Dermatita seboreica este o afectiune inflamatorie frecventa la bebelusi. Aceasta apare in special la nou-nascuti in primele luni de viata. Desi multe cauze sunt necunoscute, o ingrijire necorespunzatoare a bebelusului poate da nastere leziunilor inestetice si altor simptome. Afla cum sa recunosti dermatita seboreica si ce masuri sa iei pentru a o combate!
Ce este dermatita seboreica?
Dermatita seboreica este o afectiune cutanata caracterizata prin cruste (scuame) albicioase, unsuroase sau uscate. Este una dintre afectiunile comune la nou-nascuti.
Care sunt cauzele dermatitei seboreice la bebelusi?
Cauzele dermatitei seboreice nu sunt cunoscute in totalitate.
Se considera insa ce cele mai frecvente motive care determina iritatia pielii bebelusului sunt:-
folosirea unor scutece necorespunzatoare;
-
igiena precara;
-
experienta insuficienta a mamei.
Umezeala si caldura locala sunt factorii care favorizeaza aparitia iritatiilor produse de scutece.
In timp, dermatita seboreica a fost legata si de probleme neurologice si epilepsie, insa aceasta legatura nu a fost dovedita inca.
Dermatita seboreica poate fi legata de functia hormonala, iar datorita disfunctiei acesteia pot apar aceste cruste.
De asemenea poate fi totusi provocata de o ciuperca numita malassezia. Aceasta se gaseste in mod normal pe piele, insa intr-o cantitate mica, cresterea acesteia poate duce la afectiuni ale pielii.
Cand apare dermatita seboreica?
Dermatita seboreica este frecventa la nou-nascuti. Ea isi face aparitia in general in primele 2 luni de la nastere. In mod normal, aceasta problema dispare complet pana la 6 luni sau 1 an de zile.
Care sunt simptomele dermatitei seboreice?
Afectiunea nu este contagioasa, mancarimea este simptomul principal cel mai suparator, deseori acesta este singurul care apare, durerea apare doar ca o complicatie a leziunilor.
Fata si capul sunt zonele cele mai expuse pentru simptomatologia bolii la micuti, dar in cazuri mai severe pot fi afectate si alte parti ale coprului:
-
scuame galbui, groase si grase pe scalp sau fata (frunte, obraji, sprancene, urechi);
-
eritem (tegumente inrosite);
-
descuamarea pielii poate afecta si trunchiul, axilele, zona inghinala, spatele;
-
leziuni cutanate;
-
zone ale pielii grase, uleioase;
-
prurit (in cazuri usoare nu apare, dar daca se infecteaza pot apare mancarimi);
-
caderea parului.
Dermatita poate avea mai multe grade de severitate:
-
usoara – exfoliere a pielii si roseata pe arii restranse;
-
moderata – zone multiple afectate de roseata si scuame si mancarime;
-
severa – zonele afectate sunt extinse, inrosite (eritem), manifesta prurit si chiar durere.
Care este tratamentul la bebelusi?
Tratamentul dermatitei seboreica depinde de localizarea acesteia la nivelul corpului bebelusului. Cea de la nivelul scalpului este tratata nemedicamentos, cu ajutorul samponului.
Alege un sampon care contine ketoconazol, sulfura de seleniu, piritiona de zinc sau acid salicilic. Si sampoanele pe baza de gudron sunt utile in tratarea afectiunii la micuti.
Scuamele de pe scalp pot fi indepartate. Aplica ulei cald (atentie, nu fierbinte) pe scalp si lasa-l sa actionez cateva ore pana la baita. Inainte de a imbaia copilul, frecati usor scalpul cu o perie foarte moale (speciala pentru copii) si apoi spala capul cu unul dintre sampoanele de mai sus.
Daca masezi usor cu un prosop scalpul bebelusului, poti indeparta o parte din cojitele care se formeaza. Daca samponul nu are rezultate, este indicat sa apelezi la sfatul unui medic specialist pentru a-ti putea prescrie cel mai eficient si adecvat tratament pentru bebelusul tau.
Din pacate, complicatiile si revenirea acesteia nu se pot preveni, insa pentru a scadea frecventa si severitatea acesteia, putem sa il spalam pe bebelus frecvent cu sampon, sa ii uscam pliurile pielii dupa baie si sa ii oferim un mediu cat mai linistitor.
Daca observi ca masurile de ingrijire la domiciliu nu dau rezultate sau ca leziunile se agraveaza ca aspect, atunci trebuie sa mergiu la medic. Acesta iti va recomanda creme si unguente cu care s adai micutul. Nu apela la creme din proprie initiativa, ci numai la indicatia medicului care se ocupa de copil.