Loviturile la cap la bebelusi

/ / Modificat: 2013-12-18
Loviturile la cap la bebelusi

Loviturile la cap la bebelusi sunt motiv de ingrijorare pentru multe mamici. Incepand de la 7, 8 luni si uneori chiar mai devreme, copilul poate sa stea in fund, sa mearga de-a busilea, este tot mai activ si mai energic. In jurul varstei de 1 an incepe sa se ridice singur in picioare si sa faca primii pasi. Progresele copilului sunt insotite insa de multe cazaturi si lovituri la cap, care le aduc pe mamici in pragul disperarii.

Chiar daca trebuie sa incerci sa-l protejezi cat mai mult pe cel mic, el trebuie totusi sa fie incurajat sa se miste si sa devina independent. Cumpara un ham pentru o buna sustinere a copilului cand invata sa mearga si incearca sa nu te panichezi de la prima lovitura. Vor urma probabil multe altele.

Cand mergem la medic?

In general, copiii cad altfel decat adultii; gandeste-te ca bebelusul cade de la o inaltime mai mica decat tine, iar corpul lui este mult mai usor decat cel al unui adult. In plus, oasele copiilor au o constitutie aparte si deci o rezistenta mai mare a scheletului. Cantitatea mare de tesut conjunctiv, care scade o data cu varsta, determina o elasticitate crescuta a sistemului osos. De aici diminuarea pericolului de fracturi la varste mici.

In plus, osul de copil are la capete cartilajele de crestere, care actioneaza ca un tampon atunci cand cel mic se loveste. Mai mult decat atat, osul de copil este protejat de un invelis gros si aderent, numit periost. Chiar in cazul unei fracturi, osul ramane prins in aceasta teaca de protectie.

Chiar daca se lovesc la cap, bebelusii sunt destul de rezistenti si in cele mai multe cazuri loviturile nu au urmari negative. Sunt totusi momente cand este necesar sa consultam un medic in legatura cu loviturile la cap la bebelusi. Simptome ingrijoratoare, care te pot determina sa-l duci pe cel mic la medic sunt:

  • copilul isi pierde cunostinta in urma cazaturii;

  • apar episoade repetate de voma si ameteli;

  • apare senzatia de amorteala sau furnicaturi in locul unde s-a lovit;

  • apare sangerarea abundenta pe care nu reusesti sa o opresti;

  • copilul cade de la o inaltime considerabila (de exemplu de pe masa de infasat);

  • copilului ii "fug" ochii;

  • bebelusul are stari de somnolenta.

Daca in urma unei lovituri la cap s-a format un hematom, se recomanda aplicarea unor comprese reci si aplicarea locala a unui unguent (lasonil). In cazul in care starea copilului nu se amelioreaza, se recomanda investigatii suplimentare. In anumite cazuri se poate recomanda radiografia sau encefalograma pentru a se determina cu exactitate starea copilului.

Cum linistim bebelusul cand se loveste?

Atunci cand bebelusul cade, de multe ori plange pentru ca se sperie, si nu neaparat din cauza durerii pe care o resimte. Foarte importanta este reactia mamei atunci cand cel mic se loveste la cap sau in alta parte. Daca esti genul de mama panicata, iti vei speria copilul si il vei face sa reactioneze exagerat chiar in cazul unei lovituri minore. Incearca sa te prefaci ca nu observi initial ca s-a lovit. Vei observa cu stupoare ca bebelusul nu reactioneaza in niciun fel la lovitura, care, in alte conditii, ar fi fost o adevarata tragedie.

Taguri Lovituri la cap la bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre