Ochii bebelusului, dezvoltare si afectiuni posibile

/ / Modificat: 2015-08-31
Ochii bebelusului, dezvoltare si afectiuni posibile

Vederea este poate cel mai de pret simt din toate cele cu care ne-a inzestrat natura. De aceea, ingrijirea ochilor trebuie sa primeze mai ales atunci cand este vorba despre un nou-nascut. E foarte important sa iei in seama cele mai mici semne care nu ti se par in regula la ochii micutului tau si sa actionezi cat mai repede.

Din fericire, afectiunile serioase ale ochilor si orbirea sunt destul de rare in cazul celor mici. Totusi, bebelusii pot dezvolta probleme ale ochilor, asa ca un consult amanuntit la medicul oftalmolog poate face minuni.

Cand si cum se dezvolta ochii copilului?

Ochii incep sa se formeze la doar doua saptamani dupa ce fatul a fost conceput.

In urmatoarele 4 saptamani se formeaza structura ochiului, in tot acest timp ochii fiind foarte sensibili la orice factor extern. Daca mama ia diferite medicamente sau se imbolnaveste, copilul poate capata malformatii ale ochilor sau dezvoltarea lor poate fi periclitata.

In ultimele 7 luni de sarcina ochii continua sa creasca si sa se maturizeze si se formeaza nervul optic, cel care face legatura dintre ochi si creier. Nervul optic, functia vizuala si structura interna a ochiului continua sa se dezvolte si in primii doi ani de viata.

La nastere, ochiul unui bebelus reprezinta aproximativ 75% din marimea unui ochi de adult.

Acuitatea vizuala a nou-nascutului este de aproximativ 20/400, ceea ce inseamna ca bebelusul distinge ca atunci cand noi vedem doar litera mare E de pe panoul unui oftalmolog. Vederea copilului se imbunatateste incet pana in jurul a doi ani, cand ajunge de 20/20. Culorile pot fi, insa distinse inca de la nastere.

Nou-nascutii nu acorda prea mare importanta lumii vizuale la inceput, dar reactioneaza prin clipire atunci cand lumina foarte puternica le deranjeaza ochisorii. Intre 6 si 8 saptamani, bebelusii incep sa-si fixeze privirea asupra lucrurilor si sa le urmareasca miscarile. 

Cu bebe la oftalmolog

Primul control al ochilor are lor la nastere. Pediatrul verifica atunci daca exista infectii sau probleme structurale ale ochilor, malformatii, cataracta, glaucom sau alte anomalii. La 6 luni, pediatrul ar trebui sa verifice alinierea ochilor si modul in care copilul isi poate fixa privirea asupra unui lucru. Ochii unui copil ar trebui sa fie aliniati pana in jurul a 4 luni, incepand sa se dezvolte si vederea tridimensionala.

Medicii pediatri pot trata afectiunile simple ale ochilor precum cojunctivita, dar daca tu sau medicul credeti ca poate fi vorba de ceva mai grav ar trebuie sa consulti un oftalmolog. Nu este niciodata prea devreme pentru un consult oftalmologic amanuntit.

In mare, consultul ochilor unui copil nu difera prea mult de cel al unui adult. Picaturile se folosesc pentru dilatarea pupilei si verificarea ei la un aparat special care poate spune daca ochii micutului sunt prea apropiati sau prea departati sau daca sufera de astigmatism.

La nastere, majoritatea copiilor au ochii departati, dar nu intr-atat incat sa necesite purtarea ochelarilor. Totusi, copiii, chiar si nou-nascutii, pot purta ochelari daca este nevoie.

Afectiuni oculare posibile

Infectiile. Copiii pot capata conjunctivita chiar in momentul nasterii. Cei mai mari pot lua afectiunea de la alte persoane infectate din preajma lor. Ochii infectati sunt rosii si curg, lichidul fiind unul lipicios, iar tratamentul are la baza de cele mai multe ori picaturi antibiotice.

Glande lacrimogene blocate. Lacrimile curg din ochi prin niste glande care vin din interiorul ochiului avand legatura si cu nasul. Unii copii se nasc cu aceste glande lacrimogene blocate, ceea ce poate conduce la infectii, de aceea, tratamentul cu antibiotice s-ar putea dovedi necesar.

In majoritatea cazurilor, glandele lacrimogene se deschid singure pana in jurul varstei de un an, alteori este nevoie de terapie prin masaj si foarte rar se ajunge la operatie.

Cataracta. In interiorul ochiului exista o lentila care ajuta ochiul sa focalizeze privirea asupra unui lucru. Lentila oculara este in mod normal transparenta si sunt destul de rare cazurile in care copiii se nasc cu un fel de ceata pe aceasta lentila, care nu permite luminii sa patrunda – aceasta este cataracta.

Cataracta este descoperita de cele mai multe ori de medicul pediatru la examenul de la nastere sau la consultatiile de rutina. Daca aceasta afectiune este intr-o stare avansata, pupila se vede alba si este posibil sa fie necesara o interventie chirurgicala.

Strabism. Strabismul se traduce prin nealinierea ochilor. De exemplu, unul poate fi intreptat spre mijlocul fetei, iar celalat spre exterior - exista mai multe forme de strabism.

De cele mai multe ori copiii nu se nasc cu ochii aliniati, dar acest lucru se schimba pana in jurul a 4 luni de viata. Daca bebelusul depaseste 4 luni, iar ochii sai nu privesc cum trebuie, este cazul sa fie consultat un medic.

Ambliopia. Afectiunea cunoscuta si ca "ochi lenes" este pierderea vederii la un ochi aparent sanatos. Apare in cazul copiilor atunci cand intre ochi exista un dezechilibru. In acest caz, un copil poate folosi mai mult unul dintre ochi in mod inconstient, celalalt pierzandu-si din vedere doar pentru ca nu este folosit.

Dezechilibrul intre ochi poate aparea in cazul unei alte afectiuni precum cataracta, strabism, ranirea unui ochi etc. Ambliopia nu da simptome de cele mai multe ori si este descoperita adesea la examenele medicale pe care copiii le fac la scoala. Daca nu este tratata intre 6 si 10 ani este foarte posibil ca vederea cu ochiul respectiv sa fie pierduta de tot. Tratamentul incurajeaza ochiul lenes sa „lucreze” prin purtarea ochelarilor sau a unui bandaj peste ochiul sanatos.

Ptosis. Sunt foarte rare cazurile de copii al caror muschi responsabil de ridicarea pleoapei superioare a unuia sau a ambilor ochi nu se dezvolta normal. Din cauza ptosis-ului, ochiul al carui muschi este afectat poate parea mai mic decat celalalt. De asemenea, ptosis-ul poate fi cauza ambliopiei, de aceea, daca este foarte avansat se recurge la o interventie chirurgicala menita sa ridice muschiul.

Retinopatia de prematuritate. Daca un copil este nascut prematur, este foarte posibil ca vasele de sange care vascularizeaza retina sa nu fie dezvoltate complet. Uneori aceste vase se dezvolta anormal cauzand probleme ale ochilor. Retinopatia de prematuritate poate fi descoperita doar in urma unui examen oftalmologic care trebuie efectuat in cazul copiilor nascuti prematur inca din primele saptamani de viata. Daca boala este avansata, ochii trebuie tratati pentru a preveni orbirea.

Lipsa concentrarii vizuale. Uneori copiii nu dau atentie stimulilor vizuali in jurul a 6-8 saptamani, asa cum se intampla in mod normal. Acest lucru s-ar putea datora unei dezvoltari intarziate a sistemului vizual, lucru comun in cazul copiilor nascuti prematur si care se poate intalni uneori si in cazul bebelusilor nascuti la termen. De obicei, sistemul vizual se dezvolta normal, dar lipsa concentrarii vizuale poate fi si semnul unei alte afectiuni a ochilor si poate rezulta intr-o pierdere permanenta si / sau progresiva a vederii.

Un examen oftalmologic amanuntit este imperios necesar daca dupa trei luni de viata copilului pare inca sa-i lipseasca concentrarea vizuala.

Taguri Ochi bebelus Afectiuni ochi bebelusi Afectiuni ochi copii

Articole recomandate

Citeste si despre