluzie, pentru diagnosticarea completa si corecta a unei afectiuni cardiace congenitale generatoare de cianoza periorala, sau din contra, pentru excluderea unei astfel de afectiuni, este recomandabil sa va adresati unui cardiolog/pediatru familiarizat cu astfel de probleme, care va va îndruma la randul sau, sau chiar va va investiga d-lui ecocardiografic copilul, investigatia ce se impune în astfel de situatii, este lipsita de toxicitate si aduce cele mai pretioase informatii.
În urma diagnosticului afectiunii si stabilirii stadiului acesteia, se va stabili si strategia de tratament adecvata.
Multa sanatate,
Dr. Dana Paduraru,
Medic rezident in specialitatea chirurgie pediatrica
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu".
Detalii specialist