Hemangiomul (petele rosii) la nou-nascut

/ / Modificat: 2017-07-26
Hemangiomul (petele rosii) la nou-nascut
Intrebare:

- Fetita mea in varsta de o luna si o saptamana are niste pete rosii la ceafa. Inca nu am ajuns la un doctor, dar as dori si parerea dumneavoastra daca se poate. E cumva de operat sau de cauterizat? Numele acestor pete este cumva "hemangiom"? Ce ar trebui sa fac?

Raspuns:

Fara a putea examina acele „pete” este foarte dificil de afirmat ceva despre etiologia acelor pete. Este posibil sa fie vorba despre hemangioame, dar trebuie examinate de catre un medic (chiar si medicul de familie). Daca sunt hemangioame, sfatul meu este sa consultati un medic chirurg pediatru, pentru a aprecia daca este necesara si atitudine terapeutica.

Hemangioamele sunt niste malformatii sau tumori vasculare,  fiind constituite dintr-un ghem de vase capilare care s-au dezvoltat anormal, avand diferite forme, dimensiuni si localizari. Apar ca niste pete de culoare rosie, mai mici sau mai mari putand fi localizate in orice parte a corpului.

De obicei sunt mici dar, mai rar, cuprind zone mai mari, uneori interesand fata sau un membru in totalitate. De asemenea ele pot fi localizate si la nivelul unor organe interne.

Hemangioamele se pot clasifica in functie de intinderea in suprafata si profunzime, deosebindu-se mai multe tipuri: plan (apare ca o pata violacee, dispare la presiune),  tumoral (dimensiuni variabile, proemina la exterior, se extinde si in profunzime, nu se modifica la digitopresiune), cavernos (tumoreta mai redusa la exterior dar bine reprezentata in hipoderm; vasele sanguine se prezinta ca niste caverne care comunica intre ele), cirsoid (vasele se prezinta ca niste cordoane sinuoase, comunicante, se intalnesc intr-un anevrism; la palpare se percep pulsatii).

Evolutia poate fi imprevizibila: exista cazuri cand regreseaza si dispar spontan dupa cateva luni sau in jurul varstei de 5-6 ani dar majoritatea sunt stabile si cresc proportional cu copilul. In timp pot apare complicatii: infectia, ulceratia si hemoragia dupa traumatisme minore. In cazul hemangioamelor mari s-au semnalat si trombocitopenii, datorate distrugerii trombocitelor sechestrate la nivelul hemangiomului.

Optiunile terapeutice pentru tratamentul hemangioamelor sunt: injectii sclerozante, electrocoagularea, crioterapia cu zapada carbonica, radium si radioterapia, excizia chirurgicala, in functie de  forma si tipul hemangiomului, localizare, intindere, evolutia in timp si varsta pacientului. 

Articole recomandate

Citeste si despre