Masuri de siguranta impotriva caldurii la bebelusi

/ / Modificat: 2024-06-02
Masuri de siguranta impotriva caldurii la bebelusi

Masurile de siguranta impotriva caldurii excesive la bebelusi sunt esentiale nu numai pentru protejarea pielii sau sanatatii, ci chiar si a vietii lor. Fie ca e vorba de vreme caniculara sau de alte medii in care caldura este in exces este esential sa stii cum sa iti protejezi bebelusul de efectele nocive.

Asigura-te ca este hidratat tot timpul

Primul efect nociv al expunerii la caldura este deshidratarea, care poate avea consecinte dezastruoase asupra sanatatii micutului. Trebuie sa stii ca si bebelusii trebuie sa bea apa, iar cantitatea ei depinde de mai multi factori. Daca bebelusii sunt alaptati la san, nu au nevoie de alte fluide, insa daca este hranit cu biberonul au nevoie de surplus de apa.

Tine piele copilului departe de razele soarelui

Chiar daca afara este foarte cald, incearca sa il imbraci in haine lejere si sa ii lasi cat mai putina piele descoperita. Bebelusii au pielea foarte sensibila si se ard foarte usor.

Tine copilul in casa pe canicula

Evita sa iesi afara cu bebelusul daca se anunta alerta de canicula! Razele ultraviolete patrund si prin hainute si umbrelute sau palarii, iar cand afara e canicula acestea sunt si mai accentuate, asa ca riscul de imbolnavire este foarte mare.

Tine copilul intr-o camera racoroasa sau care e dotata cu aer conditionat

Pentru a ajuta la reglarea temperaturii corporale a bebelusului pe vreme caniculara sau in urma expunerii la caldura excesiva, cel mai bine este sa tii copilul intr-o camera cu aer conditionat pornit. Atentie! Nu trebuie ca diferenta de temperatura sa fie foarte mare!

Fa-i baite dese

Specialistii iti recomanda sa ii faci cat mai des baita bebelusului in perioada calduroasa. Acestea ajuta la coborararea temperaturii corporale. Reprezinta o metoda naturala de reglare si de mentinere a temperaturii corpului in parametri normali.

Nu lasa bebelusul in masina cand sunteti in oras

In interiorul masinii, temperatura creste rapid, iar daca este expusa la soare, sistemul de ventilatie este oprit, usile inchise si bebelusul este inauntru, atunci risti ca acesta sa sufere de hipertermie. Acest efect poate aparea chiar si numai dupa cateva minute, cat alimentezi rezervorul si te duci sa platesti la casa.

Invata sa recunosti semnele hipertermiei

Bebelusii nu pot vorbi, deci nu te pot anunta cand le ete foarte cald sau se simt rau din aceasta cauza. Astfel ca este esential sa urmaresti primele semne care atesta faptul ca micutul tau sufera din cauza expunerii la temperaturi ridicate. Cu cat le depistezi mai rapid cu atat consecintele dezastruoase pot fi evitate si poti lua masurile necesare pentru reducerea temperaturii.

  • gura sau limba uscata;
  • absenta lacrimilor la plans;
  • udarea unui numar de scutece mai mic decat de obicei;
  • urina inchisa la culoare si urat mirositoare;
  • ochi tulburi;
  • febra;
  • apatie.

              Ai grija unde asezi copilul

              Atentie foarte mare la piesele de metal expuse la soare sau la alte dispozitive utile in ingrijirea copilului pentru a nu-i produce arsuri. Nu aseza copilul intr-un carucior care a stat la soare decat dupa ce il verifici cu mana in prealabil pentru a fi sigura ca nu este fierbinte. De asemenea, nu pune copilul cu pielea intr-un leagan construit din fier care este pozitionat in soare. Risti sa produci arsuri grave!

              Respecta toate regulile pentru protectia solara

              Atunci cand ai de gand sa mergi cu bebelusul la plaja sau sa il scoti afara in sezonul cald este indicat sa ai grija sa il dai cu lotiune cu factor de protectie solara, sa ii pui palarie, ochelari de soare si sa eviti sa stai cu el intre orele in care razele ultraviolete sunt in exces.

              Efectul expunerii bebelusilor la caldura excesiva

              Potrivit specialistilor, bebelusii si copiii de pana in 4 ani sunt cei mai predispusi la a dezvolta boli din cauza expunerii necontrolate la caldura excesiva. Din cauza dezvoltarii incomplete a sistemelor corpului de adaptare la temperaturi, a glandelor sudoripare mai mici decat la adulti, sugarii transpira mai putin. Astfel, organismul lor este incapabil sa se raceasca de la sine, pentru ca nu au dezvoltata aceasta capacitate si sunt mai predispusi la hipertermie (cresterea neobisnuit de mare a temperaturii corporale).

              Hipertermia prezinta foarte multe riscuri pentru bebelusi. Astfel ca, daca temperatura nu este normalizata rapid, copilul poate suferi:

              • accident vascular cerebral;
              • convulsii;
              • coma;
              • deces.

              Foto: Pexels

                    Taguri Siguranta bebelus caldura Protectie bebelusi caldura Caldura bebelusi Reguli protectie solara Efecte caldura bebelusi

                    Articole recomandate

                    Citeste si despre