Testicule necoborate la baietei

/ / Modificat: 2010-10-04
Testicule necoborate la baietei

Testiculele necoborate in scrot (Criptorhidie) reprezinta o problema medicala ce afecteaza aproximativ 5 % din bebelusii de sex masculin. De obicei, incepand cu luna a 8-a de sarcina, testiculele fatului de sex masculin incep sa coboare in scrot.

Cei mai expusi riscului de criptorhidie sunt baieteii nascuti prematur sau cei cu greutate mica la nastere. In general, testiculele coboara in scrot pana la varsta de 3 luni. Daca nici pana la varsta de 6 luni bebelusul nu are ambele testicule coborate in scrot, este necesar consultul medical si urmarea unui tratament adecvat.

Medicul neonatolog va observa imediat daca nou-nascutul nu are un testicul coborat, se va consulta cu mama in legatura cu eventuale antecedente in familie si va pune diagnosticul de testicul necoborat.

In cazul in care problema nu se remediaza in timp, parintilor li se va recomanda sa duca bebelusul la urolog sau la chirurgul pediatru.

Tratamentul recomandat in cazul testiculului necoborat

Daca pana la varsta de 6 luni testiculul bebelusului nu a coborat in scrot, este posibil ca el sa nu mai coboare. In acest caz, medicul poate recomanda terapia hormonala sau interventia chirurgicala laparoscopica atunci cand copilul are intre 9-15 luni.

La un copil cu criptorhidie, scrotul este mic sau asimetric si pot aparea chiar dureri in zona inghinala. Pentru ca e posibil sa se fi produs o torsionare a testiculului necoborat, copilul trebuie adus imediat la medicul pediatru.

De regula, nu este necesara decat o singura interventie chirurgicala; dar in cazul in care testiculul este localizat in abdomen, pot fi necesare chiar si doua interventii chirurgicale separate, la cateva luni distanta. Riscul unei astfel de anomalii este cresterea incidentei cancerului testicular la barbatii cu un testicul necoborat.

De aceea, este bine sa se intervina chirurgical la o varsta foarte mica. Atunci cand testiculul necoborat este incomplet sau malformat, medicii recomanda in general extirparea lui si nu coborarea in scrot.

Dupa operatie

Dupa o interventie chirurgicala de plasare a testiculului in scrot, este necesar:

  • sa verifici locul operatiei, pentru a depista la timp eventuale inrosiri sau infectii;

  • sa te asiguri ca bebelusul/copilul este ferit de traumatisme in zona respectiva, cel putin timp de cateva saptamani dupa operatie;

  • sa respecti toate recomandarile medicului, astfel incat sa se previna sau sa se observe imediat necesitatea unei noi operatii (exista si cazuri extreme, cand testiculul operat pareseste din nou scrotul);

  • sa se respecte vizitele programate de medic.

Testiculul operat trebuie sa fie protejat prin purtarea unei cupe de protectie, mai ales ca cei mici se lovesc destul de des la joaca. Chiar daca operatia a avut succes, mai tarziu in viata copilul operat de testicul necoborat va avea risc crescut de infertilitate.Cu cat tratamentul este aplicat mai devreme, cu atat este mai putin probabil sa apara infertilitatea. De aceea, este bine sa dai importanta oricarei anomalii in ceea ce priveste testiculele bebelusului tau si sa te adresezi imediat medicului pediatru daca ti se pare ca este ceva in neregula.

Taguri Afectiuni testicule

Articole recomandate

Citeste si despre